Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
Il Cinema Ritrovato on Tour la București îl readuce pe Marcello Mastroianni pe Marele Ecran la Cinema Elvire Popescu
(Cinema)
Sapte filme ale unor mari cineasti si cineaste din Italia, Portugalia, Armenia si Iran isi asteapta intalnirea cu publicul cinefil din Bucuresti intre 6 si 9 februarie la Cinema Elvire Popescu. Marcello Mastroianni este starul celei de-a doua editii Il Cinema Ritrovato on Tour la Bucuresti.
Cu ocazia centenarului nasterii unuia dintre cei mai celebri actori italieni din secolul XX, festivalul ii aduce un omagiu lui Mastroianni si invita publicul cinefil la Cinema Elvire Popescu pentru a se delecta cu doua filme emblematice ale talentatului actor.

Ieri, azi, maine (1963), o comedie populara a cuplului actoricesc Marcello Mastroianni - Sophia Loren, deschide festivalul pe 7 februarie la ora 20:00. “Este un triptic de scurtmetraje regizate de marele cineast Vittorio de Sica, trei roluri care surprind in detaliu acea sensibilitate actoriceasca eleganta, macho, si totodata baietesc-fastacita care a facut epoca in cinemaul de pretutindeni”, il descrie curatorul festivalului, Calin Boto.

Calatorie spre inceputurile lumii (1997) al portughezului Manoel de Oliveira este ultima aparitie pe ecran a lui Marcello Mastroianni, in rolul unui regizor care poarta amintirea unui secol de viata, istorie si cinema. Filmul este programat la Cinema Elvire Popescu pe 8 februarie, de la ora 20:00.
In fiecare vara, de 38 de ani, cinefilii din toata lumea isi dau intalnire la Bologna pentru a sarbatori experienta unica a vizionarii colective a unor filme clasice la Festivalul Il Cinema Ritrovato. Il Cinema Ritrovato este o bijuterie a productiei culturale italiene, un festival care propune restaurari si redescoperiri surprinzatoare ale unor filme, amintindu-ne de valoarea patrimoniului nostru cinematografic si de importanta restaurarii si conservarii acestuia. Institutul Italian de Cultura din Bucuresti este incantat sa colaboreze inca o data cu Cineteca din Bologna pentru a aduce o versiune itineranta a acestui festival si in Romania, la Bucuresti si, de anul acesta, si la Timisoara, cu o selectie eclectica de filme - curatoriata de criticul Calin Boto - care se vrea si un omagiu adus personalitatii lui Marcello Mastroianni, la 100 de ani de la nasterea acestuia.” (Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultura din Bucuresti)

Publicul roman e invitat sa faca cunostinta cu alti doi importanti cineasti italieni in cadrul selectiei celei de-a doua editii Il Cinema Ritrovato on Tour la Bucuresti. Ermanno Olmi prezinta in Il posto (1961) tandrul coming of age al unui tanar proaspat angajat care se impiedica pe drumul catre maturitate. Dusi de val al Linei Wertmüller este o romanta improbabila cu constiinta de clasa.

Ultimele pelicule care completeaza programul festivalului sunt trei redescoperiri ale istoriei cinemaului, specialitatea Ritrovato: Andries (1954), filmul pentru copii facut de Serghei Paradjanov (impreuna cu Yakiv Bazeljan) in Ucraina si Moldova la inceputul carierei, Frescele Kievului (1966), hipnoticele teste de camera ale unui proiect neterminat al aceluiasi Paradjanov, si Khak- e Sar Bé Mohr / The Sealed Soil (1977), rigurosul asa-zis „Jeanne Dielman iranian” al cineastei Marva Nabili, despre rezistenta mocnita a unei femei in Iranul pre-revolutionar.

Dupa debutul entuziast din 2024, o a doua editie a retrospectivei Il Cinema Ritrovato la Bucuresti ni s-a parut, nu doar binevenita, ci perfect fireasca. Si nu numai pentru ca publicul bucurestean s-a aratat surprinzator de incantat de selectia precedenta. A fost mai degraba intelegerea curioasa, interactiva, justa si imediata a  ideilor de arhivare si restaurare de film a publicului nostru din sali – un public cinefil, dar nespecializat – care a facut de la sine inteles un nou Il Cinema Ritrovato la Bucuresti, ba chiar si un altul la Timisoara. Pentru ca, intr-o cultura a copiilor, in epoca reproductibilitatii tehnice a operei de arta, o noua intelegere a cinemaului, a cum se pastreaza si intretine imaginea, este tot atat de necesara precum cinefilia traditionala, dragostea neconditionata pentru cinema” - Calin Boto, curator.  

