Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 iulie 2025
Recomandări
Expoziția „Dimensiunea Sebastian”| 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian (1907-1945)
(Literatură)
Muzeul National al Literaturii Romane invita publicul bucurestean la vernisajul expozitiei „Dimensiunea Sebastian”: marti, 8 iulie 2025, incepand cu ora 16.00, la sediul din strada Nicolae Cretulescu 8.
Expozitia marcheaza 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian

Invitati: Teodora Dumitru, Alexandra Oprescu, Zamfir Balan. Gazda evenimentului: Ioan Cristescu, director general al Muzeului National al Literaturii Romane.

Expozitia isi propune sa ofere o imagine a scriitorului, publicistului si dramaturgului Mihail Sebastian recompusa din documente aflate in patrimoniul Muzeului National al Literaturii Romane (manuscrise, acte personale, fotografii si corespondenta), carti cu dedicatii olografe, editii princeps, un documentar dedicat scriitorului, realizat de TVR, si manuscrise aflate in patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane. 

Publicul nefamiliarizat cu opera lui Mihail Sebastian va avea parte de un excurs prin epoca interbelica si biografia autorului. Cititorii pasionati ai operei lui vor avea ocazia sa vada fotografii cu o valoare unica, manuscrise ale celor mai indragite pagini din Orasul cu salcami, Accidentul, Jocul de-a vacanta, De doua mii de ani, Jurnal, afise ale pieselor de teatru etc.

Cu opt decenii in urma, intr-una din ultimele zile de mai, o veste cumplita a zguduit lumea culturala a Bucurestiului: autorul Jocului de-a vacanta fusese lovit mortal de un camion, in timp ce traversa strada. La cei 38 de ani, cat avea cand a sfarsit atat de absurd, Mihail Sebastian (18 octombrie 1907 – 29 mai 1945) se bucura de o notorietate bine conturata, marcata puternic de convulsiile politice si sociale prin care trecuse intreaga societate romaneasca in ultimii ani interbelici.

Mihail Sebastian s-a remarcat mai intai ca unul dintre condeiele prolifice din publicistica vremii: intre 1926 si 1945, minus cei patru ani de tacere impusa de legea antisemita din 8 august 1940, Mihail Sebastian a semnat peste doua mii cinci sute de articole: cronica (literara, dramatica, plastica, muzicala), eseuri, polemici, foiletoane, articole politice etc. 

Prozatorul Mihail Sebastian a debutat in 1932, cu Fragmente dintr-un carnet gasit. Au urmat: Femei (1933), De doua mii de ani (1934), Orasul cu salcami (1935), Accidentul (1940). Dintre acestea, De doua mii de ani, aparut cu o prefata semnata de Nae Ionescu, este romanul care a devenit in scurt timp un adevarat „caz” al literaturii romane interbelice, motiv de polemica si de atacuri. Romancierul a selectat dintre acestea o buna parte in volumul-replica intitulat Cum am devenit huligan (1935). 

Dramaturgul Mihai Sebastian a fost o aparitie tarzie. Scrisa in 1936, piesa Jocul de-a vacanta s-a jucat in premiera doi ani mai tarziu, la Teatrul „Comedia”. A fost ultima piesa a unui autor evreu montata pe scenele romanesti ale epocii. „Lovitura de maestru” (Nicolae Carandino) a fost urmata de un alt mare succes: Steaua fara nume, scrisa in anii de interdictie. Piesa a provocat tensiuni si a iscat suspiciuni asupra identitatii autorului (Victor Mincu, un nume inventat).

Posteritatea operei lui Mihail Sebastian a parut, pana la un punct, sedusa de figura dramaturgului. O reevaluare si o noua perspectiva critica s-au impus in perioada postdecembrista, dupa aparitia, in 1996, a Jurnalului, care a facut din Mihail Sebastian un caz simptomatic pentru o intreaga epoca a societatii romanesti.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 8 iulie – 30 august 2025.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate