Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Muzică hyper-spectrală sau avangarda secolului XX în muzica românescă în premieră la ArCub
(Muzică)
Explorarile acustice ale unora dintre cei mai de seama reprezentanti ai curentului muzical aparut la sfarsitul anilor ’60 sunt prezentate in cadrul stagiunii de jazz, Artist in Residence, de la ARCUB
Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram, alaturi de Hyperion International Ensemble, prezinta in premiera la ARCUB, un concert de muzica hyper-spectrala, o serie de compozitii originale ce propun un sound experimental, joi, 23 martie, ora 19:30. Evenimentul va avea loc la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90 si face parte din seria de concerte sustinute in cadrul programului ARTIST IN RESIDENCE.

Aflat in fruntea uneia dintre cele mai vizibile avangarde ale secolului XX, aceea a compozitorilor romani de muzica spectrala, compozitiile lui Iancu Dumitrescu marcheaza o rupere fata de traditia conventiilor sonore. Potrivit artistului, ele reflecta „incercarea de a elibera acel Dumnezeu ce traieste in fiecare bucata de materie”.

Sunetele sunt intensificate prin transformari ale surselor instrumentale generate de  computer sau prin manipulari sonore in timp real. Muzica rezultata are o violenta, o intensitate si un freamat extatic ce revendica sunetul printr-o concentrare a materiei sonice de baza, ca in cazul compozitorilor Xenaki si Cecil Taylor.

In ultimii cinci-sase ani, sunetul digital, compozitia realizata cu ajutorul computerului a dat o noua dimensiune sunetului si muzicii noi produse de catre Hyperion International Ensemble, condus de Iancu Dumitrescu. Explorarile microscopice cu privire la acustica se bazeaza atat pe tehnicile tipice din muzica din Vest, cat si pe traditiile locale: culegerile folclorice ale lui Béla Bartók, muzica bisericeasca ortodoxa si mistica bizantina.

Ana-Maria Avram prezinta ‘’Ellampsis” pentru ansamblu si sunete asistate de computer,  “Murmur (gamma)” pentru ansamblu live electronics

Iancu Dumitrescu prezinta “Incandescent Colloids” & "Microscopic High Energy" pentru ansamblu si sunete asistate de computer

Iancu Dumitrescu - foto

Opera lui Iancu Dumitrescu a fost abordata de catre solisti, dirijori si ansambluri celebre pe cinci continente. Dumitrescu a realizat lecturi, workshop-uri si concerte la Harvard University, Columbia University din New York, Universitatea Tehnica din Istanbul si Centrul Onassis din Atena. Dumitrescu este unul din cei mai de seama reprezentanti, la scara mondiala, al curentului componistic "hyper-spectralist" si al muzicii asistate de computer. Opera sa este editata la “Editions Salabert” (Paris),”Gerig Musikverlage” (Köln), ”ReR Megacorp” (Londra),”Edition RZ” - Berlin ,“l’Escargot - CBS Disques” ( Paris) , ”ARTGallery” (Paris), “Generation Unlimited” (New-York & Boston),”Electrecord” si “Editura Muzicala” (Romania). Opera sa este editata pe 36 de CD-uri de  EDITION MODERN ( Londra-Paris) si distribuita pe cele 5 continente.

Ana-Maria Avram este compozitoare, pianista, dirijoare. Creatia sa cuprinde peste 170 de opusuri simfonice, camerale si muzica asistata de ordinator. Lucrarile sale sunt prezentate in premiera in Bucuresti (Festivalul  George Enescu), NewYork (Miller Theatre), Minneapolis (Spark Music Festival), Boston, Sandford, Viena (Wien Modern), Paris (Radio France, Theatre de la Ville), Londra (Royal Festival Hall, LSO St Luke's ), Nancy, Alicante, Baden-Baden, Tel Aviv,  etc. 
Muzica sa este editata de ARTGallery, Radio France, ReR Megacorp (Londra), Music Works (Toronto), Bananafish (Los Angeles), Electrecord (Bucresti), Edition Modern (Londra – Paris). In 1994 i se decerneaza Marele premiu al Academiei Romane. 

Hyperion International Ensemble (Tim Hodgkinson, Yoni Silver, Edward Lucas, Andrei Kivu, Colin Hacklander, Ana-Maria Avram, diana Miron, Tijana Stankovic, Albert Markos, Laurentiu Cotac, Shmil Frankel) este un grup de interpreti si compozitori de prim rang mondial, avand drept scop dezvoltarea unui inedit program estetic, prefigurand  o "noua avangarda" in muzica  internationala, fiind de trei decenii exponenti ai curentului "spectral"  Pe parcursul celor  trei decenii de la infiintare, Ansamblul Hyperion condus de Iancu Dumitrescu a atins cotele unei recunoasteri universale, fiind considerat, din SUA pana in Japonia si din Africa de Sud pana in Chile sau Coreea, laboratorul unor contributii muzicale provocatoare si originale. 

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei.

ARTIST IN RESIDENCE


Avand drept tema propusa de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul in secolul XXI – de la traditie la avangarda”,  programul ARTIST IN RESIDENCE continua in 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi  prezentate in premiera. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali. 

Programul ARTIST IN RESIDENCE invita muzicieni de jazz sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Artistii in rezidenta devin curatori si performeri ai unor stagiuni tematice care prezinta publicului din Bucuresti muzicieni romani si internationali in proiecte ce ilustreaza tema aleasa. Programul isi doreste sa devina o pepiniera pentru noile directii in jazz-ul romanesc si european, o platforma pentru creativitatea scenei muzicale din Romania.

Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers si mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globala, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adopta si este influentat de miriade de surse complementare si genuri muzicale: de la muzica clasica sau cea camerala de sorginte europeana, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock si hip hop, la muzica electronica, jazz-ul a aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea si de a crea noi directii in secolul XXI - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.


web flyer


ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzica clasica, Bucharest Music Film Festival, al festivalului de muzica alternativa Sound& Vision si al Zilelor Bucurestiului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate