Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2025
Recomandări
Programul Portugaliei, țară invitată de onoare la Bookfest 2025
(Literatură)
Saptamana aceasta, miercuri, 28 mai 2025, debuteaza cea de-a XVIII-a editie a Salonului international de carte Bookfest, unde Portugalia este tara invitata de onoare. Timp de cinci zile, publicul roman are ocazia de a-i intalni la Romexpo pe cei opt oaspeti portughezi, nume remarcabile din literatura si industria cartii lusitane, in cadrul a peste 25 de evenimente.
Indragitii scriitori José Luís Peixoto si Gonçalo M. Tavares, laureati ai prestigiosului Premiu „José Saramago”, isi vor reintalni cititorii din Romania. Publicul va avea, insa, si ocazia de a descoperi noi nume de succes ale literaturii portugheze de astazi, multipremiati si tradusi cu succes in intreaga lume: Ana Margarida de Carvalho, Maria do Rosário Pedreira, David Machado. Talentata ilustratoare Mafalda Milhões, alaturi de Henrique Mota si Rosa Azevedo, profesionisti respectati ai pietei de carte portugheze, completeaza lista invitatilor.

Cele peste 25 de evenimente din programul Portugaliei au loc atat la standul tarii invitate de onoare, cat si in alte spatii din cadrul Pavilionului B2 al Romexpo.
Primele doua zile ale salonului international de carte sunt dedicate celor care cerceteaza, selecteaza, dezbat si sustin cultura scrisa, printr-o serie de dialoguri intre invitati portughezi – Rosa Azevedo si Henrique Mota – si profesionisti romani. Evenimentele vor aborda teme precum importanta jurnalismului cultural, provocarile antreprenoriatului cultural, lectura ca unealta de dialog si democratie, consolidarea diversitatii printr-o retea in crestere de cercetatori si traducatori lusofili.

Oaspetii portughezi vin catre Bucuresti cu incredere in viitorul culturii scrise si al sectorului editorial de carte, dupa cum ne-a declarat Henrique Mota, fost presedinte al Federatiei Editorilor Europeni, fondatorul editurii independente Princípia din Lisabona: „Nu cred ca sectorul editorial este in pericol, daca stie sa profite de oportunitati si sa ramana unit in fata obstacolelor, atat intr-o logica nationala, cat si intr-o perspectiva internationala. Cea mai mare provocare pentru libertatea de publicare este disparitia canalelor de vanzare si tendinta librariilor de a se concentra pe promovarea si vanzarea titlurilor mainstream, abandonand cataloagele specializate si de nisa”.

A doua jumatate a targului se contureaza in dialoguri intre scriitorii portughezi invitati si romani si numeroase lansari. Este un an foarte important pentru traduceri din portugheza, inmultite, desigur, si gratie acestei invitatii ca tara invitata de onoare.
Cartile din programul de evenimente acopera ca genuri si perioade istorice o oferta mult mai variata: de la poezie galiciano-portugheza de secol XII, trecand prin teatru, roman, carti pentru copii si proza scurta, vor fi 9 lansari de volume noi.

Programul de lansari include, pe de o parte, editii in limba romana ale unor noi titluri semnate de autori consacrati, deja cunoscuti publicului roman: Fernando Pessoa, Educatia stoicului (traducere de Dinu Flamand, Editura Humanitas Fiction), José Luís Peixoto, Cainii din Galveias (traducere de Simina Popa, Editura Trei – „Anansi. World Fiction”), Mia Couto, Orbirea raurilor (traducere de Simina Popa, Editura Polirom) si José Saramago, Cvasiobiect (traducere de Simina Popa, Editura Polirom), dar si autori tradusi in premiera: romanul Yarei Nakahanda Monteiro, Tipa asta e dusa! (traducere de Iolanda Frandes-Vasile, Editura Alice Books) si trei carti pentru copii de David Machado (traducere de Isabel Tischer, Editura Ars Libri): Cred ca pot ajuta, Noaptea animalelor inventate si Rechinul din cada.

Un proiect editorial inedit care va fi lansat la Bookfest 2025 esta antologia de povestiri portugheze contemporane Valuri, dune, case deschise (coordonatoare: Ana Rita Reis, Editura Casa Cartii de Stiinta), publicata cu sprijinul Institutului Camões.
Volumul isi propune sa aduca in fata publicului roman saisprezece autori contemporani care, pe langa alte genuri literare abordate, s-au distins ca autori de povestiri in limba portugheza si nu sunt inca, in cea mai mare parte, disponibili in limba romana. Selectia cuprinde autori din generatii diferite, desi povestirile reunite in acest volum au fost publicate in ultimii 20 de ani. Antologia le va permite cititorilor romani familiarizarea cu unii dintre cei mai importanti scriitori contemporani de fictiune portugheza si tendinte stilistice din cele mai diverse, sugerand o harta literara generica, dar inspirata, care porneste de la autorii cei mai cunoscuti pana la talentele emergente.

José Luís Peixoto, in dialog cu scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, si Gonçalo M. Tavares, in dialog cu scriitorul T.O. Bobe, sunt, cu siguranta, doua dintre evenimentele cele mai asteptate din programul tarii invitate de onoare, atat de cititori, cat si de oaspetii portughezi.
Vin la Bookfest cu entuziasm si recunostinta. Aduc cu mine dorinta de a-mi impartasi literatura cu cititorii romani si de a crea punti prin intermediul cuvintelor. In acelasi timp, vin cu curiozitatea de a afla mai multe despre Romania, despre cultura, literatura si oamenii ei. Vreau sa ascult, sa invat si sa ma las surprins. Cred ca evenimente precum acesta sunt momente unice de intalnire si dialog si sunt bucuros sa iau parte la aceasta sarbatoare a cartilor si ideilor”, ne-a declarat José Luís Peixoto.

Bucurestiul e un oras foarte insemnat pentru mine, de altfel am si scris o povestire, Bucuresti-Budapesta: Budapesta-Bucuresti (traducere de Isabel Tischer, Casa Cartii de Stiinta, 2024), care sta la baza unui volum de proza scurta. Povestirea e o fictiune, desigur, dar intr-un fel subliniaza importanta orasului pentru mine. Romania m-a primit intotdeauna bine, am multe amintiri frumoase despre zilele pe care le-am petrecut la Cluj-Napoca, despre editurile care m-au publicat. Pot spune ca legatura mea cu Romania e stransa si vin cu mare bucurie”, ne-a marturisit, la randul sau, Gonçalo M. Tavares.

Ziua internationala a copilului se bucura de evenimente dedicate in programul tarii invitate de onoare, printr-o serie de lansari si ateliere la care iau parte David Machado, unul dintre cei mai populari autori portughezi de carti pentru copii si tineret, si Mafalda Milhões, una dintre cele mai talentate ilustratoare din lumea cartilor portugheze, autoare, editoare si promotoare a lecturii.

Si, pentru ca este cunoscut faptul ca literatura nu se epuizeaza doar in carti, in completarea programului de invitat de onoare, Portugalia prezinta la Bookfest 2025 sase proiectii de cinema care reinterpreteaza, adapteaza sau propun alte feluri de a citi autorii portughezi. O mica introducere in literatura portugheza prin intermediul unora dintre cei mai buni cineasti portughezi.


---------
Cea de a XVIII-a editie a Salonului International de Carte Bookfest are avea loc la Romexpo intre 28 mai si 1 iunie 2025, de la ora 10.00 la ora 20.00 (cu exceptia zileor de 30 si 31 mai, cand programul se incheie la ora 21.00). Accesul publicului este liber.
Standul Portugaliei, realizat cu sprijinul Ambasadei Portugaliei la Bucuresti, Camões, I.P., AICEP Portugal, Conselho da Diáspora Portuguesa, Academia do Bacalhau de Bucareste, Dancing Lobster, Confrasilvas, Solarealize Ro SRL, M2O Project SRL, Tema Home, Primvs Ceramics va fi amplasat in Pavilionul B2. La stand, cei interesati vor putea gasi o bogata oferta de carti in limba portugheza, precum si editii in limba romana ale unor carti portugheze cunoscute.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate