Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Național de Istorie a României prezintă publicului o remarcabilă operă de artă semnată de Theodor Aman: „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) marcheaza celebrarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane, prezentand publicului, incepand cu data de 24 ianuarie a.c, o pictura exceptionala din colectia de arta plastica a muzeului -  „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, realizata de catre Theodor Aman.
Unirea Principatelor, infaptuita prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, a reprezentat inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea, cunoscut in istoriografie ca fiind „secolul natiunilor“, un ideal pentru toti romanii.
   
Realizata sub semnul ideilor Revolutiei pasoptiste, Unirea Moldovei si a tarii Romanesti a reprezentat un prim obiectiv comun indeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea sa aduca implinirea idealului romanilor de la sud si est de Carpati.

Evenimentul a fost surprins plastic in anul 1861 de catre Theodor Aman in creatia artistica „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”. Pictura, realizata in ulei pe panza, evoca un moment de rascruce al istoriei natiunii romane si ii reprezinta pe membrii Adunarii Elective de la Bucuresti in timpul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Tarii Romanesti.

Theodor Aman (1831 – 1891) a fost pictor si grafician roman care a studiat la Craiova si Bucuresti, desavarsindu-se ca artist plastic la Paris. Este unul dintre fondatorii scolii romanesti de pictura, alaturi de Gheorghe Tattarescu punand bazele, in anul 1863, a scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, Theodor Aman fiind si primul director al institutiei de invatamant amintite. Compozitiile cu tematica istorica reprezinta genul definitoriu al unuia dintre cei mai reprezentativi pictori ai natiunii romane.

Lucrarea va putea fi admirata pana pe 11 februarie 2018, in Sala Lapidarium, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9:00 – 17:00 (ultimul acces facandu-se la 16:15), in baza achizitionarii biletului de intrare in muzeu.

foto „Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”_Theodor Aman


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate