Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
6 mai 2025
Recomandări
Violoncelista Sofia Blându și pianistul Cătălin Răducanu, în recital la Palatul Culturii din Iași
(Muzică)
Marti, 6 mai, incepand cu ora 19.00, in Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iasi, violoncelista Sofia Blandu si pianistul Catalin Raducanu vor sustine un recital extraordinar in seria de evenimente Concert la Palat, proiect deja bine cunoscut de publicul iesean.
Biletele se pot achizitiona online de aici: Bilete Concert la Palat / Sofia Blandu si Catalin Raducanu | Concert | BILET.ro

Cei doi muzicieni vor interpreta doua capodopere ale literaturii muzicale pentru violoncel si pian: Sonata pentru pian si violoncel nr. 1, op. 38 in mi minor de Johannes Brahms,  compusa intre 1862-1865, una dintre cele mai iubite lucrari din repertoriul pentru violoncel. Si Sonata in sol minor, op. 19 de Serghei Rachmaninov, compusa in 1901, una dintre cele mai populare sonate pentru aceasta formula de duo.

Bogat in momente de intensitate emotionala, recitalul celor doi tineri extrem de talentati, care nu sunt la prima intalnire pe scena, va conduce publicul iesean in lumea a doi romantici celebri, dupa cum explica pianistul Catalin Raducanu: „Am pregatit un program muzical de factura romantica, protagonistii fiind Brahms si Rachmaninov. Un repertoriu in care vom cunoaste doua ipostaze ale romantismului, respectiv: intimitatea si profunzimea traditiei muzicii germane si lumea halucinanta, intens afectiva a romantismului tarziu la Rachmaninov. Este o reala placere sa ma reintorc la Iasi.  Imi place mult caldura si energia publicului, de asemenea violoncelista Sofia Blandu este un partener ideal de muzica de camera.”

Sofia Blandu este ieseanca, acum studiaza la Berlin, iar concertul de pe data de 6 mai este pentru ea o mare bucurie si pentru faptul ca poate canta in orasul natal: „Sa cant acasa inseamna mai mult decat un simplu recital. E o reintalnire cu oamenii si locurile care m-au format, o emotie, dar, totodata, o liniste pe care nu le simt oriunde. Este drept ca am plecat destul de devreme din Iasi, la varsta de 14 ani, pentru a-mi continua studiile ca eleva la Bucuresti, insa ma intorc cu mandrie, bucurie si dorinta de a darui inapoi tot ce am invatat de-a lungul anilor. In ceea ce priveste repertoriul, trebuie sa marturisesc ca sonata de Rachmaninov este una dintre lucrarile mele preferate scrise pentru pian si violoncel, nu doar datorita frumusetii si profunzimii ei, ci si pentru amintirea speciala legata de prima oara cand am cantat-o impreuna cu Catalin anul trecut la Ateneul Roman.

PROGRAM MUZICAL

Johannes Brahms - Sonata pentru pian si violoncel nr.1 op.38 in mi minor
Serghei Rachmaninov  - Sonata in sol minor, Op.19.

Sofia Blandu (c) Sergio Alegre Vicente

Violoncelista Sofia Blandu, nascuta in 2003 la Iasi, a inceput studiul violoncelului la varsta de 7 ani la Colegiul National de Arte „Octav Bancila” din Iasi cu profesorul Florin Sandu. La varsta de 14 ani hotaraste sa isi urmeze studiile la Bucuresti, la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”, unde va studia la clasele profesorului Mircea Marian si a maestrului Marin Cazacu, la Universitatea Nationala de Muzica.
Incepand cu anul 2023, Sofia Blandu este admisa in cadrul studiilor de licenta la Universität der Künste din Berlin, unde isi va continua studiile la clasa profesorului Konstantin Heidrich. De-a lungul anilor, a castigat numeroase premii nationale si internationale, cele mai importante fiind: Premiul 2 la „Grunewald International Competition” Berlin, Germania (2024), semifinalista la Concursul International „George Enescu” (2022), Marele Premiu la Concursul „Paul Constantinescu” (2019 si 2022), Marele Premiu la Concursul „Alexandru Morosanu”(2016), premii intai la Olimpiada Nationala de Muzica, Marele Premiu la Concursul „George Manoliu Master of Strings”(2021), Premiul 3 la Pro Art Competition, Ucraina(2016), Premiul Special la Festivalul Muzicii Maghiare „Ludovic Bacs”. De asemenea, Sofia Blandu a concertat in calitate de solista in Romania si Germania alaturi de Orchestra de Tineret Romania-Moldova, A.T.A.C. Orchestra, Deutsches Juristen Orchestra, Orchestra Colegiului National de Arta „Dinu Lipatti”, Filarmonica Bacau.

A sustinut atat recitaluri solo, cat si de muzica de camera in Romania, Germania, Bulgaria, Italia, Olanda si Marea Britanie. Incepand cu 2017, face parte din Orchestrele Romane de Tineret si ulterior, din ansamblul Violoncellissimo. Pe parcursul evolutiei sale, tanara violoncelista participa la cursuri de maiestrie sustinute de: Frans Helmerson, Jens Peter Maintz, Pieter Wispelwey, Konstantin Heidrich, Reinhard Latzko, Valentin Radutiu, Henri Demarquette, Marc Coppey etc.

Din 2018, Sofia este admisa cinci ani la rand, ca bursier in cadrul SoNoRo Interferente, unde va avea ocazia de a studia si concerta alaturi de profesorii: Diana Ketler, Mihaela Martin, Justus Grimm, Frans Helmerson, Razvan Popovici.

In toamna anului 2023, tanara violoncelista a beneficiat de bursele Hindemith Gesellschaft Berlin, iar in prezent este bursiera la Deutschlandstipendium si a fundatiei Yehudi Menuhin „Live music now“ Berlin. Sofia Blandu devine ambasador oficial al „Academie Musicale de Villecroze” Franta, in urma participarii in anul 2022 la masterclassurile de violoncel si vioara sustinute de Frans Helmerson si Mihaela Martin, iar in vara aceluiasi an a concertat in cadrul festivalului „Salzburger Festspiele” alaturi de pianista Lizaveta Bormotova.

In vara anului 2024 a cantat alaturi de violonistul Zakhar Bron in cadrul „Encuentro de Música y Academia de Santander" din Spania.

Catalin Raducanu la Alba Iulia

Pianistul Catalin Raducanu este absolvent al colegiului National de Arte „Dinu Lipatti” si al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la aceasta din urma finalizandu-si studiile de licenta, master si doctorat in muzica clasica la sectia pian principal.
A castigat numeroase concursuri nationale si internationale, avand ocazia sa sustina recitaluri solo in Ungaria, Franta, Italia. A participat la cursuri de maiestrie sustinute de Gabriel Amiras, Cristian Beldi, Imre Rohmann, Tunde Kurucz si multi altii.
Este un pianist versatil care pe langa ipostazele solistice si camerale concretizeaza proiecte artistice in calitate de pianist improvizator in formule solo, de duo sau in grupuri muzicale mai ample. A participat ca interpret la pian si tambal si in proiecte interdisciplinare precum La steaua... Cuvinte, necuvinte si Aplauze pentru poet… pe scena.
Din anul 2022, este pianistul grupului Violoncellissimo condus de Marin Cazacu, cu care a realizat turneul national anual Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo, dar si mai multe concerte in strainatate.
Din 2023, este protagonistul proiectului artistic national si international intitulat Un artist, un pian si un tambal - clasic, jazz, folclor - turneu de recitaluri in care pianistul Catalin Raducanu infatiseaza distinct si bine delimitat trei stiluri muzicale: clasic, jazz, folclor.
In 2024 a facut parte din proiectul Aplauze pentru poet pe scena… in Italia, care a avut rolul de a duce poezia romaneasca in mijlocul celei mai mari comunitati de romani din afara tarii.
A sustinut recitaluri solo si de muzica de camera in Italia, Franta, Elvetia, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Cehia si nu numai.
In 2024, a sustinut, impreuna cu celebra soprana Leontina Vaduva, Turneul National Bella voce, Bella muzica.
In prezent, este Lector Universitar al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti  in calitate de pianist acompaniator cat si de profesor de improvizatie..

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate