Album discografic de autor Liviu Dănceanu publicat de UCMR |  |
(Muzică) |
La finalul anului 2024 in care compozitorul Liviu Danceanu (1954-2017) ar fi implinit o varsta rotunda, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a inclus in seria Antologiei Muzicii Romanesti, un CD-portret al muzicianului plecat prea devreme dintre noi. Acesta s-a impus in viata muzicala romaneasca prin multe activitati si contributii ce au lasat urme consistente in memoria contemporanilor sai. |
Pentru acest document sonor ce readuce in lumina creatia lui Liviu Danceanu, au fost alese patru lucrari importante din diferite perioade de creatie: Simfonia 1 (Quasisimfonia), op. 13 pentru orchestra mare; Baclamo, op. 83; Pietas, op. 94 - pentru orchestra de camera (2003) si Nord-Sud, op. 179, nr. 1, fiecare cu un concept puternic, minutios elaborat ce lasa sa se intrevada un posibil profil al artistului-calator prin timpuri si spatii culturale, un music-trotter, cum ii placea sa se defineasca.
Nascut la Roman, compozitorul, muzicologul, dirijorul si profesorul universitar Liviu DANCEANU a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti la clasa de compozitie a maestrului Stefan Niculescu. A urmat studii post-universitare in cadrul aceleiasi institutii si, apoi, Seminarul International de Compozitie de la Kazimiersz-Dolny (Polonia, 1984) unde i-a avut ca profesori pe Iannis Xenakis, Wlodzimierz Kotonski si Paul Patterson. A intreprins calatorii de studiu si stagii de documentare la Londra (1983), Praga (1984), Varsovia (1984), Moscova (1985), Tallin (1985), Paris (1990). A obtinut doctoratul in muzicologie si a predat istoria muzicii, compozitie, estetica si stilistica muzicala la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A fost presedintele Sectiunii Nationale Romane a Societatii Internationale de Muzica Contemporana (1991-1994), director artistic al primului festival de muzica noua din Romania – Zilele Muzicii Contemporane (Bacau, 1986-2017), festival care, din 2018, ii poarta numele – dar si al Saptamanii Internationale a Muzicii Noi (Bucuresti, 1991-1995 si 2001-2002). A finalizat 180 de opus-uri, o parte din ele fiind comenzi ale unor festivaluri, ansambluri, asociatii, universitati sau orchestre din Europa si SUA. Este detinatorul mai multor premii nationale si internationale de compozitie si de interpretare, la care s-a adaugat Premiul Criticii Muzicale obtinut in 1991. A publicat 24 volume de muzicologie, estetica muzicala, memorialistica si poezie, precum si eseuri, recenzii, editoriale, articole, cronici si studii in numeroase reviste din tara si de peste hotare.
Prin CD-ul-portret recent aparut, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, ii aduce un omagiu compozitorului Liviu Danceanu, fixand astfel pentru viitor inregistrari ale unor creatii de anvergura printr-un proiect generos finantat de Ministerul Culturii si UCMR si concretizat de Editura Muzicala in parteneriat cu Societatea Romana de Radio.
.
| |
|
|