Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Alexandru Arşinel. Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti
(Teatru)
Intr-o vreme in care pana si evlavia pare uneori corupta se ivesc spornic persoane publice cu biografii scaldate in falsitate ca intr-un curcubeu si prefacandu-se pauni.
Romania prezentului nu poate sa se bazeze in rezistenta sa spirituala pe acestea, in nici un caz si de aceea e nevoie tot mai cert de acte de cultura si arta autentice si briliante. De-a lungul intregii istorii a neamului romanesc s-a dovedit ca cei mai biruitori in lupta cu trufia de a umili si depersonaliza om pe om au fost, sunt si fara indoiala ca vor fi actorii, in primul rand pentru ca ei nu pot fi anesteziati la minte…! Nimeni ca ei nu rascoleste sufletul intr-atat incat sa para a cauta in tot timpul si la fiecare pas o dezmintire a tot ce s-a intamplat trist si nefericit in viata noastra; nimeni ca ei nu are ochi ce privesc in inimi si le apara de nenorociri; nimeni ca ei nu lasa in urma un ecou risipit de voci atat de familiare, un nor afanat de amintiri atat de bune si de frumoase cum sunt armonia, voiosia, iubirea, pacea…! In viata fiecaruia dintre noi actorii sunt stele, licarind ca niste carbuni incinsi, sunt niste cararui alamite in urma anilor si niste rauri de argint ca niste arce fluide, de la spranceana visurilor la cerul sperantei…! 

Fara actori, timpul nu s-ar mai recladi in amintiri, ci-n niste dare aspre, iar universul ar parea ca n-are soare, vulturul ar parea ca n-are vazduh, muscata n-ar avea canatul ferestrei, gradina n-ar avea gaze, campia n-ar avea miei si manji, streasina n-ar avea vrabii iar inima n-ar exista decat numai si numai pentru ca sa bata si ar intra-n panica din orice…! Ce cleios ar mai fi pamantul prin care-am lipai intr-o viata de om, fara a avea parte de razoarele cu flori ale vietii…! Ce singuratic si rece ne-ar fi sufletul, ce irositor, absurd si tulbure ar fi destinul uman…!
          
Dar actorii au fost, sunt si vor fi…! Iata-l pe unul dintre acesti luminosi strajeri ai sipetului patrimonial sufletesc al romanilor: Alexandru Arsinel! E un urias actor roman care n-a facut in intreaga sa viata zgomot, asa cum nu fac stelele prabusindu-se-n lac odata cu inserarea si cu toate acestea, cati dintre romani ar putea spune ca nu i-au auzit glasul si nu i l-ar recunoaste dintr-o mie, dintr-un milion de glasuri, dintre toate glasurile, pentru ca timbralitatea celui al sau este inconfundabila, cum ii sunt scanteile privirii surazatoare, cum ii este fruntea cu piste de cursa lunga pentru ganduri, cum ii sunt toate formele gesticii corporale si toate adancile pulsatii intime ale constiintei si vietii sufletesti…!
          
Poate ca cerul Dolhascai, mirabilul ungher de lume in care a vazut lumina zilei i-a fost o manta de boier moldovean in care a plecat imbracat spre Bucuresti, unde aveau sa-l insteleze  mai tarziu luminile supreme ale rampei si-l vor contopi sferele magnifice ale teatrului si cinema-ului romanesc. Din oaspete timid, cu temerile tanarului debutant, candva, astazi este amfitrion la poate cel mai galonat Teatru de revista, cu istorie, „Constantin Tanase”. Cati fandositi au ravnit si-or mai ravni si azi sa ajunga in fruntea acestui dominion al spectacolului revuistic elevat…! Dar cati au fost sunt ori vor fi vrednici de a continua spiritualitatea, ardoarea, efervescenta culturala, dupa colosalul Constantin Tanase, asa cum a facut-o si o face actualul manager, actorul Alexandru Arsinel?! De-a lungul vremii, multi boieri falsi fumau tigarete de la Paris doar ca sa plimbe prin fata ochilor altora o tabachera aurita si gravata cu numele si rangul lor, dar, priviti-l pe maestrul Alexandru Arsinel ce maniere cizelate si ce bunatate nejucata, adevarata, are… o anume bunatate ce se traieste nu se mimeaza, iar aceasta doar caracterele nobile o pot! Priviti-l pe actorul Alexandru Arsinel, atent, fara invidie, cu gand curat si se va oglindi aievea un boier de moldovean care, cu talentul, truda, consecventa, seriozitatea sa a traversat de la Dolhasca pe Calea Victoriei o lume, o viata, un destin, iar astazi are in mainile si constiinta sa soarta unuia dintre cele mai faimoase Teatre din Romania…!
          
Cu toate acestea, ce chip al sufletului, ursuz si urat puteau si pot sa aiba, pesemne si azi razletii sai detractori care l-au atacat miseleste, candva, cand a trecut prin cumpana vietii sale, dependente de un transplant de rinichi. Atunci, un redactor tv dintre aceia ce improasca pietroaie de gheata in flori, sufla in degete si improasca iar, l-a acuzat ca a sarit peste rand si a privat de dreptul la transplant pe altcineva dinaintea sa (fapt certamente fals). Altadata, cativa zisi revolutionari i-au contestat dreptul la certificatul de revolutionar, sub pretextul ca nu a luptat cu mitraliera la Universitate. Dar, daca nici maestrul Alexandru Arsinel nu a luptat intreaga sa viata, inca de cand nici nu se clatinase regimul Nicolae Ceausescu, plasand in spectacole cate o „soparla” ce-i punea in pericol libertatea si chiar viata, atunci nici ca altcineva a mai luptat (afara, fireste de partenera sa de scena Stela Popescu, de Toma Caragiu, Mircea Crisan, Constantin Tanase…). Iata, acestia-s unii dintre caii fornaind zgomotos ai miscarii populare din decembrie 1989. Ei s-au grabit sa guste victoria inainte de a o fi faurit, caci nici pana azi zisa revolutie nu s-a incheiat…! Pe cand, maestrul Alexandru Arsinel lupta de o viata de om, de o viata de artist, iar istoria ce se va scrie maine ii va prelua numele pentru aceasta. Celor ce azi se reped ca ursoaica la a-si sapa urme prin istorie, mistificate si cu pretul incercarii de a le sterge pe cele reale, istoria insasi le va anihila zelul! Maestrul Alexandru Arsinel nu calatoreste in viitor cu o trasura fara cai inhamati! Nicidecum! Nici nu a facut-o vreodata si nici nu o va face.
         

Alexandru Arsinel 1


De aceea, azi, inca o data, o noua distinctie ce i s-a conferit vine sa incununeze faptele merituoase ale sale: titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti. Fireste, acest titlu este intocmai astfel: de onoare, pentru un actor unic in epoca sa si cu un jilt al sau, din partea intregii istorii a teatrului si cinema-ului romanesc, ce s-a scris si se va scrie. Totodata, insa, va onorabiliza si Administratia prezenta, a municipiului, pe Primarul General al Capitalei, Gabriela Vranceanu- Firea, om de inalta calitate umana, cu merite personale indubitabile pentru actul de sustinere a artelor si culturii, in mijlocul atmosferei apasatoare de azi, atat de inadecvate armoniei spectacolului artistic de anvergura si aurorala valoare…! Cu atat mai admirabila este Gabriela Vranceanu-Firea, fiica revendicata in mandrie de Moldova, cu cat se stravede in fiecare declaratie publica a sa, in fiecare proiect si fiecare realizare, actul de vointa si iubire fata de arta si cultura, precum si fata de truditorii creatori si interpreti din cadrul acestor resorturi ale binelui sufletesc pentru oameni.
         
Sub greutatea acestui titlu pe care-l primeste azi maestrul Alexandru Arsinel nu este altceva decat o biografie cinstita, greu de egalat si cu atat mai greu de depasit de catre alti actori romani din toate timpurile!
         
Nascut pe 4 iunie 1939 in comuna Dolhasca, judetul Suceava a urmat cursurile scolii Tehnice de Constructii, intre anii 1952-1955, iar, in 1956 a absolvit Liceul Clasic din Iasi. A absolvit IATC in anul 1962 (clasa prof. Irina Rachiteanu sirianu, apoi prof. Ion Olteanu) si a fost repartizat la Tg. Mures impreuna cu majoritatea membrilor promotiei (Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Misu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu si Ion Andrei). Inca atat de tanar, dar vadind de pe atunci capacitate organizatorica, alaturi de colegii sai a infiintat sectia romana a Teatrului de Stat, din localitate.
 
In 1960 a debutat la TVR (primul sediu al TVR, din strada Molière) intr-un spectacol televizat, regizat de Valeriu Lazarov, care ii reunea pe studentii de la Actorie, Regie si Conservator. incepand cu anul 1964 joaca la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, la Gradina Boema, Sala Savoy si la Teatrul de Vara „Herastrau” in numeroase roluri si in spectacole cu mii de reprezentatii. 

In 1978 se consfinteste aparitia pe firmamentul revistei romanesti a cuplului solar Stela Popescu- Alexandru Arsinel. Din 1999 este director al Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti. Sub directia sa a fost renovata Sala Savoy de pe Calea Victoriei inaugurata oficial in anul 2010 (lucrarile au durat intre 2004-2010); tot sase ani a durat reconstructia Teatrului de Vara „Herastrau” (inaugurat pe 9 mai 2009, cu ocazia Zilei Europei), care este la ora actuala cea mai mare, cea mai frumoasa si mai moderna gradina de vara din tara.  
  
Este Cetatean de onoare al judetului Suceava si al comunei Dolhasca. Din 2014 Casa de Cultura din localitate ii poarta numele.

Roluri jucate la Teatrul din Tg. Mures (selectie):

- Kuklin – „Oceanul” de Al. Stein,  regia Cristian Munteanu;
 - Maiorul – „Jocul de-a vacanta” de Mihail Sebastian, regia Mihai Paxino;
 - Fabian – „A 12-a noapte” de W. Shakespeare, regia Eugen Mercus;
 - Titta Nane – „Galcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni - regia Mihai Reicu.

 Roluri jucate la Teatrul National din Bucuresti:

-Prisapkim – „Plosnita” de V. Maiacovski

Roluri si spectacole jucate la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti (selectie):

- Paraschiv – „Groapa”, musical de Eugen Barbu si Radu serban;
-  Cetateanul – „Doctore sunt al dumneavoastra”, musical de Aurel Storin si Vasile Vasilache jr.;
- „Revista cu paiate” de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski;
- „Deschis pentru renovare” de Alexandru Mirodan, muzica Elly Roman;
- „Se cauta o vedeta” de Aurel Felea si Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa;
- „Vino sa ne vezi diseara” de Petre Barbulescu, muzica Gelu Solomonescu;
- „Nicuta . . . la Tanase” de Nicuta Tanase si Marin Traian, muzica Gelu Solomonescu;
          - „Aventurile unei umbrele” de Nell Cobar, muzica Edmond Deda;
          - Parada Revistei, de Nicusor Constantinescu si George Voinescu;
         - „Uite ca nu tac” de Petre Barbulescu, muzica Petre Munteanu;
          - „Microfonul de la miezul noptii” de Eugen Rotaru si Marius teicu;
- „Savoy, Savoy” - spectacol de Eugen Rotaru si Marius teicu;
- „Sonatul lunii” de Sasa Georgescu si Puiu Calinescu;
- „Un baiat de zahar... ars” de Harry Negrin si Puiu Calinescu;
- „De la Carabus la Savoy”, spectacol jucat in stagiunea 1979-1980, la implinirea a 60 de ani de la inaugurarea Gradinii de Vara Carabus si 100 de ani de la nasterea lui Constantin Tanase;
- „Bimbirica” – o comedie muzicala de Aurel Storin, muzica Elly Roman;
- „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slabiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artistii si Boema”,  „Stela, stelele si Boema”, „Buna seara, Boema”, „Carre de asi”,  „Ah, femeile”,  „Hohote in Paradis”, „1001 de glume”, de Mihai Maximilian si Vasile Veselovski;
 - Musicalul „Omul care a vazut moartea” de Marius teicu si Octavian Sava, regia Constantin Dicu;
- Spectacolul „Aplauze, Aplauze” (a marcat implinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arsinel);
- „Savoy, Savoy”, „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Nevestele vesele”, „Scandal in paradis”, „Dai un ban, dar face”, „Revista in frac”, „Ok Melody”, „Sarbatoare la Revista”‚ „Comedie pe Titanic”, „Revista in Sarbatoare’‚ „O seara la Revista”, „Piei, drace!”, „Vivat Revista!”, „Vara nu-i ca iarna” ‚ „Hohote in Herastrau’, „Hai, zambeste!”, „Aer bun! De Herastrau”, „Euro Savoy” s.a.

ALEXANDRU ARSINEL foto 1


Premii, trofee, distinctii speciale (selectie):

-Alexandru Arsinel - Premiul de Excelenta la Galele Premiilor Confidential (Antena 1) pentru Management si pentru intreaga cariera artistica ;
-Premiul Special la Categoria Teatru pentru management, cariera si pentru Teatrul de Revista „Constantin Tanase” la Galele Premiilor VIP;
-de 6 ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „10 pentru Romania”;
-Alexandru Arsinel – Premiul Special si Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii si Patrimoniului National cu ocazia aniversarii a 50 de ani de cariera; 
-Alexandru Arsinel - Stea pe „Aleea Celebritatilor” - ceremonie omagiala de decernare a stelelor pentru intreaga activitate in domeniul teatrului si filmului, Primaria Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Teatrul Metropolis si Cocor (Piata Timpului - Bucuresti, 2015);
-Succes al lansarii cartii „Stela Popescu si Alexandru Arsinel – O pereche fara pereche” de Aurel Storin – unul dintre cele mai asteptate evenimente ale Bookfest 2015;
-Diploma In honoris, acordata de Primarul General al Bucurestilor, (2014);
-Premiul Gaudeamus acordat de Forumul Muzical Roman – pentru cartea „Alexandru Arsinel. si a fost mana lui Dumnezeu...” de Oana Georgescu (Editura ALL) - festivitatea de decernare a Medaliilor oferite de  Presedintia Romaniei, precum si a Premiilor Forumului Muzical Roman (2014);
-Premiul de Excelenta la Gala Premiilor Confidential pentru management si pentru intreaga cariera artistica (2014);
-Premiul Special la Categoria Teatru pentru Teatrul de Revista „Constantin Tanase”  la Gala Premiilor VIP (2014); 
-Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Romanesc” – Alexandru Arsinel pentru management de succes si pentru activitatea desfasurata la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” (2014);
-Premiul pentru cel mai performant manager din istoria teatrului romanesc la Agentul VIP - Antena 1 (2014);
-Premiul de Excelenta si Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Romanesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes si pentru activitatea desfasurata la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” (2013); 
-Titlul de Cavaler al Civismului pentru atitudine si initiativa manifestate in sprijinul comunitatii locale a Sectorului 4 (2013); 
         - Premiul Special si Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii si Patrimoniului National cu ocazia aniversarii a 50 de ani de cariera (2012);
- Premiul Special „TVR 55 Ani”  (2011);
ianuarie 2010 – Premiul Special in Clasamentul National „Cei mai de incredere romani” – Stela Popescu si Alexandru Arsinel (alaturi de Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi);
     - Premiul de Excelenta si Premiul de Popularitate - Categoria Actori la Gala „Celebritatile anului” organizata de „Professional Celebrity and Sport Art”, Sala Candelabrelor a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (2010);
     - Medalia de Onoare a Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania - Prieten al Comunitatii Evreiesti din Romania („se acorda Medalia de Onoare domnului Alexandru Arsinel, directorul Teatrului de Revista «Constantin Tanase» pentru activitatea artistica prodigioasa dedicata teatrului romanesc, pentru o viata de om exemplara, daruita intelegerii si apropierii dintre oameni. Recunostinta noastra pentru un mare actor a carui cariera se revarsa cu stralucire asupra scenei si publicului sau” - dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti (2010);
     - Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate la Gala de Excelenta, editia a II-a desfasurata la Teatrul Dramatic „Tony Bulandra” din Targoviste, cu ocazia Zilelor Cetatii Targoviste (2010);
     - cuplul de actori Stela Popescu-Alexandru Arsinel - Trofeul Galei „10 pentru Romania”, la Ateneul Roman. Acestia s-au aflat pentru cea de-a VI-a oara pe podiumul prestigiosului clasament (2010); 
     - Gala Premiilor Societatii Umoristice „Pacala” si ale Revistei „Harababura” conduse de reputatul regizor, prof. univ. dr. Geo Saizescu - Premiul „Grigore Vasiliu Birlic” pentru Teatrul de Revista „Constantin Tanase”- „Ambasador international interbelic si nu numai al spiritului fantezist-realist si socio-politic national, vasul amiral al umorului romanesc scenic-revuistic (2010);
     - Premiul Special pentru Show-biz acordat lui Alexandru Arsinel si Teatrului de Revista „Constantin Tanase” la Gala Confidential Media 2009;
     - Premiul pentru Management Cultural „Managerul anului 2008” acordat de Revista „Actualitatea muzicala” a UCMR - Aula Palatului Cantacuzino (Muzeul „George Enescu”) – 2009;
     - Premiul pentru „Minutul de Aur” realizat de artistii Teatrului de Revista „Constantin Tanase”  la emisiunea „Miezul Zilei cu Leonard Miron” (TVR ) – 2009;
     - Premiul  pentru Performanta in Artele Spectacolului (Alexandru Arsinel) si Premiul Special pentru Teatrul de Revista „Constantin Tanase” la Categoria „Bucuresti, cartier de vara” – Gala Premiilor Municipiului Bucuresti pentru Arta si Cultura - Sectiunea Artele Spectacolului (acordate de Primarul General al Municipiului Bucuresti si de Comisia invatamant, Cultura, Culte, Sport) – 2009;
     - Premiul pentru Performanta in Artele Spectacolului - Teatrul de Revista „Constantin Tanase”; 
     - Premiul Special la Categoria „Bucuresti, cartier de vara” (2009);
     - Centrul Cultural Israeliano-Roman a acordat actorului Alexandru Arsinel Premiul „Omul anului 2009” si Premiul de Excelenta „10 pentru Romania, 10 pentru Israel”
     - Gala „Zece pentru Romania” (Locul II – Alexandru Arsinel si Locul III – Stela Popescu) 2009;
     - Premiul de Excelenta la Gala Premiilor „Confidential” pentru management si pentru intreaga cariera artistica, 2009 si 2010;
     - Premiul pentru spectacolele de musical acordat de Revista „Actualitatea Muzicala” a UCMR - Aula Palatului Cantacuzino (Muzeul „George Enescu”) – 2009;
     - Gala Confidential  (Studiourile Castel Film), sectiunea Show-biz. Premiul Special acordat lui Alexandru Arsinel si Teatrului de Revista „Constantin Tanase” (2008);
     - Premiul Special „Cei mai de incredere romani” pentru Alexandru Arsinel, alaturi de Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi, 2008 ;
     - Premiul pentru Management acordat la Gala Premiilor revistei „Actualitatea Muzicala” a UCMR (2008);
     - Stela Popescu si Alexandru Arsinel, cel mai iubit si admirat cuplu de actori a fost premiat la Gala „Zece pentru Romania” (Locul II – Alexandru Arsinel) – 2008;
     - Premiul pentru „Cel mai iubit actor” la Gala „Zece pentru Romania” (2005 si 2007);
     - Locul I si Cel mai iubit roman la Gala  „Zece pentru Romania”, 2007;
     - Premiul pentru „Cel mai iubit actor” la emisiunea „Cei mai iubiti” (2006, TVR, realizator Valeriu Lazarov, prezentator Andreea Marin), emisiune care „a premiat nu neaparat cei mai talentati oameni, nici cei mai performanti, nici cei mai eficienti, ci pur si simplu pe cei mai iubiti dintre romani, pentru ca s-a votat cu inima si cu sufletul” (2006);
     - Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor – „Arta Spectacolului”, in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”, inmanat de Presedintele Romaniei, Ion Iliescu (2004);
     - Premiul Special UNITER pentru cuplul Stela Popescu si Alexandru Arsinel (2002); 
     - Premiul special al UNITER pentru Teatrul de Revista, 2000;

Aparitii editoriale de mare succes:

„Alexandru Arsinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” de Alexandru Arsinel (2012); 
„Alexandru Arsinel. si a fost mana lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014);
„Stela Popescu si Alexandru Arsinel. O pereche fara pereche” de Aurel Storin (2015).

Roluri in filme (selectie):

 „Vacanta la mare” - 1962, „Cerul incepe la etajul trei” - 1967, „Ana si hotul” – 1981 (regia: Virgil Calotescu), „Ca-n filme” – 1983 (regia Manole Marcus), „Anotimpul iubirii” - 1985 (regia Iulian Mihu), „Colierul de turcoaze” - 1985, „Vara sentimentala” - 1986, „in fiecare zi mi-e dor de tine” – 1987 (regia Gheorghe Vitanidis), „Miss Litoral” – 1990 (regia Mircea Muresan), „Baiatul cu o singura bretea” – 1991 (regia Iulian Mihu), „A doua cadere a Constantinopolului” – 1994 (regia Mircea Muresan), „Paradisul in direct” – 1997 (regia Cornel Diaconu), „Sexy Harem Ada-Kaleh” - 2001, „Razboiul Sexelor”, 2007 - 2008, „Regina” – 2009, „Toata lumea din familia noastra” - 2012.
 A realizat dublaje in filme de animatie, fiind vocea Ursului Baloo in filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) si „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) si a serifului in seria „Masini” („Cars”) si „Masini 2” („Cars 2”). A fost Micul John in „Robin Hood” si maestrul Auguste Gusteau in filmul „Ratatouille”, productie de mare succes a anulul 2008 distinsa cu Premiul OSCAR (a mai avut inca 4 nominalizari pentru Cea mai buna coloana sonora, Cel mai bun sunet, Cel mai bun mixaj sonor si Cel mai bun scenariu), cu Globul de Aur si cu un Premiu Bafta pentru Cel mai bun film de animatie. 
 
Alexandru Arsinel a fost „vocea principala” in filmul de animatie „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor” (1987, productie Animafilm, scenariul si regia Victor Antonescu), alaturi de „voci” memorabile ale unor mari actori: Dem Radulescu, Anda Calugareanu, Mariana Mihut, Rodica Tapalaga, Virgil Ogasanu, Mihai Malaimare, Valeria Ogasanu, Alexandrina Halic, Brandusa Zaita Silvestru sau Genoveva Preda. 

Roluri in teatrul radiofonic:

Maestrul Alexandru Arsinel este o vedeta incontestabila a teatrului radiofonic, dand viata pe calea undelor numeroaselor personaje pe care le-a jucat  la inaltime artistica desavarsita si inconfundabil. De asemenea,  a jucat in emisiuni de divertisment realizate de maestrul Ion Vova, fiind totodata un colaborator statornic al emisiunilor de traditie, de altadata „Unda vesela” sau „Ora vesela”. 

A inregistrat zeci de piese pentru Teatrul National Radiofonic, multe fiind incluse in colectii audio precum „Cufarul de cultura”; „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale, „Sarmanul Dionis” de Mihai Eminescu (regia Paul Stratilat), comediile muzicale „Frantuzitele” de Magda Dutu si „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Casatorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid barbatii” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger, „Romeo si Julieta nu mor niciodata” de D. D. Patrascanu, „Pe urmele dosarului albastru” de R. Negoita, regia Titel Constantinescu, „Drumul Victoriei” de G. Sacadat, N. Smirnov, regia Dan Puican, „Galcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Mihai Raicu, „Revizorul” de N. A. Gogol, „I-a venit numirea” de Al. O Teodoreanu, „Noi, sportivii din tribune” de Has Nicolaide, „Iades” de Alexandru Macedonski, regia artistica Constantin Dinischiotu, „O poveste adevarata” de Romas Dionisos, „Serpentina” de Tankred Dorst, regia Cristian Munteanu, „Extraordinarele istorii si aventuri ale baronului d’Ormesson” de Guillaume Apollinaire, regia artistica Vasile Manta s.a.

Teatrul National de Radiodifuziune:

Piesa prezentata ca o inregistrare de teatru radiofonic: „Caviar, votca si bay, bay” de George Astalos in regia lui Dan Puican se joaca de peste douazeci de ani si a avut sute de reprezentatii. Alexandru Arsinel, alaturi de actorii Stela Popescu, Tamara Buciuceanu-Botez si Eugen Cristea a facut inconjurul lumii cu acest spectacol, una dintre cele mai longevive productii teatrale prezentate romanilor din Diaspora, pe cinci continente. A fost laureat in 1998 la Gala Premiilor UNITER.

Turnee in strainatate:

Germania, Franta, Anglia, Italia, Israel, Grecia, Turcia, Polonia, Suedia, Italia, Spania, Republica Moldova, Australia, SUA, Canada, Rusia, Africa de Sud, Elvetia, Irlanda s.a.

Discografie:

      - „Momente Vesele cu Arsinel”;
      - „Momente Vesele cu Stela si Arsinel”;
      - „Ce faci asta seara tu?”;
      - „Olé !”;
      - „La multi ani, viata !”;
      - „Evergreen”; 
      - „Cantece de Craciun”;
- „Parfum de romanta”;
- „O strangere de mana”;
- „Mana, birjar!”.
         

FOTO ALEXANDRU ARSINEL


Cum sa-mpaturesti in cuvintele din pagini o viata ca un spectacol?! in licaritul liliachiu galbui al slovelor vechi popoarele lumii isi au scrise istoriile lor. Noi, de atatea ori ne-am atintit privirea la cuvinte straine de adevarurile culturii si istoriei noastre si nu vedeam adeseori ca in stralucirea propagandei zace o bezna compacta. Azi se scrie atat de mult despre gloriile si decaderile politice si atat de putin despre oamenii de valoare din cultura si arta noastra. Lasandu-i pe multi sa se afunde in uitare, nu faurim ceva mai vrednic decat daca am lasa granele sub zapada…! Din cand in cand cate un glas sfios abia mai razbate intocmai atunci cand ar trebui sa fie mai rasunator si intocmai cand n-ar trebui sa aruncam doar furis cate o privire la aurul vistieriei noastre culturale si artistice, lasandu-ne imbujorati de spectacole decadente. Forfota, galagia bubuitoare si productiile de arta kitsch cauta sa ne convinga sa primim spectacolul cu amatori ca fetele ce-si primesc petitorii. Dar nu se poate asa ceva. Avem artisti uriasi. Pe ei trebuie sa ii primim, pe ei trebuie sa ii pretuim si admiram. Iata de ce, ceea ce faptuieste azi Consiliul General al Municipiului Bucuresti, conferind maestrului Alexandru Arsinel titlul de Cetatean de Onoare „in semn de respect pentru contributia adusa la dezvoltarea si promovarea teatrului romanesc” este, spre lauda lui si a Primarului General al Capitalei Gabriela Vranceanu-Firea un gest de aratare a unei oglinzi lustruite luna a spiritului romanesc, a cinstirii propriilor valori umane, a clarificarii faptului ca adevaratul teatru nu se mestereste ca un lucru adus la uzul brut, imediat profitabil si cu temporala vizibilitate, pentru ca este un tezaur national ce trebuie administrat mai ales in conditiile in care noul ieftin il depaseste nu in splendoare ci in cantitate agresiva. 
         
Ieri, azi, maine si-ntotdeauna, maestrul Alexandru Arsinel a fost, este si va fi unul dintre titanii slujitori ai teatrului si filmului romanesc pentru care si-a inchinat o viata, o inima, un ideal…! Pe cat de just, pe atat de lamuritor, comunicatul din proiectul de conferire a titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti maestrului Alexandru Arsinel rosteste un adevar ce nu poate sa priveasca decat pe o personalitate in urma careia raman roade perene:  
         
„Anul acesta, domnul Alexandru Arsinel a implinit respectabila varsta de 78 de ani, dintre care 53 de ani de activitate in slujba teatrului de revista bucurestean, prilej care justifica pe deplin conferirea titlului de cetatean de onoare in semn de respect din partea municipalitatii”.

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

Alexandru Arsinel, lansarea cartii Alexandru Arsinel. Si a fost mana Lui Dumnezeu, de Oana George




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate