Valorile europene, celebrate în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Enescu |  |
(Muzică) |
Intr-o seara dedicata unitatii culturale europene si puterii muzicii de a construi punti intre oameni si natiuni, cea de a XXVII-a editie a Festivalului International George Enescu aduce in prim-plan una dintre cele mai emblematice lucrari ale patrimoniului muzical european: Simfonia nr 9 in re minor op. 125 de Ludwig van Beethoven, cunoscuta in intreaga lume pentru celebrul sau final — Oda Bucuriei, devenita simbol al unitatii europene. |
Concertul va avea loc marti, 16 septembrie 2025, ora 20:00, la Sala Palatului, fiind sustinut de Orchestra Romana de Tineret si Corul Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Reif, alaturi de care vor urca pe scena celebrii solisti internationali de prestigiu: Ailyn Pérez (soprana), Judit Kutasi (mezzosoprana), Maximilian Schmitt (tenor) si Soloman Howard (bas). In acelasi program, cunoscutul pianist Simon Trpceski – o prezenta mereu asteptata in cadrul Concursului si Festivalului International George Enescu – va interpreta Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 16 de Edvard Grieg.
Festivalul International George Enescu continua sa aduca pe scenele Romaniei excelenta artistica internationala, reafirmand muzica drept liant universal intre culturi, natiuni si generatii. Intr-o Europa aflata intr-o perpetua redescoperire a propriilor radacini, acest concert devine o veritabila sarbatoare a valorilor care ne unesc dincolo de frontiere: armonie, solidaritate, libertate si frumusete. Cristian Macelaru,
directorul artistic al Festivalului International George Enescu
Concertul este organizat in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, ca parte a unei initiative comune de a celebra valorile culturale europene si puterea muzicii de a crea conexiuni intre oameni si natiuni. Asocierea Reprezentantei la acest eveniment simbolic subliniaza angajamentul Uniunii Europene fata de dialogul intercultural si promovarea unitatii prin arta.
Ne bucuram sa fim parte a unui eveniment care aduce impreuna, prin muzica, valorile in care credem: unitate, diversitate si solidaritate. Oda Bucuriei, aleasa ca imn al Uniunii Europene, ramane un limbaj comun al pacii si umanitatii impartasite, amintindu-ne ca Europa nu este doar un proiect politic, ci si o comunitate de suflete conectate prin cultura. Acest concert este o invitatie la speranta si apropiere intr-o Europa a oamenilor. Ramona Chiriac,
Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania
Seara va debuta cu concertul de pian de Edvard Grieg, interpretat de pianistul Simon Trpceski, artist macedonean aplaudat pe scenele marilor festivaluri europene si colaborator frecvent al London Symphony, New York Philharmonic si Royal Concertgebouw. Cunoscut pentru energia sa debordanta, lirismul autentic si contactul direct cu publicul, Trpceski reuseste sa aduca un suflu proaspat in interpretarea capodoperelor romantice.
Punctul culminant al serii il reprezinta Simfonia nr. 9 de Beethoven, o lucrare care a depasit granitele muzicii pentru a deveni un manifest al pacii si fraternitatii universale. Finalul – Oda Bucuriei, pe versurile lui Friedrich Schiller – este un imn spiritual si civic in acelasi timp, celebrand valorile europene fundamentale: libertate, demnitate umana, solidaritate.
Alaturi de Corul Filarmonicii „George Enescu”, pregatit de maestrul Iosef Ion Prunner, vor evolua patru voci de exceptie: Ailyn Pérez – soprana americana de origine mexicana, distinsa cu Opera News Award, cunoscuta pentru timbrul luminos si versatilitatea sa, cu aparitii la Metropolitan Opera, Royal Opera House si Teatro alla Scala, Judit Kutasi – mezzosoprana romano-maghiara, aclamata in marile teatre europene pentru forta expresiva si rafinamentul interpretativ, apreciata in special in repertoriul verdian si wagnerian, Maximilian Schmitt – tenor german, cu o cariera stralucita in repertoriul mozartian si beethovenian, remarcat pentru claritatea frazarii si intensitatea dramatica si Soloman Howard – bas american cu o voce impunatoare si o prezenta scenica marcanta, aclamat pentru rolurile sale la Washington National Opera si in marile productii de opera din Europa si SUA.
Christian Reif (c) Alex Damian
Christian Reif (c) Simon Pauly
Dirijorul german Christian Reif este considerat o prezenta vizionara a noii generatii. Apreciat pentru stilul sau empatic, clar si profund articulat, Reif a dirijat ansambluri de prestigiu precum San Francisco Symphony, Münchner Rundfunkorchester sau London Philharmonic Orchestra. In interpretarea sa, muzica respira si devine un spatiu de comunicare sincera intre artisti si public. Anul trecut, Reif a castigat 2024 a castigat un premiu GRAMMY® pentru albumul Walking in the Dark, realizat impreuna cu soprana Julia Bullock, sotia sa, alaturi de Orchestra Philharmonia din Londra.
Orchestra Romana de Tineret, fondata de maestrul Cristian Mandeal, reprezinta una dintre cele mai valoroase initiative muzicale romanesti ale ultimelor decenii. Alcatuita din cei mai promitatori tineri muzicieni din tara, orchestra a devenit un ambasador cultural al Romaniei in lume si o expresie vie a valorilor europene: educatie, excelenta si cooperare intre generatii.
Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului International George Enescu se pot achizitiona atat online, din platforma Eventim.ro, https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu, cat si in format fizic, din reteaua de hypermarketuri Carrefour si din lanturile de librarii Carturesti si Humanitas.
Biletele pentru concertul de la Sala Palatului se impart in sase categorii: VIP – 280 lei, Categoria 1 – 250 lei, Categoria 2 – 200 lei, Categoria 3 – 150 lei, Categoria 4 – 120 lei, biletele reduse pentru elevi/studenti/pensionari – 90 lei.
Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica programele. Va rugam sa vizitati site-ul Festivalului International George Enescu, http://www.festivalenescu.ro/, pentru a fi la curent cu cele mai recente informatii.
Orchestra Romana de TIneret pe scena Festivalului Enescu 2023 (c) Andrei Gindac
Festivalul International George Enescu 2023 (c) Andrei Gindac
Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai mari evenimente de muzica clasica la nivel mondial, organizat incepand cu anul 1958. Cea de-a XXVII-a editie are loc intre 24 august si 21 septembrie 2025 si marcheaza 70 de ani de la moartea marelui compozitor si muzician roman, George Enescu. Tema din acest an este „Aniversari / Celebrations”, iar in program se regasesc peste 95 de concerte sustinute de peste 4.000 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, ce vor aduce in prim-plan atat mostenirea artistica a lui Enescu, cat si impactul sau profund asupra muzicii clasice universale.
https://youtu.be/yMxcqyqifCM?si=wx32lFirvG-1kfGF
Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Parteneri principali: Rompetrol – KMG International, BRD – Groupe Société Générale, JTI – Immersive Experience (partener de inovatie), Lexus (partener de mobilitate)
Parteneri: Purcari, FERRERO, Mobexpert, One United Properties, Orange, Nazzuro Aqua, L’OR, Althaus, Fundatia Liliana si Peter Ilica, Senia Music
Cu sprijinul: BIGOTTI, Tuca Zbarcea & Asociatii, SANADOR
Parteneri institutionali: Teatrul Odeon
.
| |
|
|