Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
În 2025 votăm filmul european!
(Cinema)
Festivalul Filmului European revine cu editia 29. Proiectiile vor avea loc incepand cu 8 mai in Bucuresti, urmate de editii locale speciale in noua orase din Romania: Botosani, Brasov, Chitila, Deva, Iasi, Sfantu Gheorghe, Targu Jiu, Targu Mures si Timisoara, marcand un record in ceea ce priveste numarul de orase in care festivalul va fi prezent.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, EUNIC Romania si UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, in parteneriat cu ambasadele, centrele si institutele culturale europene.

In Bucuresti, Festivalul se desfasoara intre 8 – 18 mai, la Sala Luceafarul (Gala de deschidere, pe 8 mai), Cinema Elvire Popesco (9 – 15 mai) si Cinemateca Eforie (9 – 11 si 16 – 18 mai).

Programul va continua astfel:
Brasov: 9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta
Timisoara: 15 – 18 mai, Cinema Studio
Sfantu Gheorghe: 17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex
Botosani: 22 – 25 mai, Cinema Unirea
Deva: 23 – 25 mai, Centrul Cultural Dragan Muntean
Iasi: 23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii
Targu Mures: 23 – 25 mai, Muzeul Judetean Mures - Sectia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia
Chitila: 30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului
Targu Jiu: 30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu

Suntem prezenti, in acest an, in cel mai mare numar de orase la care ne-am incumetat vreodata sa ajungem simultan: zece! Perseveram in aceasta ambitie de a raspandi cat mai mult generosul mesaj „Cultura uneste”, perfect aliniat cu spiritul european si de mare actualitate in aceste zile. Festivalul nostru se afirma, inca o data, ca un instrument esential in confirmarea unitatii europene prin arta. Intr-o Europa asediata de incertitudini, filmul devine un far esential, si, dincolo de escapism, se poate transforma intr-o oglinda curajoasa a realitatii. Cinematografia europeana a cultivat intotdeauna povestile diverse si vocile autentice, fara sa dea inapoi in fata fricilor, crizelor si provocarilor de tot felul. Asteptam verdictul cinefililor din cele 10 orase, in speranta ca, venind la film, in luna mai, in preajma Zilei Europei, se vor simti solidari cu aceasta comunitate unita prin valori, vise si aspiratii asemanatoare. a spus Liviu Jicman, presedinte al ICR si al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Editia 2025 a Festivalului Filmului European, curatoriata de criticul de film Catalin Olaru, reuneste peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate in premiera nationala, si 2 selectii de scurtmetraje, proiectate de asemenea in premiera nationala. Printre acestea se numara 11 documentare, 13 filme regizate de femei si 2 filme – coregizate de femei.

In cele zece orase, vor fi prezente in selectia FFE filme recompensate la cele mai importante festivaluri la nivel mondial. Vorbim de „A Sudden Glimpse to Deeper Things” (r. Mark Cousins, cel mai bun film la Karlovy Vary), de „Toxic” (r. Saule Bliuvaite, cel mai bun film la Locarno) sau de „1489” (r. Shoghakat Vardanyan, cel mai bun film la IDFA, cel mai mare festival de film documentar din lume). Dar si de „Des Teufels Bad / Devil’s Bath” (r. Veronika Franz si Severin Fiala, Ursul de Argint acordat in 2024 directorului de imagine Martin Gschlacht), „El llanto / The Wailing” (r. Pedro Martín Calero, premiul pentru Cel mai bun regizor la San Sebastian) sau „Mond / Moon” (r. Kurdwin Ayub, Premiul Special al Juriului la Locarno).

Dincolo de premii, sunt filme care deschid perspective si aduc mai multa intelegere, fie ca vorbim de victimele razboiului din Nagorno-Karabakh, de marginalii cineastului francez Virgil Vernier, caruia ii dedicam un portret, de victimele colonialismului din filmele Margaridei Cardoso, invitata a festivalului, sau de angajatii exploatati pana la dezumanizare din „Youth (Homecoming)” si „Youth (Hard Times)” ale lui Wang Bing. La FFE, mai mult decat un instrument inainte de toate vizual de recompunere a lumii, filmul indeplineste o functie vitala, aceea de destelenire a empatiei. a declarat Catalin Olaru, directorul artistic al FFE.

Programul complet va fi anuntat in curand. In Bucuresti si Timisoara biletele vor putea fi achizitionate online, pe platforma Eventbook.ro si direct din cinematografe, iar in restul oraselor accesul este gratuit.

***

In tara, Festivalul este organizat cu sprijinul: Consiliul Judetean Brasov, Centrul Cultural Reduta, Cinema Studio Timisoara, Cinema Arta by Cityplex Sfantu Gheorghe, Teatrul Andrei Muresanu Sfantu Gheorghe, Primaria Municipiului Botosani, Cinema Unirea Botosani, Primaria Municipiului Deva, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii Iasi, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi, Asociatia Patrimoniu pentru Comunitate din Iasi, Muzeul Judetean Mures, Primaria Orasului Chitila, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ilfov, Primaria Municipiului Targu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare si Promovare Constantin Brancusi, Cinema Sergiu Nicolaescu si Biroul Parlamentului European in Romania.



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate