Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Festivalul filmului documentar românesc revine la Cluj
(Cinema)
Cluj Docuart Fest se-ntampla pentru cel de-al doilea an consecutiv la Cluj-Napoca, unde va proiecta documentare romanesti recent realizate, la Cinema Dacia, in perioada 8 - 10 decembrie 2016.
Cluj-Napoca devine cel de-al doilea oras al festivalului de film documentar romanesc, dupa Bucuresti, unde in luna octombrie au fost premiate cele mai bune astfel de productii dintr-o selectie de 25 de titluri.
Cinefilii sunt invitati la Cinema Dacia sa cunoasca un suflu tanar impregnat in cinematografia romaneasca, sub forma unor documentare semnate de studenti si regizori profesionisti deopotriva. Parte din proiectii vor fi urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri cu realizatorii acestora.

Pe parcursul a trei zile, filmele romanesti, dar si co-productii cu Marea Britanie, Serbia, Azerbaidjan, Germania, Republica Moldova, vor servi spectatorilor felii ale vietii de astazi sau de acum multe decade, de aici sau de peste hotare, minoritati, portrete, obiceiuri, unghiuri prin care viata este abordata rareori.

Joi, prima zi a festivalului, incepe cu o serie de scurtmetraje de la ora 17:30. End of Summer (R. Alina Manolache), castigator al premiului pentru cea mai buna regie in sectiunea studenteasca Bucuresti Docuart Fest, deschide seara de proiectii. Perfection is Forever (R. Mara Trifu), documentar experimental premiat pentru cea mai buna imagine, continua lista, alaturi de We Fly Again (R. Alexandru Vlad) si Proiectionistul (R. Norbert Fodor). Primul lungmetraj al serii este o co-productie Azerbaidjan, Germania si Qatar si surprinde o poveste speciala dintr-un colt de lume in Holy Cow (R. Imam Hasanov). in incheierea primei zile de festival se contureaza povestea fiului nerecunoscut al lui Constantin Brancusi, (plecat dintre noi acum o luna), in regia lui Ionut Teianu - in cautarea tatalui pierdut.

Ziua de vineri debuteaza cu documentarul premiat pentru cea mai buna regie, o poveste neasteptata de dragoste, Angela (R. Botond Pusok) si continua cu Parisul lui Matei, documentar de televiziune regizat de Andreea stiliuc. Filmul cu cea mai buna imagine in sectiunea principala, Ultimul caldarar  (R. Cosmin Bumbut, Elena Stancu) se proiecteaza de la 19:10, iar in final, de la 20:15, se da play pentru Un film mai putin vesel, mai mult trist, poetic si sfatos, in regia Cornel Mihalache.

Sambata, de la 15:15, la Cluj Docuart Fest vor fi proiectate documentare studentesti in regia: Alex Pintica - Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea, Iasmina Iabloncic - Dobre, Rista Enxhi - Capoeira, dansul libertatii si Ioana Grigore - 10:34 to Belgrade (premiu pentru cel mai bun montaj). De la 18:15 incepe un drum in muzica romaneasca de azi care se foloseste de elemente traditionale in 100 de movile (R. Max Ciorba). Ultimele doua filme ale festivalului sunt Imagini din vis, de Sorin Luca, castigator al trofeului Bucuresti Docuart Fest si Doar o rasuflare, premiat pentru cea mai buna regie, al Monicai Lazurean-Gorgan.

Festivalul este co-finantat de Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) si organizat de Docuart, avand ca partener principal Primaria Municipiului Cluj-Napoca. 

Proiectul are ca scop promovarea si incurajarea productiei acestui gen cinematografic si a regizorilor, in special celor aflati la inceput de drum. 

In lumea documentarului, intrarea este libera pe parcursul tuturor proiectiilor.

Imagini din vis —> R.: Sorin Luca , 2016, 78’
1978. Dictatorul Ceausescu si partidul comunist persecutau artistii „subversivi”. Printre ei se remarca muzicianul Rodion Rosca, un pionier al muzicii electronice romanesti. Desi a fost un star radio, albumul sau de debut n-a fost niciodata lansat. Astazi, el traieste la tara, tot dupa propriile sale legi. Alaturi de el, intram pe taramul viselor.

Doar o rasuflare —> R.: Monica Lazurean-Gorgan, 2016, 67’
Filmul exploreaza natura contradictorie a iubirii in viata de familie. Dobrin, Lia, sotia lui si cei 3 copii. Dobrin asteapta sa se intample o minune care sa o faca pe Denisa, fiica lui cea mica, sa se ridice din scaunul cu rotile si sa poata merge. Pe masura ce copiii devin adulti sub ochii nostri, vedem cum legatura lui puternica cu Dumnezeu influenteaza relatiile de familie.

Angela -- > R.: Botond Püsök, 2015, 33’
Intr-un sat din Transilvania, o tanara de etnie roma se pregateste sa nasca. Aflam cum a fost rapita pentru maritis sau cum a fost salvata chiar de actualul sot. Chiar daca viitorul ei este nesigur si omul iubit departe, Angela isi regaseste speranta in credinta. „Ceea ce Dumnezeu promite este mai important decat familia…”

Ultimul caldarar -- > R.: Cosmin Bumbut, Elena Stancu, 2016, 59’
Geo, un tanar caldarar din satul Corcova, nu mai are posibilitatea sa-si intretina sotia si baiatul de 6 ani. Singura lor optiune e plecarea in strainatate, in Franta, pentru ca meseria lor traditionala nu mai are cautare, iar scoala au abandonat-o la varsta de 12 ani, atunci cand s-au casatorit.

Un film mai putin vesel, mai mult trist, poetic si sfatos —> R.: Cornel Mihalache / 90' / 2016 (NC) premiera
Satul Valea Stejarului, Comuna Vadu Izei, Maramures. Patru Godja Pupaza, sculptor in lemn, facator de porti maramuresene, si-a cumparat un loc mai jos de biserica, l-a imprejmuit, i-a facut o poarta frumoasa ca o pagoda si l-a numit „Cimitirul lui Mos Pupaza, mai putin vesel, mai mult trist, poetic si sfatos”. C-asa a vrut el.

Human Places -- > R.: József László, 2016, 78'
La fel ca fiecare om, fiecare oras isi are propria infatisare. La fel ca fiecare oras, fiecare om are spatiul lui propriu. Un documentar despre orasul natal al regizorului si locuitorii acestuia, Targu Mures. 

Holy Cow R.: Imam Hasanov / 77' 
Tapdig viseaza sa aduca o vaca europeana in satul sau din Azerbaidjan. Dar decizia lui nelinisteste comunitatea traditionalista, caci inteleptii satului percep aceasta vaca straina drept o amenintare. Chiar si sotia lui Tapdig, Vafa, refuza sa dea de mancare ciudatei creaturi. Dar Tapdig risca totul pentru a schimba mentalitatea conservatoare a satenilor.

Dobre --> R.: Iasmina Iabloncic, 216, 25’
Dobre! [Bine!] e o incercare de-a surprinde specificul etno-cultural al comunitatii slovace din zona Bihorului. Ea insasi parte a acestui vibrant grup etnic, autoarea pleaca in explorarea specificului comunitatii, avand un acces privilegiat. Astfel, intr-un mod personal si subiectiv, Iasmina ne spune povestea familiei si a comunitatii ei.

Capoeira, dansul libertatii -- > R.: Rista Enxhi, 2016, 12’ (studentesc)
Capoeira, un stil de dans-lupta adus din Brasilia in Romania, a ajuns sa imbogateasca viata si spiritul unor tineri din Bucuresti.

100 de Movile -- > R.: Max T. Ciorba, 2016, 60’ (Republica Moldova)
O calatorie antropologica, prin muzica. in cautarea unui sunet si ritm nou, un muzician din Elvetia isi croieste drum prin Republica Moldova si Romania, in vizita la cativa muzicieni care pastreaza folclorul ca element cheie al muzicii lor. De la jazz la hip-hop, documentarul exploreaza firicelele de autenticitate ale folclorului din acest spatiu cultural.

Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea --> R.: Alex Pintica, 2016, 10’
Farid Fairuz este nascut dintr-o mama libaneza si un tata evreu. Mihai Mihalcea il invita pe artistul Farid Fairuz sa realizeze un performance impreuna, insa in cele din urma, ajung sa faca creeze un fenomen artistic unde autorul si artistul se confunda si identitatile se contopesc.

We Fly Again —> R.: Alexandru Vlad, 2016, 20’
Filmul spune povestea nescrisa a unor zburatoare cu care coabitam. Ciorile, desi traiesc in grupuri foarte mari in jurul metropolelor si cresc riscul unor epidemii, sunt inofensive si extrem de inteligente. Am putea chiar considera ca iubesc oamenii.

10:34 to Belgrade —> R.: Ioana Grigore, 2015, 18’
”Voi, copii, trebuie sa retineti tot ce vi se intampla in viata, deoarece asta sunteti voi si asta va va ajuta sa continuati. Si raul si binele va vor intari atunci cand vor veni momentele dificile”, spune unul dintre multele personaje interesante din acest documentar realizat in Belgrad.

Parisul lui Matei —> R.: Andreea Stiliuc, 2015, 69’
Scriitorul Matei Visniec ne propune o calatorie prin Parisul traseelor sale profesionale si afective. E un Paris in miscare, al marilor bulevarde, dar si al strazilor misterioase. Pornim impreuna cu el pe urmele unor mari artisti romani. “Parisul lui Matei” este o calatorie intre realitate si vis, in care privim orasul prin lentila fabuloasa a scriitorului.

Proiectionistul —> R.: Norbert Fodor,  2016, 26’
Un documentar hibrid despre Alex, un tip inadaptat social care iubeste muzica electronica. Tocmai si-a terminat noul album si vrea sa invite intregul oras la o gigantica petrecere de lansare. Dar oare va veni cineva la petrecere?

In cautarea tatalui pierdut —> R.: Ionut Teianu, 2016, 61’
Cand s-a nascut John, in 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin si Brancusi. I-a spus ca tatal sau e faimosul sculptor Constantin Brancusi, dar ca nu trebuie sa spuna nimanui acest lucru. John a tinut secretul toata viata. Acum, la 78 de ani, incepe dificila misiune de a-si regasi tatal pierdut.

End of Summer —> R.: Alina Manolache, 2015, 20’
End of Summer contureaza portretul colectiv al unor absolventi de liceu din Vama, Bucovina. Este ultima vara inainte ca fiecare sa porneasca pe drumul sau, in care frenezia momentelor petrecute impreuna incepe sa se amestece cu incertitudinile viitorului si cu primele ganduri mature.

Perfection Is Forever —>R.: Mara Trifu, 2015, 18’
Un copac e intotdeauna o creatie perfecta. Pe de alta parte, fiintele umane au aspirat mereu sa devina ceva mai mult, facand tot posibilul sa opreasca timpul in goana dupa dragostea, tineretea si frumusetea eterna. In Hollywood, doua suflete pierdute devin eroi sub umbra unui palmier stingher.

afis-cluj-docuart
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate