Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
Regizorul Dan Pița, Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Gopo 2025
(Cinema)
Regizorul si scenaristul Dan Pita va primi Premiul pentru Intreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2025. Personalitate marcanta a cinematografiei romanesti si a Generatiei '70, Dan Pita a impus o stilistica originala inca de la debutul sau.
Talentul sau a fost recunoscut si international, avand in palmares premii la festivalurile de film de la Berlin si Venetia.

Dan Pita a debutat in lungmetraj cu documentarul Apa ca un bivol negru (1970), realizat impreuna cu Andrei Catalin Baleanu, Petre Bokor, Mircea Veroiu si Youssouff Aidaby. O cronica extraordinara a inundatiilor devastatoarea de pe teritoriul tarii din acel an, filmul a fost recompensat cu o diploma de onoare la Festivalul international de film pentru tineret din Cannes, 1973.

Dan Pita si Mircea Veroiu au regizat, in 1972, Nunta de piatra, o productie formata din doua mediu-metraje – Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) si Ca la nunta (r. Dan Pita), bazate pe scrierile lui Ion Agarbiceanu. Actiunea se petrece in Rosia Montana la inceputul anilor 1900 si surprinde in mod exemplar culoarea locala si viata taranilor romani. Cele doua mediu-metraje au fost achizitionate pentru arhiva Muzeului de Arta Moderna din New York. Pita va colabora cu Veroiu si pentru filmul Duhul aurului (1974), inspirat de asemenea din scrierile lui Ion Agarbiceanu si de viata intr-o asezare miniera din Muntii Apuseni.

Literatura a fost o sursa constanta de inspiratie pentru Dan Pita. In 1976 regizeaza Tanase Scatiu bazat pe romanul omonim scris de Duiliu Zamfirescu, cu Victor Rebengiuc in rolul principal. Pita ecranizeaza in 1980 romanul lui George Calinescu Bietul Ioanide. In 1983 se lanseaza Faleze de nisip inspirat din scrierile lui Bujor Nedelcovici, cu Victor Rebengiuc, Carmen Galin, Marin Moraru si Gheorghe Visu. Filmul a fost retras imediat dupa premiera, pentru ca „denatura realitatea socialista”. Noiembrie, ultimul bal (1989) este inspirat din romanul Locul unde nu s-a intamplat nimic de Mihail Sadoveanu. Dupa Revolutie, in 1996, Pita aduce pe ecrane Eu sunt Adam!, cu Stefan Iordache in rolul unui profesor de violoncel. Scenariul a fost inspirat dintr-o nuvela a lui Mircea Eliade. In 2003, regizeaza Kira Kiralina, pe baza romanului lui Panait Istrati.

De numele lui Dan Pita se leaga si una dintre cele mai de succes trilogii din cinematografia romana – Profetul, aurul si ardelenii (1978), Artista, dolarii si ardelenii (1980), Pruncul, petrolul si ardelenii (1981). Cu un trio imbatabil in rolurile principale – Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan si Mircea Diaconu - seria western urmareste aventurile a trei frati romani plecati in Statele Unite ale Americii. Cu o productie enorma pentru vremurile respective, filmele au intrat rapid in topul celor mai apreciate si vizionate filme romanesti.

Povestea unor functionari publici care organizeaza o competitie in padure este pretextul unui expozeu al naturii umane in Concurs (1982), considerat de critici unul dintre cele mai puternice filme semnate de Pita. Din distributie au facut parte, printre altii, Gheorghe Dinica, Marin Moraru si Stefan Iordache.

Pas in doi (1985) intra in concurs la cea de-a 37-a editie a Festivalului de Film de la Berlin, unde primeste o mentiune de onoare. Filmul spune o poveste de dragoste interpretata de Claudiu Bleont, Petre Nicolae, Ecaterina Nazare si Anda Onesa. In anul urmator, Dan Pita este invitat sa faca parte din juriul Berlinalei.

Un alt moment important din cariera cineastului il reprezinta lansarea filmului Hotel de lux, in 1992. O poveste alegorica, in care un hotel de lux este condus ca o tara comunista, filmul a castigat Leul de Argint la Festivalul de la Venetia. Din distributie fac parte actorii Valentin Popescu, Stefan Iordache si Irina Petrescu.

Dan Pita | TIFF

Din filmografia lui Dan Pita fac parte si filmele Dreptate in lanturi (1984) inspirat din fapte reale, despre un taran care se lupta cu nedreptatea autoritatilor, Rochia alba de dantela (1989) cu Diana Gheorghian in rolul unei femei pentru a carei dragoste se lupta trei barbati (Claudiu Bleont, Alexandru Repan si Andrei Finti) si Pepe si Fifi (1994), propus pentru cel mai bun film strain la Premiile Oscar. Dupa anul 2000, regizeaza Femeia visurilor (2005), Second hand (2005) si Ceva bun de la viata (2011).

La 1 decembrie 2000, Dan Pita primeste Ordinul national „Pentru Merit” in grad de Comandor „pentru realizari artistice remarcabile si pentru promovarea culturii, de Ziua Nationala a Romaniei”.

In 2009, Dan Pita a fost recompensat cu Premiul pentru intreaga cariera, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania. In 2010, a primit distinctia de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UNATC, in cadrul unei ceremonii prin care institutia de teatru a celebrat 60 de ani de la infiintare. La 18 decembrie 2015, regizorul a primit Premiul „Aristizza Romanescu” in domeniul artelor spectacolului, pentru intreaga sa creatie, din partea Academiei Romane.

Premiul pentru Intreaga Activitate va fi inmanat regizorului Dan Pita in cadrul Galei Premiilor Gopo 2025. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie si va fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si pe premiilegopo.ro.

Lista completa a nominalizarilor este disponibila online si poate fi consultata pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari
---
Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Babel Communications.
 

Dan Pita

Sponsori principali: Apa Nova – o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall, Nepi Rockcastle

Sponsori: Vodafone, IQOS, Pepsi, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Mobexper, Quadratum Architecture

Parteneri: TNB, Armani Beauty, Tribute Salon, Jidvei, BlackCab, Casa de Vinuri Cotnari, Ginissima, Domeniile Samburesti, Grand Hotel Bucharest

Servicii profesionale: PWC

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate