Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
Gabriel Liiceanu citește integral „Jurnalul de la Păltiniș” la Radio România Cultural
(Literatură)
Radio Romania Cultural anunta un eveniment editorial si cultural de exceptie: Gabriel Liiceanu a inregistrat integral Jurnalul de la Paltinis. Cartea a marcat generatii intregi si care a devenit un fenomen cultural inca de la prima sa aparitie, in 1983.
Lectura va fi difuzata in curand, continuand seria marilor opere literare interpretate chiar de autorii lor, dupa lecturile semnificative ale Gabrielei Adamesteanu cu Dimineata pierduta si Dan Lungu cu Sunt o baba comunista

Publicat initial la Editura Cartea Romaneasca, Jurnalul de la Paltinis a fost, in ultimul deceniu al dictaturii lui Nicolae Ceausescu, „o carte care se vindea pe sub mana”, deosebit de dorita, provocand uimire celor care o citeau:
Volumul se dadea pe sub mana. Primul lucru pe care l-am aflat dupa aparitia cartii a fost ca cineva a obtinut-o in schimbul a patru pachete de unt. Deci, costa patru pachete de unt, ceea ce era foarte scump la vremea respectiva”, spune Gabriel Liiceanu.

Prin aceasta lectura-eveniment, ascultatorii vor putea redescoperi autenticitatea si intensitatea unei experiente culturale unice, asa cum o descrie autorul insusi:
Era prima mea carte scrisa intr-un mod strict literar, iar eu nu aveam urechea formata pentru a aprecia daca ceea ce iesise era o reusita sau un esec. Eram foarte nesigur pe ea. In acelasi timp, stiam clar un lucru: ca fusese scrisa intr-un mod profund autentic, fara gandul publicarii”, declara Gabriel Liiceanu intr-un interviu acordat Ancai Mateescu.

Jurnalul de la Paltinis surprinde anii de formare petrecuti de Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu si alti tineri intelectuali, alaturi de Constantin Noica, intr-un demers care mergea dincolo de studiul filozofic obisnuit. Era, in esenta, „o scoala care cultiva stari de spirit”, un „antrenament cultural” menit sa formeze mintile tinere, urmand viziunea lui Noica, cel care spunea, la iesirea din inchisoare, in 1964:
Vreau sa devin antrenor cultural. (…) Vreau sa le semnalez tinerilor marile carti ale culturii universale.”

Aceasta pentru ca: „Noica era convins ca formarea culturala profunda, slefuirea mintilor, absorbirea celor mai bune idei ale umanitatii ar putea crea o lume mai buna”, spune Gabriel Liiceanu.

Lectura lui Gabriel Liiceanu, la Radio Romania Cultural, va oferi publicului ocazia de a experimenta, in mod direct, tonul, ritmul si emotia din paginile acestei carti-fenomen. Redarea fidela a vocii lui Noica si atmosfera intelectuala de la Paltinis devin, astfel, accesibile ascultatorilor de azi:

Inca nu-mi explic cum am reusit sa redau in carte vorbirea lui Noica. Nu existau reportofoane, nu existau inregistrari. Ziua discutam, iar seara, pana la miezul noptii, notam totul. Cum am reusit sa-i pastrez stilistica? Imi intrase in ureche. Si mai e ceva: iubirea. Entuziasmul. Cred ca acestea m-au facut sa plutesc mereu deasupra apei.” (Gabriel Liiceanu)

Despre aceasta incursiune sonora intr-o carte care continua sa inspire generatii, Radu Croitoru, managerul Radio Romania Cultural, a spus:
Acceptand sa citeasca integral Jurnalul de la Paltinis pentru Radio Romania Cultural, domnul Gabriel Liiceanu contribuie decisiv la proiectul nostru de tezaurizare a marilor opere ale literaturii contemporane in lectura autorilor. In curand, publicul Radio Romania Cultural se va putea bucura de acest cadou facut de domnul Liiceanu tuturor tinerilor ale caror cautari au mare nevoie de adevar, mai ales in aceste vremuri.

Data exacta a difuzarii va fi anuntata in curand, pe canalele oficiale ale Radio Romania Cultural.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate