Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2025
Recomandări
Hoinar.Odyssey și-a încheiat călătoria în aplauzele publicului. Hoinar. Side by Side continuă în București
(Muzică)
Cea de-a 8-a editie a Hoinar Festival s-a desfasurat in perioada 15 - 20 mai si a reusit sa aduca in fata publicului din Bucuresti cel mai complex si indraznet program de pana acum, atribute pe care le continua in programul educational Hoinar. Side by Side ce se va desfasura in urmatoarele doua weekend-uri in capitala.
Cele 5 spectacole propusese anul acesta de organizatori au animat salile Teatrului ACT si Ateneului Roman cu aplauze, entuziasm, dialog si sesiuni de autografe, toate sub umbrela temei calatoriei, pe care artistii au parcurs-o deopotriva cu spectatorii.

Marcel Iures la Hoinar.Odyssey (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Teatrul ACT a fost neincapator in cele 4 zile de spectacol si dialog, fiind gazda perfecta pentru promisiunea organizatorilor catre public - muzica clasica, spectacol de lumini, teatru, proiectii si storytelling, toate impletite armonios si transpuse intr-un spatiu neconventional si intim. Deschiderea festivalului, recitalul de pian The Wanderer, descris de critici ca fiind „o reprezentare simpla a intunericului si a luminii, alternand cu o multime de zone gri, toate intretesute cu maiestrie” (LiterNet), a fost sold out cu cateva zile inainte de debutul festivalului si i-a adus pe aceeasi scena pe pianistii Florian Mitrea, Luca Rusu, Daria Tudor si David Gray, cel din urma fiind si designerul de concept al spectacolului.

Echipa The Wanderer (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Urmatoarele doua seri au stat marturie vie ca teatrul si muzica live formeaza una din cele mai puternice legaturi din peisajul artistic. Spectacolele Stairway to Paradise (r. Laura Ducu) si M. (r. Dana Paraschiv) au oferit un carusel de emotii si momente de introspectie tuturor celor prezenti, care i-au aplaudat indelung pe artistii care au dat viata personajelor in care s-au putut regasi cu multa usurinta in cele doua seri - Sarah Gabriel, Adrian Bila, Florian Mitrea. Calatoria de la Teatrul ACT s-a incheiat cu un moment de intensa emotie, in care muzica a 3 talentati muzicieni, Daria Tudor (pian), Andrei Ionita (violoncel) si Valentin Serban (vioara) a dat viata cuvintelor din Ramasitele unei idei.

Florian Mitrea si Sarah Gabriel | Stairway to Paradise (c) VIRA - Lavinia Cioaca

M. (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Daria Tudor in The Wanderer (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Echipa Ramasitele unei idei (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Discutiile care au urmat fiecarui spectacol, Hoinar. La Taifas, au fost moderate de realizatorul Bogdan Stanescu si au reprezentat incercarea directa a organizatorilor de a crea un liant de dialog autentic intre artisti si spectatori.

Festivalul s-a incheiat pe scena Ateneului Roman cu recitalul cameral Hallelujah Junction care a reusit sa creeze, in opinia criticilor, „o stare de suspendare a timpului cronologic, prin sincretismul muzica-dans-imagine proiectata” (LiterNet). Spectacolul a reunit 6 muzicieni de talie internationala, alaturi de actorul si coregraful Paul Cimpoieru, cu ajutorul caruia s-a construit unul din cele mai intense momente din festival, prin intermediul teatrului non-verbal.

Hallelujah Junction (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Hallelujah Junction (c) VIRA - Lavinia Cioaca

A fost cea mai curajoasa editie de festival pe care am reusit s-o ducem la bun sfarsit. Cele mai dragi amintiri sunt momentele cu publicul ridicat in picioare la finalul spectacolelor concepute special pentru festival. Indoiala fata de valoarea unei piese inca netestate in fata publicului a fost colosala. Eram convins de mesajul fiecarui spectacol, insa nimic nu te pregateste pentru testul suprem din fata publicului. Forta validarii venite din ochii si aplauzele spectatorilor, dar si din vorbele pe care ni le-au impartasit in cadrul discutiilor Hoinar. La Taifas este de neegalat. De aceea, sunt astazi atat de mandru de echipa noastra de creatie: am reusit sa spunem povesti noi, originale, iar publicul a raspuns cu inima deschisa la tot ce i-am propus, fara acea frica sau sfiala care apar uneori in relatia cu muzica clasica.”, a declarat Florian Mitrea, directorul artistic al festivalului.

Florian Mitrea (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Florian Mitrea in The Wanderer (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Un alt element de noutate in cadrul editiei de anul acesta l-au reprezentat instalatiile create de studenti, anterior festivalului, prin programul educational Hoinar. Crossroads, in cadrul caruia au fost indrumati de pianistul Florian Mitrea, actrita Sarah Gabriel si regizorul Michael Hoffman. Acestea au fost expuse pe afisajul digital din foaierul Teatrului ACT, iar in prezent pot fi vazute online pe canalul de YouTube al Hoinar Festival. Lucrarile lor au fost inspirate de povestile propuse de festival in cadrul spectacolelor si reprezinta un ecou al acestora. Printre tinerii creatori se numara Rares Hantiu, Elena Tudorache, Ada-Maria Zaharia, Andrei Badrean, Matei-Alexandru Dumitru, Enzo Mario Danila, Gia Titoiu, Constin Stancioi, Razvan Ionescu, Petru Soleanu, Andra Piersinaru si Alexandra Vraciu.

Intr-o lume tot mai grabita si mai fragmentata, Hoinar.Odyssey 2025 a fost, pentru cateva seri, un spatiu in care am putut respira altfel – mai profund, mai constient, mai impreuna. Ca in teatrul antic, cu o masca ce rade si una care plange, festivalul ne-a trecut prin toata paleta umanului – si poate tocmai de aceea ne-a atins atat de direct, atat de profund. Pentru mine, ca manager de proiect, fiecare zi din festival a fost o dovada ca munca in echipa si increderea in procesul artistic genereaza momente la care publicul vibreaza. A fost si pentru noi o calatorie intensa, un efort pentru care am fost pe deplin rasplatiti. Am vazut emotie autentica in ochii spectatorilor, artisti implicati cu tot sufletul si un tip de solidaritate culturala care rareori se construieste atat de intens.
Hoinar continua cu Side by Side – un proiect de suflet, in care elevi din Bucuresti si Iasi vor invata, repeta si canta alaturi de artistii festivalului. Va fi o alta forma de calatorie – de data asta inspre incredere, mentorat si viitor. Mergem inainte. Side by side.”, a declarat Ruxandra Miuti, managerul de proiect al Hoinar Festival.

Ruxandra Miuti (c) Florin Ghenade

Programul educational Hoinar. Side by Side este dedicat elevilor de scoala generala si va incepe in Bucuresti, de la finalul acestei saptamani. Astfel, pe 30 si 31 mai Daria Tudor va sustine o serie de activitati la Scoala Gimnaziala de Muzica Nr. 2. Printre activitatile propuse de Hoinar. Side by Side sunt ateliere de grup despre pregatirea de concert, repetitie si interpretare, repetitii propriu-zise in grupuri formate din elevi si artisti, precum si concerte in care elevii si artistii canta umar langa umar pe scena. Daria va reveni, alaturi de Florian Mitrea, in weekend-ul 7 - 8 iunie la Scoala Gimnaziala de Arte „Iosif Sava” pentru un program similar.

Initiativa educationala va ajunge anul acesta si dincolo de capitala, in Iasi, la Colegiul National de Arta „Octav Bancila”, pe 27 si 28 septembrie. Mai multe detalii vor fi anuntate pe canalele de comunicare Hoinar Festival.

Adrian Bila si Florian Mitrea in M. (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Daria Tudor si Verena Tonjes (c) VIRA - Lavinia Cioaca

David Gray in The Wanderer (c) VIRA - Lavinia Cioaca

Echipa Hallelujah Junction @ Ateneul Roman (c) VIRA - Lavinia Cioaca

***

Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.

***

Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in coproductie cu Teatrul ACT, Filarmonica „George Enescu”, iar Radio Romania Muzical este partener media principal al concertului Hallelujah Junction.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

***

Mai multe informatii: www.festivalulhoinar.ro

Scurtmetraj Cubul buclucas: 

Scurtmetraj M.: 


Scurtmetraj Ramasitele unei idei: 

Scurtmetraj Ramasitele unei idei - 2: 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate