Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Imagini de conjunctură. Realitatea augmentată şi experiența estetică dincolo de galerie
(Arte vizuale)
Seria de conferinte ’’Ce Punem in rama?’’ continua cu o noua tema: Imagini de conjunctura. Realitatea augmentata si experienta estetica dincolo de galerie.
Evenimentul va avea loc luni, 22 mai, incepand cu ora 18.00, in Sala Cafenea de la ARCUB la Hanul Gabroveni (Str. Lipscani 84-90). Conferinta face parte din Programul Expozitional ARCUB 2017.
Realitatea Augmentata este considerata de specialisti si de publicul larg una dintre cele mai importante si spectaculoase realizari in domeniul comunicatiilor si sistemelor de vizualizare din ultimele doua decenii. O tehnologie care suprapune elemente virtuale peste lumea reala, Realitatea Augmentata creaza senzatia ca aceste obiecte se afla chiar in fata noastra, fie ca e vorba de imagini fotografice, imagini video, de animatie 3D digitala sau de informatii de interes comun. Spre deosebire de realitatea virtuala, Realitata Augmentata pastreaza contactul senzorial cu mediul inconjurator, pe care il suplimenteaza cu diverse elemente ce imbunatatesc procesul cognitiv.

Dar ce implicatii estetice, culturale si sociale are aceasta experienta care insereaza virtualul in real? Cum poate fi extins procesul de augmentare? Putem vorbi in acest caz de o repunere in discutie a unor categorii si conventii artistice si mediatice? 

In aceasta prezentare, voi analiza si discuta, plecand de la cateva exemple incitante provenite din zona artelor si a aplicatiilor media recente, modul in care utilizarea realitatii augmentate determina si afecteaza discursul vizual, raportarea la locatia fizica si implicarea spectatorului dincolo de spatiile consacrate ale unei galerii de arta. afirma Horea Avram.

Horea Avram este istoric de arta, teoretician media si curator independent. Doctorat in istoria artei si studiile comunicarii la McGill University, Montreal. Cerceteaza si scrie despre teoria reprezentarii si cultura vizuala in relatie cu noile tehnologii. A publicat printre altele in Encyclopedia of Aesthetics (Oxford University Press, 2014) si Theorizing Visual Studies: Writing Through the Discipline (New York: Routledge, 2013). in prezent preda la Departamentul de Cinematografie si Media, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

Seria de conferinte #CePuneminRama?

Traim intr-o lume cu o atat de rapida si profunda transformare, incat am devenit, cu totii, cu sau fara voia noasta, mai mult sau mai putin participativi, creativi, "designeri" ai unei lumi viitoare. Suntem toti, impreuna, de la persoane individuale la organizatii, firme, corporatii, institutii, comunitati sau autoritati, useri si creatori de continut, desenatori ai realitatii.
Intr-o perioada de democratizare a creativitatii, inclusiv in medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovatiei, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personala de tip dimineti creative, scrieri creative sau business si creativitate, nuantele de fond ale conceptelor de creativitate si creatie de arta ar putea fi confundate. Programul de conferinte lunare #CePuneminRama? functioneaza ca un mediu de analiza si schimb de idei al carui scop este constientizarea diferitelor fatete, pragmatice si estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePuneminRama? se adreseaza atat celor activi in institutiile culturale, in industria creativa si in scena de arta, de la artisti independenti la colectionari, cat si tuturor celor care doresc sa constientizeze rolul creativitatii in societate.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePuneminRama? va aborda probleme de antropologie culturala, de discernamant estetic si de responsabilitate, prezentand exemple integrate din arta, design, arhitectura, cercetare, care pot conduce audienta la o privire lucida in sensul creatiei.

Detalii pe www.arcub.ro

De 21 de ani, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti transforma orasul prin intermediul culturii. Festivaluri de traditie, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu strazile orasului de culoare, muzica si creativitate. 
ARCUB. Eveniment. Strada. Teatru. Expozitie. Concert. Festival. 
Spatiul de intalnire pentru arta si cultura Bucurestiului. 

Afis Ce punem in rama


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate