Cineaștii celebrați în secțiunea 3x3 de la TIFF.24 |  |
(Cinema) |
Filme esentiale a trei regizori contemporani din Spania, Estonia si Kazahstan vor putea fi vazute la cea de-a 24-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 13-22 iunie 2025). E vorba despre Rodrigo Cortés, Rainer Sarnet si Adilkhan Yerzhanov, care vor fi celebrati in cadrul sectiunii 3x3. |
Mai mult, cei trei vor fi prezenti la Cluj, pentru intalniri cu publicul.
Biletele si abonamentele pentru TIFF.24 pot fi achizitionate online pe tiff.eventbook.ro
3x3: Rodrigo Cortés
Aventura cinematografica a lui Rodrigo Cortés a inceput in adolescenta, dupa ce a imprumutat de la unchiul sau o camera Super 8 si, impreuna cu prietenul sau cel mai bun, a inceput sa se joace de-a filmele. Dupa o serie de scurtmetraje multipremiate, a debutat in lungmetraj cu Concurentul (The Contestant, 2007), o comedie neagra despre un profesor universitar care castiga la loto, doar ca sa descopere ca, dupa plata taxelor, nu ii vor ramane destui bani pentru a-si plati datoriile. Acesta va putea fi vazut la TIFF.24, in cadrul sectiunii 3x3.
Concurentul
La Cluj, cinefilii vor avea sansa de a face cunostinta cu filmografia eclectica a cineastului spaniol si prin Ingropat de viu (Buried, 2010), un thriller intens si claustrofobic despre un sofer de camion american (interpretat de Ryan Reynolds) care se trezeste ingropat de viu intr-un cosciug de lemn, in mijlocul Irakului, alaturi de doar cateva obiecte, dar si prin cel mai recent film al sau, Escape (2024), care spune povestea unui personaj cel putin atipic: un barbat care ar face orice pentru a ajunge la inchisoare. Acesta din urma il are ca producator pe nimeni altul decat Martin Scorsese, unul dintre idolii lui Cortés.
Ingropat de viu
Prezenta lui Rodrigo Cortés la TIFF este posibila cu sprijinul Ambasadei Spaniei in Romania.
Rodrigo Cortés ©Marta Calvo
Rainer Sarnet ©Liisbet Valdoja
3x3: Rainer Sarnet
Cunoscut pentru viziunea sa cinematografica unica, la granita dintre realism magic, folclor baltic si experiment vizual, Rainer Sarnet este una dintre cele mai interesante voci ale cinemaului est-european contemporan. Cu prilejului focusului extins dedicat Estoniei, TIFF.24 ii dedica un portret amplu in cadrul sectiunii 3x3, oferind publicului ocazia rara de a explora universul unui cineast care sfideaza conventiile si limbajele cinematografice clasice.
Idiotul
Lupta invizibila
Idiotul (The Idiot, 2011) este o reinterpretare contemporana si personala a celebrului roman omonim al lui Dostoievski, Noiembrie (November, 2017) poarta spectatorii prin padurile inzapezite ale Estoniei, intr-un basm terifiant filmat intr-un alb-negru hipnotic, in timp ce Lupta invizibila (The Invisible Fight, 2023) combina muzica death metal cu artele martiale intr-o poveste delicios de dubioasa despre un paznic de la granita dintre Uniunea Sovietica si China care vrea sa atinga iluminarea.
Filmele lui Rainer Sarnet proiectate la TIFF fac parte din Focus Estonia realizat cu sprijinul Ambasadei Estoniei in Romania si al Estonian Film Institute
Adilkhan Yerzhanov
3x3: Adilkhan Yerzhanov
Poetic, absurd, dar profund ancorat in realitatile sociale ale tarii sale, regizorul kazah Adilkhan Yerzhanov e autorul unei opere compacte imbibate de referinte si omagii cinefile si va avea parte la TIFF.24 de o mini retrospectiva cu trei dintre cele mai proaspete filme ale sale.
Maurul
Pisica galbena
Cadetul
Maurul (Moor, 2024) e o drama urbana cu accente de thriller si momente de poezie vizuala, in care un mercenar fara nume bantuit, la propriu, de umbrele victimelor sale lupta sa-si salveze cumnata dintr-o retea de traficanti, Pisica galbena (Yellow Cat, 2020), prezentat in premiera la Venetia, e o poveste tragicomica despre un fost detinut obsedat de cinema care viseaza sa deschida un cinematograf in munti, iar Cadetul (Cadet, 2024 – Berlinale Forum) exploreaza in cheie horror universul toxic si violent dintr-o academie militara zguduita de o serie de morti misterioase.
Din filmografia lui prolifica (17 filme in 14 ani), la TIFF s-a putut vedea anul trecut Lupul de stepa (Steppenwolf, 2024), iar Cinemateca TIFF de la Cinema Victoria din Cluj programeaza la sfarsitul lunii mai, ca aperitiv la retrospectiva din iunie, comedia rurala Imunitate de turma (Herd Immunity, 2021), o poveste absurda despre coruptie in vreme de pandemie.
Programul complet al TIFF.24 va fi anuntat in curand si va include peste 200 de filme, cine-concerte si evenimente.
***
Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Roman, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice – DRI, Primaria Comunei Floresti, Europa Creativa – MEDIA
Sub-egida: UNESCO City of Film
Prezentat de: Banca Transilvania
Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL Romania, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, HelpNet, Voxa, Betfair Romania Development, McDonalds, Foundever, Farmec, Jidvei, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Radisson Blu, Caii de la Letea, Energobit, Iulius Mall, E-ON, Compania de Apa Somes, Conceptual Lab by Theo Nissim, Teilor, Casa de vinuri Cotnari, CSI, ECCO
Cafeaua oficiala: NESPRESSO
Partener oficial de frumusete: Armani Beauty
Asigurator oficial: Groupama
Partener vestimentatie: Tudor Tailor
Partener tehnologic: Reea
Partener de ospitalitate: Eximtur
Parteneri: Bolt, PMA, Promelek, Intend, Lecom, Luna Cleaning, Carturesti .
| |
|
|