Human Scale, proiectul care reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, se deschide pentru vizitatori pe 10 mai |  |
(Arte vizuale) |
«Romania participa la cea de-a 19-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura. La Biennale di Venezia cu proiectul Human Scale, semnat de artistul Vlad Nanca si biroul de arhitectura Muromuro Studio (Ioana Chifu si Onar Stanescu), curatoriat de Cosmina Goagea. |
Expozitia Human Scale este prezentata in doua spatii complementare: Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale si Noua Galerie a Institutului Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia. Evenimentele dedicate profesionistilor si invitatilor speciali vor avea loc in zilele de 8 si 9 mai.
Human Scale propune o reflectie asupra intersectiei dintre artele vizuale si arhitectura, printr-un dialog intre desenele realizate de arhitecti romani din secolul XX si lucrarile artistului contemporan Vlad Nanca. Human Scale pune intr-o noua lumina arhitectura romaneasca a secolului trecut prin desene ale arhitectilor care dezvaluie nu doar o viziune spatiului, ci si felul in care erau imaginate oamenii si viata publica. Prin examinarea siluetelor umane din aceste desene, obtinem perspective noi asupra modului in care cladirile existente ar putea fi adaptate pentru secolul XXI.
Vlad Nanca | Cosmina Goagea | Onar Stanescu | Ioana Chifu
„Sustinerea de catre ICR a participarii Romaniei la Bienala de la Venetia – fie ca vorbim de cea de Arta, fie de cea de Arhitectura –, implicit a proiectului «Human Scale», se circumscrie promovarii internationale a artelor vizuale si a industriilor creative din Romania, prioritate strategica a activitatii noastre. Aflat la intersectia dintre arta vizuala si arhitectura, proiectul «Human Scale» are si o componenta de cercetare, care va fi expusa in Noua Galerie de la parterul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, spatiu inclus in circuitul oficial al Bienalei, astfel ca Romania este singura tara care beneficiaza in prezent de doua spatii de expunere a proiectului national. 2025 este si un an simbolic pentru reprezentanta noastra de la Venetia, prin aniversarea a 95 de ani de la infiintarea sa de catre marele istoric Nicolae Iorga, astfel incat reinterpretarea temei Bienalei de catre echipa proiectului si valorificarea patrimoniului gandirii arhitectilor romani leaga in mod intrinsec reprezentanta noastra de la Venetia de Bienala de Arhitectura si trecutul de prezent.”, spune Liviu Jicman, Presedinte al Institutului Cultural Roman.
In Pavilionul Romaniei, instalatia conceputa de Muromuro Studio ofera un traseu imersiv, in care arhitectura „dispare”, iar interactiunea umana trece in prim-plan. Foi translucide de mari dimensiuni traseaza miscarea vizitatorilor intre zece siluete sculpturale la scara reala, realizate de Vlad Nanca si inspirate din desene arhitecturale. Acestea intra in dialog cu o selectie cronologica de desene semnate de arhitecti romani din secolul XX, care reconstituie o istorie condensata a arhitecturii locale, de la modernismul interbelic si perioada socialista, pana la reconectarea cu tendintele internationale dupa 1989. Parcursul expozitional este completat de o selectie de harti istorice din secolele XVI–XVIII, unde prezenta umana este reprezentata alegoric.
Pavilionul Romaniei | Giardini della Biennale
Pavilionul Romaniei | Giardini della Biennale
Pavilionul Romaniei | Giardini della Biennale
La Noua Galerie a Institutului Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, expozitia continua sub forma unei arhive deschise: peste 300 de reproduceri ale desenelor de arhitectura sunt puse la dispozitia publicului intr-un spatiu de cercetare si reflectie. Arhiva este organizata cronologic si ofera o perspectiva critica si sensibila asupra modului in care arhitectura a modelat viata colectiva in diverse epoci.
„Credem ca arhitectura si arta au un potential profund de a educa umanitatea. Arhitectura, in mod special, ne influenteaza chiar si atunci cand nu suntem constienti de acest lucru — doar trecand pe langa ea, locuind in ea, folosind-o in spatiul public sau privat. Uneori o admiram, alteori o ignoram. Si totusi, ea ne formeaza in mod constant. Orasele frumoase ne fac oameni mai buni — iar in perioada pe care o traversam, avem nevoie de asta mai mult ca niciodata. Fundatia Carl von Linde este incantata si onorata sa faca parte din acest angrenaj valoros, sustinand proiectul care reprezinta Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2025, alaturi de o echipa remarcabila si vizionara.”, a declarat Anna Chitan, Presedinte Fundatia Carl von Linde, unul dintre principalii parteneri care sustin proiectul Human Scale.
Parteneriatele cu mediul privat sunt vitale pentru participarea Romaniei la Expozitia Internationala de Arhitectura – La Biennale di Venezia si reprezinta o contributie importanta in promovarea culturii, asigurarea accesului publicului la creatia artistica si consolidarea sectorului cultural romanesc.
„De 10 ani, UniCredit Bank sustine cu mandrie Pavilionul Romaniei la Bienalele de Arta si de Arhitectura de la Venetia. Anul acesta avem bucuria de a prezenta publicului prezent la Bienala de Arhitectura, proiectul «Human Scale», al artistului Vlad Nanca si al biroului de arhitectura Muromuro Studio. Vorbim de o instalatie impresionanta care imbina uimitor artele vizuale cu arhitectura, reusind sa prezinte intr-o maniera absolut inedita lucrari de arhitectura romaneasca din secolul trecut. Editie de editie, Pavilionul Romaniei atrage sute de mii de vizitatori prin lucrarile si proiectele expuse, iar anul acesta suntem din nou convinsi ca succesul de public e asigurat. UniCredit Bank este mandra sa fie implicata pe termen lung in sustinerea prezentei Romaniei la Venetia, in beneficiul artei si arhitecturii noastre.”, a spus Anca Ungureanu, Director de Identitate si Comunicare la UniCredit Bank Romania.
Incepand cu 10 mai si pana pe 23 noiembrie, Human Scale va putea fi vizitata de publicul larg in cadrul Bienalei de Arhitectura de la Venetia, eveniment care atrage anual peste 250.000 de vizitatori din intreaga lume.
Noua Galerie ICR
Noua Galerie ICR
Noua Galerie ICR
Human Scale
Co-autori: Vlad Nanca & Muromuro Studio (Ioana Chifu, Onar Stanescu)
Curatoare: Cosmina Goagea
Comisar: Attila Kim
Echipa
Coordonatoare proiect: Corina Bucea
Producatoare executiva: Ana Ciobanu
Coordonatoare finantari strategice: Suzana Vasilescu
PR international: Sam Talbot
Art director: Otilia Fiastru
Comunicare: Vlad Tausance
PR: Simona Radoi
Social Media: Andreea Ilie
Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman, Uniunea Arhitectilor din Romania
Producator: Arrogant Films
Co-producatori: Galeria Suprainfinit, Asociatia Nodul Creativ
Parteneri privati: Linde Gaz Romania, UniCredit Bank, Voxility, Procema, KPMG Romania, Greentek Lighting, Monumental Iconic, Mavericks, Ami Amalia, Mellow, MUSO, Normal Beer, Signal Iduna Asigurari, Asigest Broker Asigurare
Adrese: Pavilionul Romaniei, Giardini della Biennale (Sestiere Castello, 30122, Venetia) si Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica
(Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, Venetia).
| |
|
|