Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
12 mai 2025
Recomandări
Hallelujah Junction - o călătorie muzicală dincolo de timp și spațiu la Ateneul Român în cadrul Hoinar.Odyssey
(Muzică)
7 artisti de talie internationala vor urca marti 20 mai, de la ora 19.00 pe scena Ateneului Roman in cadrul unui recital cameral care promite o experienta unica in cadrul ultimei seri a celei de-a 8-a editii Hoinar Festival.
Printre ei se afla si actorul Paul Cimpoieru, co-fondator al companiei de teatru independent Compania 9, organizatie ce exploreaza combinatia dintre joc actoricesc, dans, teatru corporal si non-verbal. 

Hallelujah Junction, o mica intersectie pe drumurile prafuite ale Americii, este un loc misterios caruia compozitorul John Adams i-a dat viata muzicala. El insusi a descris locul ca fiind „un punct pe harta cu un nume minunat, care astepta creatia de muzica la fel de minunata pentru a-l evoca”. Hallelujah Junction se transforma dintr-un simplu spatiu geografic intr-o metafora a drumurilor pe care le alegem si a momentelor in care ne oprim, privim inapoi si intelegem calatoria proprie. Asadar, devine alegerea fireasca pentru inchiderea Hoinar.Odyssey, editia festivalului in care timp de 5 seri a fost explorata tema calatoriei privita ca o experienta profund umana care are abilitatea de a (ne) transforma.

Recitalul incepe cu „Black Run”, o lucrare viscerala a lui Svante Henryson, un artist care imbina sonoritati clasice, jazz si hard rock, precum un calator intre lumi sonore diverse. Urmeaza „Songs of Travel” de Vaughan-Williams, iar la mijlocul calatoriei muzicale se regaseste lucrarea monumentala „Hallelujah Junction” pentru doua piane, o piesa care transforma orice destinatie intr-o experienta spirituala. Pe parcursul lucrarii, actorul Paul Cimpoieru va personifica povestea acestei muzici intr-o coregrafie de teatru non-verbala special conceputa pentru Hoinar.Odyssey.

Paul Cimpoieru (c) Marius Cinteaza

Mereu mi-a placut sa fiu provocat si sa provoc - din perspectiva artistica, bineinteles. Iar o creatie contemporana de talia lucrarii Hallelujah Junction a lui John Adams este cat se poate de provocatoare in a fi transpusa scenic intr-un act artistic. Intalnirea pe scena cu cei doi pianisti romani, Florian Mitrea si Daria Tudor, de talie universala, nu face decat sa creasca pariul provocarii: cum sa facem ca aceasta intalnire sa se transforme intr-un performance care sa se ridice la nivelul compozitiei, dar totodata, cum sa ii oferi publicului din Romania o experienta unica si inedita? Pentru ca am evitat sa fie doar un simplu dans contemporan avand un fond sonor exploziv sau doar o interpretare exceptionala cu fundal vizual. Am incercat sa facem ca muzica sa miste spatiul, iar dansul sa fie o simfonie. Un fel de ‘Music in motion’. Festivalul HOINAR obisnuieste sa faca asta: sa arunce in ring artisti cu backgrounduri foarte diferite si din aceasta intalnire sa se nasca un altfel de spectacol.”, a declarat Paul Cimpoieru.

Concertul se incheie intr-o atmosfera nostalgica si triumfatoare cu „Cvartetul in sol minor” de Johannes Brahms, o lucrare patrunsa de dragostea compozitorului pentru muzica popoarelor migratoare – o amintire a sufletului uman in permanenta miscare. Bilete: https://bit.ly/4jN70wY

Muzicienii care vor construi universul muzical al ultimului popas din cadrul Odiseei Hoinar 2025 sunt: Andrei Ionita („violoncelist de o maiestrie si o imaginatie muzicala superbe si devotat muzicii timpului nostru” - Gramophone, laureat in numeroase competitii internationale prestigioase precum, Tchaikovsky, ARD, Hachaturian si Feuermann), Daria Tudor (pianista laureata cu premiul Best Young Artist of the Year la Festivalul international Art of the Piano – Cincinnati 2019, lector la Universitatea de Arte din Berlin si Barenboim Said Academy, colaboratoare constanta a unor festivaluri precum Kissinger Sommer, RheinVokal, Les Jardins Musicaux, MozartFest, George Enescu Festival), Florian Mitrea (pianist, dublu laureat la Competitiile Internationale de Pian de la Glasgow, Hamamatsu si München - ARD si descris de renumita pianista Martha Argerich ca fiind „cu adevarat un tanar pianist extraordinar”), Valentin Serban (unul dintre cei mai apreciati violonisti romani, castigator al sectiunii Vioara la Concursul International George Enescu 2020 - 2021), Alexandru Spinu (tanar muzician care a studiat sub indrumarea violonistului Razvan Popovici si care s-a perfectionat ca muzician de camera  in cadrul unor academii si festivaluri precum Internationale Sommerakademie für Kammermusik Frenswegen si SoNoRo) si Verena Tönjes (soprana membra in compania permanenta a Staatstheater Mainz, o prezenta constanta in productiile teatrelor de stat din Wiesbaden si Oldenburg, activa pe reputate scene de concert ca Filarmonica sau Konzerthaus din Berlin).

Andrei Ionita - concert cameral Ateneul Roman in cadrul Hoinar Festival 2024 (c) Vira - Lavinia Cioaca

Daria Tudor - concert cameral Atenul Roman in cadrul Hoinar Festival 2024 (c) Vira - Lavinia Cioaca

Florian Mitrea - concert cameral in cadrul Atenul Roman (c) Vira - Lavinia Cioaca

Valentin Serban - concert cameral Ateneul Roman in cadrul Hoinar Festival 2024 (c) Vira - Lavinia Cioaca

Alexandru Spinu

Verena Tönjes in Songs of the Clown in casdrul Hoinar Festival 2024 (c) Vira - Lavinia Cioaca

Hoinar Festival revine anul acesta la Bucuresti cu cel mai complex program de pana acum, 4 dintre spectacolele propuse la editia cu numarul 8 avand loc pe scena intima a Teatrului ACT - The Wanderer (15 mai, r. David Gray), Stairway to Paradise (16 mai, r. Laura Ducu), M (17 mai, r. Dana Paraschiv), Ramasitele unei idei (18 mai, r. Daria Tudor).

Mai multe detalii si bilete pentru toate spectacolele din cadrul festivalului se regasesc online:
https://festivalulhoinar.ro/festival/

***
Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.

***
Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in coproductie cu Teatrul ACT, Filarmonica „George Enescu”, iar Radio Romania Muzical este partener media principal al concertului Hallelujah Junction.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

***



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate