Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Primele fotografii medicale din România în expoziţia „Medicina în fotografia de secol XIX”
(Fotografie)
O serie de imagini de la prima auto-operatie de hernie din lume (chirurg dr. Alexandru Tzaicu), precum si fotografii medicale vechi (1890 - 1910) realizate de Nestor Heck, „fotograful lui Mihai Eminescu”, vor putea fi vizionate pentru prima data in cadrul expozitiei „Medicina in fotografia de secol XIX”, care va avea vernisajul vineri, 30 septembrie, ora 19:00, la Haart Studio (Strada Vasile Lascar 63, Bucuresti).
Evenimentul face parte din programul Noptii Albe a Galeriilor 2016 si este organizat de platforma Fotografiemedicala.ro, impreuna cu Asociatia SMART MED. 

Urmand sa fie casate si aruncate, un set de fotografii care poarta semnatura artistului Nestor Heck, cel mai cunoscut fotograf iesean al vremii, precum si alte cateva imagini care prezinta  pacienti si patologii au fost salvate, ingrijite si arhivate de dr. Richard Constantinescu, iatroistoriograf, coordonator al Fototecii medicinei romanesti si cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi. 
 

„In ultimii zece ani am salvat de la ghena istoriei multe documente, carti si fotografii vechi. Pe unele le-am restaurat si expus in Muzeul de Istorie a Medicinei al U.M.F. «Gr. T. Popa» Iasi, pe care l-am si coordonat, iar altele asteapta sa fie resuscitate. Cand am avut ocazia am achizitionat diverse obiecte medicale de la anticari. Asa s-a intamplat si cu o fotografie apartinand lui Nestor Heck, care zacea in vitrina unui magazin de vechituri din capitala. Din anul 2013 am initiat si coordonez «Fototeca medicinei romanesti» ce are ca scop valorificarea documentelor vizuale ale trecutului medical din spatiul romanesc. Pana la acest moment am adunat cateva mii de fotografii, carti postale si documente diverse”

spune dr. Richard Constantinescu (richardconstantinescu.com), care va lua cuvantul la vernisajul expozitiei. 

Imaginile din arhiva „Dr. Richard Constantinescu” marcheaza inceputul fotografiei medicale in Romania, un domeniu cu o istorie intrerupta.

dr-richard-constantinescu


„Daca in secolul XIX, dar chiar si mai tarziu, unele spitale aveau un fotograf angajat pentru a documenta activitatea medicala, astazi ne lipseste acest tip de documentare. Pe de alta parte, tehnologia le permite medicilor sa fotografieze ei insisi ceea ce considera demn de pastrat, dar chiar si in conditiile acestea spitalele din  Marea Britanie si din S.U.A. au departamente dedicate fotografiei si ilustratiei medicale, precum si facultati care ofera aceasta specializare. In Romania, ne-am propus sa promovam si sa dezvoltam acest domeniu prin proiectele platformei Fotografiemedicala.ro si a Asociatiei SMART MED”,

spune Cristina BOBE, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicala din Romania (fotografiemedicala.ro) si presedintele Asociatiei SMART MED.

Expozitia „Medicina in fotografia de secol XIX” va putea fi vizitata in perioada 30 septembrie – 14 octombrie. Cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor, programul de vizitare pentru ziua de 30 septembrie va fi cuprins intre orele 19:00 si 03:00, iar in celelalte zile, expozitia va putea fi vizitata intre orele 10:00 si 20:00, cu o programare prealabila printr-un e-mail trimis la adresa office@smart-med.ro.

Noaptea Alba a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din Romania dupa Noaptea Muzeelor. De-a lungul celor noua editii desfasurate pana in prezent, Noaptea Alba a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane si a tinerilor artisti romani, atat prin incurajarea contactului dintre artisti si galerii sau spatii dedicate artei contemporane, cat si prin prezentarea artistilor unui public extins, caruia ii ofera in fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generatiei din care face parte.

afis-nag-medicina-in-fotografia-de-secol-xix


Asociatia SMART MED este o organizatie non-profit si non-guvernamentala care desfasoara proiecte axate pe arta si medicina si care are ca scop initierea unei colaborari pe termen lung intre medici, artisti si pacienti prin organizarea de expozitii de arta in spitale, dezbateri si intalniri periodice, cluburi de lectura si de film, proiecte de arta participativa. De asemenea, asociatia promoveaza si fotografia medicala in Romania, un domeniu putin cunoscut si practicat, prin proiectul Gentle Violence si platfoma online Fotografiemedicala.ro. 

Organizatori: Fotografiemedicala.ro si Asociatia SMART MED

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate