Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Proiectele demarate de senatorul USR Dan Lungu în prima sesiune parlamentară
(Viață)
Prima sesiune parlamentara a senatorului USR Dan Lungu s-a concretizat prin semnarea a 12 initiative legislative, dintre care trei propuse de catre senatorul iesean, adresarea unui numar de 11 intrebari, 13 interpelari, dintre care una menita prim-ministrului Romaniei, dar si prin luarea cuvantului de 20 de ori in plenul Senatului. Un raport de activitate pentru prima sesiune parlamentara care prezinta detaliat activitatile din Parlament si din circumscriptia din Iasi poate fi consultat public la acest link.
 
In ceea ce priveste initiativele legislative, senatorul Dan Lungu a propus reformarea acelor zone ale domeniului culturii in care birocratizarea excesiva sau lipsa unor reglementari ferme au favorizat in trecut legitimarea unor abuzuri, dar au si impiedicat dezvoltarea mai multor institutii. In acest sens, a fost depus un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189 / 2008 privind managementul institutiilor publice de cultura. Prin modificarea mai multor articole din OUG 189/2008 se doreste schimbarea sistemului de selectie a managerilor institutiilor publice de cultura si cresterea nivelului de profesionalizare al conducerilor acestor institutii. Printre cele mai importante schimbari se numara si solicitarea unei pregatiri solide a directorilor institutiilor de cultura; acestia trebuie sa fie persoane care fie au studii avizate de management cultural, fie au detinut atestat de evaluator de proiecte culturale, fie au exercitat atributii de manager cultural timp de patru ani intr-o institutie de profil. In acelasi timp, comisia care ii va selecta va fi compusa si din specialisti in management cultural, pe lânga reprezentanti ai autoritatii si specialisti in domeniul de activitate al institutiei. 

Dan Lungu a mai depus o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general. Problema accesului la finantarile nerambursabile din fonduri publice pe legea 350/2005 a fost ridicata in mai multe rânduri de catre artistii ieseni care reclamau faptul ca le era imposibil sa solicite finantare pentru anumite proiecte in calitate de persoane fizice, desi legislatia permite, in teorie, acest lucru. De mai multi ani, cel putin la nivelul judetului Iasi, s-a ridicat problema crearii unor comisii de evaluare a proiectelor care sa fie formate din experti in domeniul de activitate, iar procedura de selectie sa fie una transparenta si cât mai de-birocratizata. Acestea sunt doar unele dintre problemele ce se doresc rezolvate prin modificarile propuse Legii nr. 350/2005, scopul final fiind de profesionalizare a selectiei proiectelor, de crestere a calitatii acestora, dar si de a desfasura competitia de proiecte intr-o mod transparent cu informatii ce pot fi accesate cu usurinta de catre toti cei care indeplinesc conditiile necesare pentru a solicita finantare. 

Cea de-a treia propunere legislativa depusa de senator vizeaza modificarea Legii nr.8/1996, privind drepturile de autor si drepturile conexe dreptului de autor. Propunerea e menita sa ii protejeze drepturile unora dintre coautorii operei audiovizuale, cum este autorul imaginii, care a fost omis din formularile initiale ale legii. Toate cele trei proiecte sunt inregistrate la Senat pentru dezbatere, primind aviz pozitiv de la Consiliul legislativ. 

Peste 1.000 de carti donate bibliotecilor satesti

Activitatea din prima sesiune parlamentara a senatorului Dan Lungu nu s-a concentrat doar la Bucuresti sau pe modificarile legislative. Unul dintre cele mai importante proiecte de la numirea in calitate de senator l-a constituit proiectul „Pana hat de carte!”. Pana in prezent au fost stranse si donate peste 1.000 de carti pentru bibliotecile din zonele rurale din Iasi – Ciortesti, Andrieseni, Erbiceni si Probota –, o noua donatie urmând a avea loc vineri, 8 septembrie, in Gorban. Mai multe informatii despre campanie si despre rezultatele punctuale pot fi regasite pe site.

Iar cum dezvoltarea formelor de sustinere a culturii in zona rurala a tarii este unul dintre obiectivele mandatului de parlamentar, biroul parlamentar a inceput din luna mai a acestui an o colaborare cu Institutul de Cercetare al Academiei Romane cu privire la situatia caminelor culturale din judetul Iasi. Pe baza rezultatelor acestor cercetari vor fi depuse proiecte finantabile pentru a se incerca formule de imbunatatire a situatiei actuale si de a revitaliza cultura din mediul rural la nivelul intregii tari. In ceea ce priveste revitalizarea culturala a Iasului, Dan Lungu este unul dintre cei care a pus bazele Coalitiei Sectorului Cultural Independent Iasi, care s-a coagulat in jurul dorintei tuturor actorilor din zona culturii de a imbunatati acest domeniu si de a se implica prin diferite propuneri in strategia culturala din municipiul Iasi.

Aceste actiuni si activitati din prima sesiune parlamentara fac parte dintr-o serie mai ampla de obiective pe care senatorul Dan Lungu isi propune sa le indeplineasca pe durata mandatului, impartite pe patru mari domenii - strategii culturale, sprijinirea dezvoltarii tuturor domeniilor culturale, dezvoltarea culturii sustenabile in rural si in urban, dar si transparentizarea si eficientizarea activitatilor institutiilor culturale. 

Concret, exista mai multe obiective pentru indeplinirea carora senatorul va propune modificari legislative cu efecte la nivel regional, dar si national:
- obligativitatea elaborarii de strategii culturale de sine statatoare la nivel de municipiu si judet, care sa fie votate si bugetate individual;
- impunerea prin lege a obligativitatii de a realiza un studiu privind consumul de cultura o data la cinci ani, necesar atat elaborarii strategiilor, cât si a masurarii impactului (Barometru de cultura ca baza a strategiilor)
- realizarea unui fond de mobilitate pentru artistii independenti si pentru operele acestora / redefinirea relatiei dintre scoala si cultura contemporana (literatura, film, muzica) si propunerea unor noi practici de educatie estetica 
- elaborarea strategiilor culturale la nivel de judet cu o componenta specifica pentru mediul rural, cu accent pe revitalizarea caminelor culturale satesti, a bibliotecilor si a muzeelor locale
- sprijinirea si crearea unor agentii / fundatii ale fondului cultural local finantate din bugetele destinate culturii de catre Consiliul Local si Consiliul Judetean, cu conditia ca proiectele finantate de catre acestea sa serveasca strategiilor culturale deja adoptate de catre cele doua autoritati publice 
- crearea de mecanisme si proceduri pentru cheltuirea transparenta si eficienta a banilor publici in cultura la nivel local si pentru cresterea impactului proiectelor finantate 
- imbunatatirea legislatiei privind managementul in institutiile publice de cultura si privind finantarea proiectelor culturale
- cresterea vitalitatii culturale a Iasului printr-o strategie de incurajare a activitatii asociatiilor culturale, a industriilor creative si a artistilor independenti; gasirea unor mecanisme prin care asociatiile si artistii independenti sa poata beneficia de resursele culturale ale institutiilor publice sub-utilizate de acestea.

Senatorul Dan Lungu se angajeaza si sa sprijine proiectele cheie de dezvoltare ale regiunii Moldova, precum autostrada Ungheni - Iasi - Târgu Mures sau Spitalul regional de urgente. Acestea au fost, de altfel, teme care s-au regasit in interpelarile si intrebarile adresate de senatorul Dan Lungu ministrilor din cele doua Guverne existente din decembrie. in materie de interpelari, s-au abordat teme relevante atat pentru comunitatea locala din Iasi, cat si pentru domeniul culturii in general. Au fost realizate interpelari cu privire la revitalizarea vietii culturale in mediul rural si rolul caminelor culturale, verificarea situarii Iasului in „Programul national de infiintare de parcuri tehnologice” sau pentru a incerca determinarea stadiul studiului de fezabilitate pentru constructia autostrazii Ungheni - Iasi - Targu Mures. Au fost abordate si chestiuni specifice, pornite de la sesizari ale cetatenilor si din presa, precum felul in care Consiliul Judetean Neamt a evaluat proiectele de management cultural la trei institutii de cultura din judet, dar si cu caracter general - precum identificarea unor programe care sa promoveze lectura la vârstele mici, la adolescenti si tineri, sau verificarea activitatii si mentinerii standardelor impuse de lege la obtinerea statutului de ONG de utilitate publica. 
Intrebarile adresate au abordat la randul lor aspecte care vizeaza obiectivele propuse in acest mandat, precum felul in care se aplica legea 350/2015 pentru regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general in ceea ce-i priveste pe beneficiarii directi ai acestei legi. Au fost insa si problematici cu caracter general, precum relationarea manifestarilor dedicate Centenarului Marii Uniri cu cele dedicate, indeosebi in spatiul european, Centenarului Marelui Razboi sau felul in care va fi dezvoltat turismul cultural in Romania. 
Toate intrebarile si interpelarile, cu link-uri corespunzatoare catre pagina Senatului Romaniei, se regasesc pe siteul senatorului Dan Lungu.

17835219_775010569331644_2169749433400324166_o


18699552_802603586572342_7210239365768255334_o


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate