Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
They Will Have to Kill Us First un film eveniment în cadrul povești(lor) la Replika
(Cinema)
Asociatia Culturala Replika va invita luni, 27 martie, ora 21.00, la Centrul de Teatru Educational Replika din strada Lanariei 95, sector 4.
 
They Will Have to Kill Us First (r. Johanna Schwartz, 1h 40min, United Kingdom, 2015) este un documentar despre muzicienii din Mali care traiesc in exil.
 
In 2012, trei grupuri extremiste au ocupat cea mai mare parte din nordul tarii africane Mali, punand stapanire pe un teritoriu cat Marea Britanie si Franta la un loc. Orasele au fost inchise, legea islamica (sharia) a fost reinstituita, iar muzica, element definitoriu al culturii malineze, a fost interzisa. Filmul documentar They Will Have To Kill Us First, realizat de regizoarea de origine americana, stabilita in Marea Britanie, Johanna Schwartz, reflecta realitatea muzicienilor malinezi care au ripostat in timpul conflictelor armate, si s-au opus cenzurii impuse de grupurile extremsite islamice. Timp de trei ani, Johanna Schwartz a filmat in taberele de refugiati din Burkina Faso, pe strazile din Timbuktu sau Gao, in comunitatile de muzicieni care impreuna cu familiile lor si-au parasit locuintele din nordul tarii de teama extremismului islamic.

They Will Have To Kill Us First - Disco and Jimmy


”Urmaream informatiile care apareau si nu-mi puteam imagina cum este posibil asa ceva, cum e posibil sa fie interzisa muzica? Mi-am spus ca trebuie sa fiu acolo si m-am organizat sa ajung cat de repede in Mali. Mi-as dori ca filmul sa ajute la schimbarea perspectivei asupra comunitatii musulmane, mai ales in tari precum Franta sau Statele Unite, unde in prezent asistam la o exacerbare a sentimentelor anti-islamice. Fiecare artist, fiecare persoana care apare in acest film este de religie musulmana precum 98% din populatia malineza. Ceea ce nu inteleg foarte multi este ca in Mali grupurile extremiste au atacat comunitati musulmane.” (Johanna Schwartz)

They Will Have To Kill Us First - Khaira


”Cand un film debuteaza cu o lectie de istorie, redata in stilul de rap frantuzesc, poti fi sigur ca vei vedea ceva unic.” (Slackerwood)

”Unul dintre cele mai importante documentare.” (The Guardian)

”Ravasitor si inspirational… un documentar extraordinar! Filmat si editat cu maiestrie.” (CBC Radio)

They Will Have To Kill Us First - Moussa


Seara de 27 MARTIE - POVESTI MUZICALE debuteaza cu:

ora 19.00 TEATRU - ”Piazzolla 21g” - producator Centrul de Teatru Educational Replika un spectacol muzical de Mihaela Radescu si Radu Apostol;
cu concursul Trio Elite:  Cristian Balas - vioara, Mladen Spasinovici – violoncel, Madalina Florescu – pian; dupa texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel, Alain de Botton; in distributie:  Mihaela Radescu 
durata:  1h 15min / limita de varsta: 14+

O calatorie muzicala in Buenos Aires. Un spectacol dedicat memoriei muzicianului de scena Dorina Crisan Rusu. 

ora 20.20 CARTE - ”Vise”de Walter Benjamin, Editura ART, Bucuresti, 2013, traducere din limba germana si note de Andrei Anastasescu 
Visul despre floarea albastra nu prea mai e de actualitate. Istoria visului asteapta inca sa fie scrisa, iar a o elucida inseamna a spulbera in mod decisiv, gratie iluminarii istorice, credinta superstitioasa intr-o determinare naturala a viselor. Visul participa la istorie. Visele au ordonat razboaie, iar in vremuri stravechi razboaiele au instituit dreptul si nedreptatea, ba chiar au fixat granite visului. Visul nu se mai deschide asupra unei zari albastre. A devenit cenusiu. Stratul cenusiu de praf asternut pe lucruri e partea lui cea mai buna. Visele sunt acum o cale mai scurta spre banal. (Walter Benjamin)

They Will Have To Kill Us First - Songhoy Blues


Platforma de Arta Educationala 2017-2018 este un proiect de explorare si cercetare pedagogica a unor teme de maxima relevanta sociala si politica, prin intermediul spectacolelor de teatru, cartilor, filmelor, dezbaterilor si atelierelor teatrale.

In cadrul POVESTILOR la REPLIKA sunt invitate spectacole de la Cluj – via negativa (Reactor de creatie si experiment), Inutil/cOLD (Colectiv A & ARENA, in parteneriat cu Centrul de Teatru Educational Replika), Botosani – Charoom (Atelierul de Teatru), Galati – Privacy Settings (Social Act Theatre in  parteneriat cu Teatrul „Fani Tardini” din Galati), si spectacole realizate si prezentate la Centrul de Teatru Educational Replika: in cuvintele tale, Maskar (intre), Aminiri din epoca de scoala, Cunthate (Ura) etc.

Printre cartile care vor fi prezentate se numara: Simpatizantul de Viet Thanh Nguyen (Editura ART), Umilirea publica in epoca internetului de Jon Ronson (Editura ART), Pasare Cantatoare de Kathryn Erskine (Editura ART), Caliban si vrajitoarea. Femeile, corpul si acumularea primitiva de Silvia Federici (Editura Hecate), Mama, sunt tachinat! de Michael Thompson, Lawrence J. Cohen, Catherine O'Neill Grace (Editura TREI), Scrisori de dragoste pentru cei plecati de Ava Dellaira (Editura TREI).

Dintre filmele care vor putea fi vizionate mentionam: The Wounded Angel / Ranenyy Angel (r. Emir Baigazin, Kazahstan / Germania / Franta, 2016); They Will Have to Kill Us First (r. Johanna Schwartz, Marea Britanie, 2015); Strike a Pose (r. Ester Gould, Reijer Zwaan , 2016); Amateur Teens (r. Niklaus Hilber, Elvetia / Germania / Australia, 2015); Just the Wind (r. Benedek Fliegauf, Franta / Germania / Ungaria, 2012) etc.

Perspectiva intersectionala si interdisciplinara propusa in cadrul Platformei de Arta Educationala – teatru, film, carte – faciliteaza intelegerea complexa a artei contemporane, anuland limitele dintre domenii si concepte stric determinate, care devin din ce in ce mai flexibile si modelabile. 

POVESTI la REPLIKA - Platforma de arta educationala 2017-2018
este un proiect cultural finantat de AFCN

Centrul de Teatru Educational Replika reprezinta un spatiu cultural interdisciplinar, dedicat explorarii si prezentarii publice a creatiilor artistice performative, concepute de artisti activisti intr-o stransa relatie cu comunitatea. Artistii si cetatenii activi dau replica problemelor comunitatilor.
Centrul REPLIKA isi propune sa devina o platforma de creatie pedagogica si arta participativa prin care categorii de public marginalizate sa se poata autoreprezenta si sa-si poata crea arta care le defineste nevoile si asteptarile. Credem ca accesul la orice manifestare culturala trebuie sa fie gratuit, sustinut de intreaga comunitate.
In 2016, Centrul de Teatru Educational Replika a obtinut premiul AFCN pentru incluziune sociala si dialog intercultural si a fost nominalizat la Premiile Radio Romania Cultural, sectiunea “Proiecte culturale si festivaluri”.

Parteneri: ANBPR, Asociatia pentru Branding Cultural, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step by Step, Centrul National al Dansului, Asociatia Red Panda, Editura Polirom, Editura Trei, Editura Humanitas, Editura Art, Editura Carusel, Editura Curtea Veche, Institutul de stiinte ale Educatiei, Editura Publica, Strada Film, UNATC, CINEPUB, Transilvania Film, Taskovski Film, Some Shorts, Actorie de Film, Soul Food Films, Zum Goldenen Lamm, Atelier de Teatru, Reactor de Creatie si Experiment  - Cluj, ADO, Caminul Cultural, Colectiv A, Teatru Bezna, Solitude Project, PETEC.

12983806_491196924422185_1697552995132593948_o


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate