Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
Muzică de Purcell și canzonete napolitane la Teatrul Coquette
(Muzică)
La Teatrul Coquette din Bucuresti, luna aprilie se incheie cu o noua seara de opera ARIE SI ECOU, avand-o ca protagonista pe soprana Cristina Fieraru, acompaniata de Maxim Belciug, cu chitara sa cat o orchestra. In miez de primavara, cei doi aduc pe scena un program vibrant, plin de emotie, in care vocea splendida a sopranei transforma fiecare partitura intr-o poveste de iubire, bucurie, dor, speranta, tinerete.
De la ariile delicate ale operelor baroce, pana la explozia de viata a ritmurilor spaniole si energia solara a cantonetelor napolitane, seara promite un spectacol vocal total, in care soprana Cristina Fieraru straluceste, iar chitara face o uluitoare demonstratie de forta si rafinament, punand in valoare vocea senzationala si preaplinul de emotii al acestei muzici de o uluitoare frumusete. Programul include partituri celebre ale repertoriului liric, printre care madrigalul „Amarilli, mia bella” de Giulio Caccini, probabil cel mai frumos cantec de dragoste scris vreodata, neintrecutele slagare baroce „Ombra mai fù”, din opera Serse, si „Lascia ch’io pianga”, din opera Rinaldo, ambele de Georg Friedrich Händel, ori lamento-ul Didonei din opera „Dido si Aeneas” de Henry Purcell.

Henry Purcell este considerat a fi unul dintre cei mai importanti compozitori ai epocii baroce si intemeietorul operei nationale engleze, fiind autorul unor minunate creatii vocale in engleza, o limba destul de dificil de pus pe muzica. S-a nascut la Londra, in 1659 (ziua exacta nu este cunoscuta, dar exista indicii ca ar fi fost 10 septembrie), intr-o familie de muzicieni, si a dovedit o puternica inclinatie catre muzica inca din copilarie. Se crede ca, deja la varsta de 9 ani, compunea excelent. Cea mai timpurie opera a sa este o oda inchinata Regelui Charles, cu ocazia zilei sale de nastere din 1670. Si-a inceput cariera muzicala ocupand postul de corist in cadrul Capelei Regale a lui Charles al II-lea, iar din 1679 a devenit organist la Westminster Abbey, unde, se spune, canta atat de frumos incat oamenii veneau sa-i ofere bani, ceea ce provoca tensiuni intre colegi si apropiati. De altfel, a si fost inmormantat langa orga la care a cantat. A compus muzica in diverse genuri, versatilitatea sa permitandu-i sa abordeze forme diferite: muzica sacra, muzica de teatru, instrumentala sau vocala. Un mare succes in epoca l-au avut lucrarile sale scenice numite semi-opere, un soi de tranzitie intre teatrul cu masti si opera. A murit la doar 36 de ani, in circumstante ramase neclare. O teorie spune ca s-ar fi intoxicat cu ciocolata. O alta teorie ar fi aceea ca, intorcandu-se intr-o noapte tarziu de la teatru, sotia l-a incuiat afara, iar Purcell a prins frig si a racit, de aici tragandu-i-se moartea. Cel mai probabil, insa, a murit de tuberculoza, lasand in urma o contributie remarcabila la dezvoltarea muzicii engleze. Dar ambitia cea mare a lui Purcell era de a scrie opera. A reusit o singura data: lucrarea sa „Dido si Aeneas” este o capodopera de la prima la ultima nota, cu o constructie muzicala impresionanta si melodii de o sensibilitate aparte, asa cum este si aria „When I am laid in earth”, cunoscuta si ca „lamento-ul Didonei”, pe care publicul o va putea asculta pe viu, in interpretarea sopranei Cristina Fieraru, in concertul de duminica, 27 aprilie 2025, de la Teatrul Coquette. Iar pentru ca bucuria sa fie deplina, la final, publicul va avea ocazia de a sta de vorba cu artistii, in tihna, in foaierul teatrului, la un pahar de vin oferit cu drag de CRAMA HISTRIA.

Din 2024, soprana Cristina Fieraru a initiat, impreuna cu chitaristul Maxim Belciug, seria de concerte ARIE SI ECOU, menita sa ofere publicului prilejul unor intalniri cu frumusetea si diversitatea repertoriului liric intr-o prezentare adaptata la o scena de teatru mic, unde intimitatea dintre artisti si public si lipsa artificiilor de regie permit o altfel de apropiere – mai directa, mai sincera, mai vie – de aceasta muzica nepieritoare.

Concertul de duminica, 27 aprilie 2025, are loc la Teatrul Coquette din Bucuresti (Calea Calarasi 94) si incepe la ora 19:00. Biletele sunt disponibile pe platformele online iabilet.ro, mystage.ro, eventim.ro, kompostor.ro si eventbook.ro sau se pot rezerva la email rezervari@teatrulcoquette.ro ori tel. 0754990017, 0721191675 (zilnic intre 11-19), urmand a fi ridicate de la teatru, inainte de inceperea spectacolului.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate