Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence
(Viață)
Biscuiti de castane, Malacoff dupa reteta lui Sofi neni, dulceata de pepene verde si cel putin 6 feluri de serbet, dar si maioneza asa cum face doamna Pop, orez imparatesc si chiar halva turceasca. Da, doamna Marioara Popovici ne-a impartasit cum se prepara toate, iar Fundatia Calea Victoriei  a pregatit, pentru sambata, 30 septembrie, de la ora 11:00, un eveniment delicios despre cum se gatea odinioara: Mese de altadata: Retete culese de la cinci brasovence.
Istoricul Georgeta Filitti va prezenta cea mai recenta carte pe care a coordonat-o, punand in context o lume a gusturilor si a aromelor, universul si preocuparile doamnelor si domnisoarelor aflate in inima tarii, precum si bogatia unei mosteniri culinare care recupereaza rafinamentul si grija pentru bucuriile cotidiene dintr-un trecut nu foarte indepartat. In poveste se vor strecura indicii despre ce era si ce nu era de bon ton la un anumit moment in societatea romaneasca si cum se sarbatorea un eveniment important.

„Poti privi reteta in sine ca bucatareasa, intrebandu-te daca ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar, daca mergi mai departe si o pui intr-un context, in  speta intr-un caiet cu  retete, o  compari cu celelalte „surate”, urmaresti personajele de la care a  fost  culeasa – ai in fata, pe nesimtite, o lume colorata, bine mirositoare care te transforma vremelnic intr-un adevarat Gargantua contemporan.” - Georgeta Filitti

Daca urmaresti parcursul bunica, mama, nepoata si stranepoata, tinand seama de cele mai mici detalii, precum disparitia unor ingrediente, simplificarea, chiar saracirea unor retete, n-ai cum sa nu remarci schimbarea tabloului social. Cum se citeste aceasta savuroasa carte ne spune tot istoricul Georgeta Filitti: 

„Rafinamentul unei mese in familie fusese inlocuit cu mancarea la cazan sau dintr-o chinuita combinatie gastronomica acum realizata in bucataria la comun.”, ”Daca din 1880 pana in 1945 ideea dominanta era de produs gustos si prezentabil, mai apoi a fost vorba doar de a-l face comestibil”.

Intalnirea noastra este gazduita de Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri de pe Calea Victoriei, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucuresean.

Daca vrei sa vii, inscrie-te pe contact@victoriei.ro, costul unui bilet este de 45 de ron. Pe www.victoriei.ro gasesti toate informatiile necesare.

Cartea despre care se va discuta, Retete culese de la cinci brasovence, a aparut la Editura Libris. O puteti gasi la eveniment sau pe site-ul editurii.

DSCN2350


1166977


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate