ORIGINS – A Story of Rhythm: Turneul care aduce ritmurile lumii în 11 orașe din România |  |
(Muzică) |
Un spectacol muzical vibrant, cu ritmuri si sonoritati de pe patru continente, artisti de top si un program educational dedicat tinerilor. In perioada 23 mai – 5 iunie 2025, turneul ORIGINS – A Story of Rhythm aduce in fata publicului roman o experienta sonora unica, in 11 orase din tara. |
De la flamenco si salsa, la ritmuri indiene si balcanice, ORIGINS este o calatorie muzicala globala, situata la intersectia dintre world music, jazz si muzica culta contemporana. In centrul proiectului se afla o formula camerala inedita, formata din muzicieni de renume international: Matei Ioachimescu (flaut), Irina Radulescu (marimba), Razvan Florescu (vibrafon), Arthur Balogh (contrabas) si Philip Goron (tobe).
O poveste in ritmuri si rezonante
Conceput ca un dialog intre traditie si inovatie, turneul ORIGINS include compozitii semnate de Cristian Lolea, Andrei Petrache, Razvan Florescu si Jorge Rojas – creatii in care virtuozitatea muzicienilor se imbina cu energia si emotia unui repertoriu global.
Fiecare concert propune o poveste sonora completa, in care publicul este purtat prin peisaje muzicale variate – de la rafinamentul mediteranean la pulsatiile Americii Latine sau inflexiunile Orientului.
Mentorat pentru tinerii artisti: Origins – Generations
O alta dimensiune a proiectului este Origins – Generations, o initiativa dedicata sprijinirii si promovarii tinerei generatii de muzicieni. Prin organizarea de masterclass-uri de interpretare muzicala si oferirea unor momente de vizibilitate pe scena, Origins – Generations devine o rampa de lansare pentru tinerii artisti. Astfel, in fiecare oras al turneului, concertul principal va fi precedat de un moment muzical sustinut de muzicieni selectati special pentru acest program.
„Pentru noi, muzica inseamna transmitere – nu doar de emotie, ci si de experienta. De aceea, acest proiect are si o dimensiune educationala reala, care sustine viitorul scenei muzicale romanesti”, explica flautistul Matei Ioachimescu.
Programul turneului ORIGINS – A Story of Rhythm: * 23 mai – Arad, Filarmonica de Stat Arad, Sala Palatului Cultural
* 24 mai – Timisoara, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Casa Tineretului
* 26 mai – Sfantu Gheorghe, Centrul de Cultura Arcus
* 27 mai – Ploiesti, Filarmonica „Paul Constantinescu”
* 28 mai – Bucuresti, ARCUB – Sala Mare, Hanul Gabroveni
* 29 mai – Buzau, Sala Consiliului Judetean
* 30 mai – Campulung Moldovenesc, Muzeul Arta Lemnului
* 31 mai – Baia Mare, ATP Tech Center
* 3 iunie – Satu Mare, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti”
* 4 iunie – Bistrita, Palatul Culturii
* 5 iunie – Cluj-Napoca, Teatrul National „Lucian Blaga”
Flautist de renume international, Matei Ioachimescu este recunoscut pentru versatilitatea sa artistica, de la baroc la muzica contemporana si proiecte cross-over. Absolvent al Universitatii de Muzica din Viena si stabilit in capitala Austriei, sustine frecvent concerte in sali de prestigiu precum Konzerthaus Wien, Ateneul Roman si Suntory Hall Tokyo. Este creatorul unor proiecte de succes precum Legends, Electric, La Vida Loca si inSuflu, iar albumul sau de debut, Lumière, realizat cu pianista Catalina Butcaru, a fost apreciat de critici ca reper discografic. In 2013 a fost desemnat „Ambasador al Integrarii” de catre Ministerul de Externe al Austriei. Din 2020 preda flaut la Universitatea de Vest din Timisoara.
Una dintre cele mai proeminente prezente pe scena percutiei romanesti, Irina Radulescu s-a remarcat prin carisma scenica si expresivitate artistica. A fost premiata la competitii internationale (Tokyo, Bucuresti) si a fondat PERCUSSIONescu, primul duo cameral de marimba si vibrafon din Romania. Turneul sau solo Marimba – The Journey (2022) a fost un eveniment pilot pentru acest instrument. Este profesor la Colegiul National de Muzica „George Enescu” din Bucuresti si doctorand la Universitatea de Vest din Timisoara.
Percutionist versatil si unul dintre cei mai apreciati vibrafonisti ai scenei romanesti de jazz, Razvan Florescu activeaza atat in jazz, cat si in muzica contemporana. Co-fondator al duo-ului PERCUSSIONescu, a cantat alaturi de formatii precum Luiza Zan Quintet si RVQ. Albumul sau de debut, Sketches (2024), a primit recenzii favorabile in mediile de specialitate. A fost distins cu premii pentru compozitie si interpretare la festivaluri importante precum Sibiu Jazz sau Johnny Raducanu. Preda percutie la ?coala Gimnaziala de Arte nr. 5 si Colegiul de Muzica „George Enescu” din Bucuresti.
Cu o cariera desfasurata intre Romania si Germania, Arthur Balogh este un contrabasist activ in muzica clasica, jazz si contemporana. A colaborat cu artisti de renume precum Aura Urziceanu, Nicolas Simion si Mircea Tiberian, iar activitatea sa concertistica include participari la festivaluri internationale si inregistrari valoroase. A fost membru al Orchestrei Nationale Radio si al Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În prezent este contrabasist al Filarmonicii din Stuttgart si cadru didactic la Universitatea de Vest din Timisoara.
Unul dintre cei mai activi percutionisti ai noii generatii, Philip Goron imbina percutia clasica cu jazzul si world music. A studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si la MDW Viena, fiind distins in 2023 cu Bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicala si Bursa de Excelenta UNMB. Activeaza in proiecte precum Amphitrio, Madalina Paval Orchestra, Luiza Zan Quintet si Razvan Florescu Quintet, fiind colaborator al unor institutii de prestigiu: Filarmonica „George Enescu”, Opera Comica si Teatrul National de Opereta.
###
Turneul national ORIGINS este organizat de Asociatia Haute Culture si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National.
AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Partener strategic: Universitatea de Vest Timisoara
Parteneri institutionali: Filarmonica de Stat Arad, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Centrul de Cultura Arcus, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiesti, Colegiul de Arte „Carmen Sylva” Ploiesti, ARCUB, Primaria Municipiului Bucuresti, Consiliul Judetean Buzau, Liceul de Arte “Margareta Sterian” Buzau, Rotary Club Rarau Bucovina, Fundatia Culturala EUROART Baia Mare, Colegiul de Arte Baia Mare, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, Primaria Municipiului Bistrita, Centrul Cultural “George Cosbuc” Bistrita, Asociatia „Niste Oameni”, Sfera Donatorilor din Transilvania, Teatrul National „Vasile Blaga” Cluj Napoca, Facultatea de Muzica si Teatru Timisoara.
.
| |
|
|