Cum sună viitorul în campania de imagine TIFF.24? |  |
(Cinema) |
Intr-un context in care ceea ce in secolul trecut parea de domeniul fantasticului este astazi (din ce in ce mai aproape de) realitate, Festivalul International de Film Transilvania. Cluj-Napoca (13 – 22 iunie 2025) nu doar ca propune o retrospectiva trasa la tema, ci indrazneste si sa imagineze un viitor dominat de tehnologie. |
Progresele in materie si eruptia Inteligentei Artificiale in absolut toate domeniile au, cu siguranta, avantajele lor, dar in acelasi timp genereaza o angoasa tot mai reala, amenintând sa altereze lumea asa cum o stim, o data ce cutia Pandorei a fost larg deschisa, iar lucrurile par sa fi scapat de sub control.
Cu „ajutorul” AI-ului, dar si cu contributia unui scenarist cât se poate de uman, campania vizuala a TIFF-ului din acest an propune o viziune futurista a Clujului gazda, cu un dram de ironie si imaginatie obraznica, dar cum nu se poate mai plauzibila. Parafrazand titlul plin de semnificatii al unui film celebru, „Viitorul suna intotdeauna de doua ori” – nu doar in spotul celei de-a 24-a editii de TIFF, ci si intr-o antologie ampla de capodopere clasice si vizionare, dar si de titluri recente, din program, denumita sugestiv Tomorrow is Fear.
In spot, actorul Gabriel Spahiu interpreteaza un cinefil care se foloseste de un soft AI pentru a afla detalii despre TIFF. Acesta e declicul real care-i alimenteaza brusc curiozitatea, declansand un schimb virtual – si din ce in ce mai agasat - de replici despre cum va arata Clujul peste 25 de ani. Raspunsul final pare sa-l satisfaca, desi ceva-ceva nu suna tocmai incurajator.
Spotul TIFF.24 este regizat de Radu Barbulescu, imaginea este semnata de Tudor Mircea, montajul de Alexandru Pintica, scenografia de Raluca Pascu si scenariul de Dan Panaet si Tudor Giurgiu. Spotul a fost realizat cu sprijinul Cutare Film, Eval Compact, Colorgrade, Raza Studio, FrameBreed Studio, Avanpost.
Afisul editiei imagineaza o proiectie de film in Piata Unirii, intr-o ambianta futurista ultratehnologizata in care robotii vegheaza asupra spectatorilor TIFF.
Campania vizuala anticipeaza o retrospectiva eclectica si generoasa - Tomorrow is Fear – alcatuita din filme care fie imagineaza, in cheie preponderent SF si distopica, viitorul, fie exploreaza anxietatile actuale generate de progresele tehnologice (in special AI-ul) si doctrine ideologice. Simboluri din filmele sectiunii se regasesc, mai mult sau mai putin camuflate, si in afisul editiei.
Selectia e „copertata” de Lumile ce vor veni (Things to come, r. William Cameron Menzies, 1936), in care briliantul exercitiu de anticipatie al scriitorului si scenaristului H.G. Wells merge pana in 2036, si foarte recentul documentar-avertisment In burta inteligentei artificiale (In the Belly of AI, r. Henri Poulain, 2025), care dezvaluie fetele ascunse ale „AIsbergului”.
Spectatorii vor mai putea urmari pe marele ecran capodopere precum Brazil (1985), satira distopica a lui Terry Gilliam despre un birocrat care incearca sa evadeze dintr-o societate opresiva; Vanatorul de recompense (Blade Runner, r. Ridley Scott, 1982) in varianta restaurata final cut; SF-ul cult 2001: O odisee spatiala (2001: A Space Odyssey, r. Stanley Kubrick, 1968) sau adaptarea fidela a romanului lui George Orwell despre totalitarism, 1984 (r. Michael Radford, 1984). In program sunt incluse si alte titluri de colectie: Fahrenheit 451 (r. François Truffaut, 1966), Hrana verde (Soylent Green, r. Richard Fleischer, 1973), Pana la capatul lumii (Until the End of The World, r. Wim Wenders, 1991) in versiunea integrala de aproape 5 ore si incredibil de profetica fabula Ea (Her, r. Spike Jonze, 2013).
Antologia Tomorrow is Fear e completata de filme noi: Tu esti lumea mea (U Are the Universe, r. Pavlo Ostrikov, 2024), despre un transportor spatial de deseuri nucleare care ramane ultimul om de pe Pamant, Casa fara adresa (The House with No Address, r. Hatice Askin, 2024), un thriller distopic care exploreaza supravegherea publica si notiunea de cancel culture, Copilul electric (Electric Child, r. Simon Jaquemet, 2024), o poveste tulburatoare despre tehnologie, parenting si AI, si premiatul berlinez Albastru infinit (The Blue Trail, r. Gabriel Mascaro, 2025), calatoria unei femei prin Amazon, intr-un viitor in care batranii nu mai au loc in societate. In sectiune mai pot fi vazute falsul documentar generat aproape integral de un AI „hranit” cu opera si personalitatea regizorului Werner Herzog, Despre un erou (About a Hero, r. Piotr Winiewicz, 2024), si, last but not least, musical-ul apocaliptic Sfarsitul (The End, r. Joshua Oppenheimer, 2024), cu Tilda Swinton si Michael Shannon in rolurile principale.
Programul complet al TIFF.24 va fi anuntat la finalul lunii mai. Primele evenimente au fost puse in vânzare pe tiff.ro.
***
Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice – DRI, Primaria Comunei Floresti, Europa Creativa – MEDIA
Sub-egida: UNESCO City of Film
Prezentat de: Banca Transilvania
Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL România, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL România, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, Nova Power, HelpNet, Voxa, Betfair Romania Development, McDonalds, Foundever, Transgaz, Farmec, Energobit, Jidvei, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburesti, Radisson Blu, Caii de la Letea, Rivus, E-ON, Compania de Apa Somes, Conceptual Lab by Theo Nissim, Teilor, Casa de vinuri Cotnari, CSI, ECCO, Chio, MSG
Cafeaua oficiala: NESPRESSO
Partener oficial in frumusete: Armani Beauty
Asigurator oficial: Groupama
Transportator oficial: Animawings
Partener vestimentatie: Tudor Tailor
Partener tehnologic: Reea
Partener de ospitalitate: Eximtur
Parteneri: Tarom, Lufthansa, Bolt, PMA, Promelek, Intend, Lecom, Luna Cleaning, Carturesti, Trend PR .
| |
|
|