Baletul „Spartacus” la Bucharest Opera Festival cu ansamblurile Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău |  |
(Muzică) |
Spectacolul de balet „Spartacus” de Aram Haciaturian este titlu cu care vine la Bucharest Opera Festival luni, 23 iunie, ora 19.00, pe scena ONB, Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau, propunand un spectacol pe care iubitorii de balet din Bucuresti nu au ocazia sa-l vada pe scenele de la noi. |
Haciaturian a compus Spartacus in anii 50, premiera avand loc in 1956, in coregrafia lui Leonid Yakobson, la Teatrul de Opera si Balet Kirov (actualul Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg), unde a ramas in repertoriu multi ani. Acelasi coregraf a facut o versiune pentru teatrul Bolsoi din Moscova, cu care s-a mers in 1962 in turneu la New York. Cea mai cunoscuta productie a fost cea din 1968, in coregrafia lui Iuri Grigorovici.
Spartacus ramane una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Haciaturian, atragand prin spectaculozitatea rolurilor solistice si ansamblurilor masculine
Baletul „Spartacus” dezvolta tema revoltei sclavilor, unul din arhetipurile artei sovietice. Prizonier al romanilor, Spartacus este cumparat de patricianul Crassus si separat de iubita lui Phrygia, devenita sclava. Devenit gladiator, Spartacus reuseste sa organizeze o revolta reprimata ulterior de legiunea romana intr-o lupta unde eroul insusi este ucis. Descriind prin muzica scenele violente si orgiastice ale Romei antice (defilarea triumfala a legionarilor, lupta gladiatorilor, saturnaliile), Haciaturian traseaza paralela intre revolta lui Spartacus si luptele europene impotriva oricaror forme de tiranie.
Nicolae Dohotaru, Director General al Teatrului National de Opera si Balet „Maria Biesu”: „Este o deosebita bucurie si onoare pentru Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau sa participe la Bucharest Opera Festival cu baletul Spartacus de Aram Haciaturian — o creatie monumentala ce imbina forta epopeica a muzicii cu expresivitatea si dinamismul dansului contemporan. Spartacus este un balet clasic in stil modern, parte a patrimoniului artei muzicale contemporane, recunoscut ca valoare in cultura internationala. Productia noastra propune o versiune originala, in viziune coregrafica clasico-moderna, aprobata de insusi compozitorul Aram Haciaturian, care a apreciat aceasta reinterpretare scenica pentru forta ei dramatica si actualitatea mesajului. Aceasta prezenta pe scena Operei Nationale Bucuresti continua o colaborare artistica de lunga durata intre cele doua institutii de prestigiu, unite prin traditie, excelenta si viziune culturala comuna. Multumim organizatorilor si publicului din Bucuresti pentru ospitalitate. Venim cu recunostinta, daruire si dorinta sincera de a oferi o experienta scenica memorabila.”
Fondat in anul 1957, Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau este cea mai importanta institutie lirico-coregrafica din Republica Moldova, devenita de-a lungul deceniilor un simbol al excelentei artistice si un ambasador cultural al tarii pe scenele internationale. Cu un repertoriu bogat, care include peste 100 de titluri de opera si balet, teatrul promoveaza capodopere clasice din creatia lui Verdi, Puccini, Mozart, Bizet, Ceaikovski, Prokofiev, dar si lucrari moderne si compozitii semnate de autori moldoveni. Artistii teatrului — solisti, balerini, regizori, coregrafi si dirijori — realizeaza productii de inalt nivel artistic, apreciate atat de publicul din tara, cat si din afara ei.
Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic si tehnic vor fi prezenti pe scena, in fosa si in culise la Bucharest Opera Festival 2025, asa cum se intampla an de an in iunie, pe aceeasi scena, a Operei Nationale din Bucuresti.
Bucharest Opera Festival este un eveniment de zece zile care aduce la Bucuresti cele mai importante teatre de opera si balet din Romania si nu numai, dand posibilitatea publicului de a experimenta calatorii culturale diverse.
Programul festivalului este disponibil in link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2025
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti.
Remember BOF 2024:
(Video concept: Virgil Oprina/ Opera Nationala Bucuresti)
Libretul: Nicolai Volcov (Rusia)
In redactia lui Igor Cernisiov (Rusia)
Dupa romanul „Spartacus” de Raffaello Giovagnoli
Coregrafia: Igor Cernisiov
Scenografia: Iurie Matei
Pictor de costume: Anastasia Spataru
Adaptare coregrafica si Conducator artistic al trupei de balet: Anastasia Homitcaia
Distributie:
Spartacus – Raffi Galstyan (Armenia)
Phrygia – Marina Anghilinici
Aegina – Anastasia Homitcaia
Harmodius – Tudor Tudose
Robul grec – Mihai Malin Galan
Crassus – Alexandru Balan
Egipteana - Iana Davidova
Dansatoarele exotice din Cadiz– Veronica Slonovscaia, Natalia Bogdan, Evelina Feraru
Dansul cu crotale – Oleinic Ana, Maria Mihailova, Iana Davidova
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, BCR, Retele Electrice si PPC Romania. | Parteneri: Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Baneasa Shopping City, Cineplex, Imperia Club, Sansha. | Partener cultural de mobilitate: Suzuki
.
| |
|
|