Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Exponatul lunii noiembrie 2017 la Muzeul Național de Istorie a României: Venus Pudica pe o furcă de tors din os descoperită la Capidava
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) expune in perioada 17 noiembrie – 12 decembrie 2017, in cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesa deosebita, recent descoperita prin cercetare arheologica – o furca de tors din os cu reprezentarea Venus Pudica de la Capidava. Vernisajul micro-expozitiei a avut loc vineri, 17 noiembrie, incepand cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei numarul 12, Sala Lapidarium.
Accesul la eveniment este gratuit.

Micro-expozitia prezinta o descoperire facuta recent, in timpul campaniei de cercetare arheologica din anul 2016, la Capidava, fortareata romana si bizantina timpurie situata pe frontiera romana a Dunarii de Jos. Obiectul a fost descoperit in unul dintre edificiile aflate in cercetare din cuprinsul acestui important sit arheologic.
Cercetarea „Edificiului cu absida” de la Capidava a fost demarata in anii 1950.

Cladirea este situata langa coltul de sud al cetatii in vecinatatea marelui Horreum (granar). In anul 2013,  cercetarile din sectorul VII al sitului au fost reluate si continuate anual sub egida Muzeului National de Istorie a Romaniei. In anul 2016, in cursul cercetarii arheologice a nivelului romano-bizantin de secol VI, pe podeaua din lut a edificiului a fost gasita furca-degetar, impreuna cu alte obiecte, cum ar fi o lampa de tip dunarean (specifica secolului amintit) si cateva fragmente de farfurii din ceramica de import africana.
 
Furca din os este alcatuita dintr-un cilindru plat, decorat in partea superioara cu o silueta feminina, probabil zeita Venus, si un inel circular la capatul inferior. in aceasta reprezentare, zeita isi tine cu mana stanga vesmantul care sta sa cada, iar cu mana dreapta isi acopera sanul stang – postura clasica denumita Venus Pudica. Mica statueta sculptata in partea superioara a obiectului ar putea la fel de bine sa fie si un simbol sincretic al fertilitatii, combinand credinte mai vechi cu traditia romana. Starea de conservare este buna, piesa fiind intacta.

Furcile-degetar sunt mai des intalnite in zona estica a Imperiului Roman, din Panonia pana in zona Dunarii de Jos si dincolo de aceasta. Furcile de tors de acest fel, anume cele cu imaginea lui Venus, sunt ceva mai rare, iar majoritatea apar in contexte funerare.

Paralele se pot face cu obiecte asemanatoare descoperite la Dinogetia, Porolissum, Bosporus  si Salona, dar si in Egipt, la Madytos, sau in Asia Mica, la Efes, insa ele nu prezinta urme de folosire, fiind descoperite in contexte funerare.
Furca descoperita la Capidava este cea mai tarziu databila piesa de acest tip si, de asemenea, singura gasita intr-un context pur domestic, fiind in mod clar folosita pentru tors. Noutatea acestei descoperiri, de fapt adevarata descoperire, nu este artefactul in sine, ci trainicia unui set de valori romane timpurii, chiar republicane, ce se regasesc intr-un complex de locuire din secolul al VI-lea, de la periferia Imperiului.
Micro-expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 17 noiembrie – 12 decembrie 2017 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 9:00 – 17:00.

Afi? Exponatul lunii noiembrie 2017-Venus Pudica-Capidava_MNIR


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate