Pianul Călător – Passion – 15 ani de peripluri muzicale solo prin România |  |
(Muzică) |
Pianistul Horia Mihail revine in iunie intr-un turneu cu un program special de miniaturi, celebrand 15 ani de pasiune pentru muzica si comunitate. Dupa 15 ani de cand duc muzica in comunitati din intreaga tara, Horia Mihail si Turneul National Pianul Calator revin in 2025 cu o editie aniversara speciala - Passion. |
Organizat pe parcursul lunii iunie 2025, turneul va cuprinde mai multe orase din Romania, cu un concert culminant la Bucuresti, pe scena Ateneului Roman.
Pentru aceasta editie jubiliara, pianistul Horia Mihail a pregatit un program ce reuneste cele mai frumoase piese oferite ca bis in turneele desfasurate din 2011 pana in prezent. Publicul va avea ocazia sa asculte capodopere care au incantat audientele de-a lungul anilor, intr-o selectie care reflecta pasiunea si dedicarea pianistului Horia Mihail pentru acest proiect (printre primele si cele mai importante de acest fel din Romania).
Initiat in 2011, ca un omagiu adus bicentenarului nasterii lui Franz Liszt, Pianul Calator a devenit un veritabil fenomen cultural national, ducand muzica de calitate in orase unde adesea lipsesc pianele de concert. In spiritul lui Liszt, care in 1846-1847 a intreprins un turneu european alaturi de instrumentul sau, Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio – a transformat aceasta idee intr-un proiect de succes care continua sa aduca bucurie comunitatilor din intreaga tara.
De peste un deceniu, Pianul Calator ajunge in orasele din Romania. Pentru aceasta editie aniversara, am ales sa reunesc cele mai indragite piese oferite ca bis de-a lungul celor 15 ani de turnee. Este un program care reflecta calatoria noastra muzicala si conexiunea speciala creata cu publicul nostru fidel, declara pianistul Horia Mihail.
Publicul care revine cu entuziasm in salile de concert sau in aer liber va putea savura live acest recital special in urmatoarele orase:
2 iunie – Roman – Casa de Cultura
3 iunie – Iasi – Palatul Culturii
11 iunie – Deva – Sala Pro Arte
13 iunie – Brasov – Sala Patria
15 iunie – Bistrita – Palatul Culturii
27 iunie – Caracal – Teatrul National
28 iunie – Bucuresti – Ateneul Roman
29 iunie – Bucuresti – Creart – Gradina cu filme
Pianul 2018 | Teatrelli | (c) Virgil Oprina
De-a lungul celor 15 ani, proiectul Pianul Calator a parcurs zeci de mii de kilometri prin tara, a generat patru albume editate de Casa Radio si a creat o comunitate de iubitori ai muzicii clasice in locuri unde accesul la concerte de pian era limitat.
Horia Mihail, cu o cariera impresionanta ce include peste 1000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania si aparitii internationale apreciate, continua sa fie o forta in promovarea muzicii clasice in Romania, atat prin acest proiect, cat si prin colaborarile sale cu multe alte institutii culturale.
PROGRAM MUZICAL:
D. Scarlatti: Sonata in mi minor
Bach / Marcello: Adagio
W. A. Mozart: Rondo Alla Turca din Sonata nr. 11 in la major, KV 331/300i
L. van Beethoven: Bagatela nr. 25 in la minor, WoO 59 - Für Elise
Fr. Chopin: Fantasie Impromptu
R. Schumann: Träumerei, op. 15 nr. 7
P. I. Ceaikovski: Iunie
Fr. Liszt / Fr Schubert: Soirées de Vienne, S. 427
O. Respighi: Valse Caressante
Cl. Debussy: Valse romantique
Tiberiu Brediceanu: Moldova
Tiberiu Brediceanu: Bucovina
Pentru informatii suplimentare, va invitam sa vizitati www.pianulcalator.ro
Filmul Pianul calator 10 ani:
Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.
Proiect cofinantat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Partener de traditie: JTI
Parteneri institutionali: CREART - Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta Tinerimea Romana
Partener de mobilitate: Animawings
Sponsori: Senia Music, Orkla Foods, Grand Hotel Continental, Sense, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti
Parteneri: The Culture Club, Asociatia pentru comunicare, transparenta si arta ACTA
Parteneri culturali si organizatori locali: Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Filarmonica din Brasov, Casa de Cultura Roman, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Colegiul National Decebal din Deva, Primaria Municipiului Bistrita, Centrul Cultural George Cosbuc din Bistrita, Palatul Culturii din Bistrita, Ateneul National din Iasi, Palatul Culturii din Iasi. Teatrul National din Caracal, Asociatia culturala Culture Joy.
Pianul 2018 | Teatrelli | (c) Virgil Oprina
Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal, Brasov, interpretand Concertul in Re major de J. Haydn la varsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti si cu Orchestra Nationala Radio.
„Subtilitatea ritmica si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar”, se scrie in ziarul Boston Globe, dupa una din aparitiile sale.
Dupa 14 ani de studii in Romania cu prof. Stela Dragulin, la Brasov, si prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzica din Bucuresti, Mihail a urmat cursurile Universitatii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson. In 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship, iar in 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.
Dupa ce a functionat o perioada de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov in toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii „Romanian Piano Trio” alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma cu care a sustinut concerte de mare succes in tara si strainatate. Impreuna cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee nationale de anvergura - sub titlul Music ON, iar impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. In urma acestor colaborari au aparut 3 CD-uri de trio cu lucrari de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn si 3 CD-uri Stradivarius in duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso si Romantic.
Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate in care a sustinut mai multe concerte la Sala Radio (alaturi de Orchestra Nationala Radio si dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar si in turnee in tara sau la Roma in decembrie 2009, ori la Expozitia Mondiala de la Shanghai in iulie 2010.
In aprilie 2011, artistul a inceput Turneul National de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul calator – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live aparut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape doua luni in vara anului 2012 si un al treilea in 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven inregistrat la Sala Radio. In 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alaturi de Orchestra Nationala Radio, cu lucrari concertante de Beethoven, Rachmaninov si Lutoslawski.
In 2014 si 2015, pianistul a realizat, printre altele turnee in Chile, Statele Unite si Malayesia si a cantat pe scena Festivalului International al Orchestrelor Radio RADIRO alaturi de Orchestra Radio din Praga. Horia Mihail a participat la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International „George Enescu”, Festivalul international „Nopti pianistice” de la Chisinau, Festivalul International de la Ushuaia.
Principalele proiectele itinerante in care artistul este implicat din 2011 pana in prezent sunt „Pianul calator”; „Duelul viorilor”, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, „Flautul fermecat”, alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si „Vioara lui George Enescu” , alaturi de Gabriel Croitoru. Actualmente este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio si al Filarmonicii din Brasov.
.
| |
|
|