Biletele pot fi cumparate de pe https://eventbook.ro/

Il Cinema Ritrovato on Tour: Bucuresti este organizat de Institutul Italian de Cultura. Parteneri: Cineteca di Bologna, Institutul Francez din Romania.
Ne vedem la film!

Program Il Cinema Ritrovato on Tour la Bucuresti


Joi, 6 februarie, ora 20.00

IERI, AZI, MAINE


Regia: Vittorio de Sica
Cu: Marcello Mastroianni, Sophia Loren
Comedie — Italia-Franta — 1963 — 114 min — VO IT SUB RO
„Castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain, Ieri, azi, maine este o comedie stralucitor de originala cu Marcello Mastroianni si Sophia Loren in rolurile principale a trei povesti petrecute in diferite colturi ale Italiei. In Napoli, cei doi sunt saraci dar descurcareti, indeletnicindu-se cu contrabanda stradala de tigari. In Milano, Loren e imbracata in Christian Dior si isi discuta gusturile in barbati si masini. Iar in Roma, Mastroianni e un fiu de industrias care o ajuta pe lucratoarea sexuala Sophia Loren sa intoarca un tanar preot ratacitor pe calea cea dreapta.” (Criterion Channel)
Trei episoade, trei orase (Napoli, Milano, Roma), al doilea act al spectacolului Loren-Mastroianni, dupa cel al comediilor cincizeciste. La carma proiectului lui Carlo Ponti se afla fostul duo neorealist De Sica-Zavattini (caruia i se alatura Eduardo De Filippo pret de un episod). Un triumf international si un Oscar pentru Cel mai bun film strain, si nu fara temei. (Emiliano Morreale, Il Cinema Ritrovato 2022)
Premiul Oscar pentru Film Strain, 1964

Vineri, 7 februarie, ora 20.30
DEVENIND PARADJANOV: ANDRIES + FRESCELE KIEVULUI

ANDRIES
Regia: Serghei Paradjanov, Yakiv Bazeljan
Cu: Constantin Rusu, Nodar Šašik-ogly, Lyudmila Sokolova, Chiril Stirbu, Eugen Ureche
Fantezie, folclor, film pentru copii — URSS (Ucraina-Moldova) —1954 — 62 min — VO RU SUB RO
„Andriješ/Andries e primul lungmetraj al lui Paradjanov, co-regizat alaturi de Yakiv Bazelian. Pentru ochiul avid sa recunoasca amprenta ulterioara, e si filmul timpuriu cel mai traversat de semne paradjanoviene. Adaptand poemul autorului Emilian Bucov, cineastul a fost liber sa modeleze folclorul moldovenesc in acord cu elementul supranatural permis de gen. (...)
Logica miraculoasa a basmului – cu personajele sale absurde, de tip Statu-Palma-Barba-Cot, cu natura preschimbata, cu simbolismul sau emfatic – se transforma in intuitie pentru Paradjanov: nu degeaba proiectul sau de diploma valorifica acelasi material. In 1954, cineastul obliga filmul sa vireze inspre pedagogia pentru cei mici, cu tanarul pastor Andries (Constantin Rusu) parcurgand un traseu initiatic naiv si intortocheat, care ii va dezvalui mersul complex lumii. Zece ani mai tarziu, Paradjanov va retine lectia acestui univers nelinistitor, caruia ii va conferi o noua magnitudine.” (Victor Morozov, Scena9)

FRESCELE KIEVULUI
Regia: Serghei Paradjanov


Cu: Tengiz Archvadze, Vladimir Artman, Alexandr Kotchekov, Antonina Leftiy
Film neterminat, experimental — URSS (Ucraina) — 1966 — 15 min — fara dialog
Paradjanov a lucrat la Frescele Kievului de-a lungul anului 1965. Desi nu a intrat niciodata in productie cu filmul, i-a scris scenariul, a realizat decupajul si a tras cateva teste de camera in octombrie. Dupa toate aparentele un omagiu adus Marele Razboi pentru Apararea Patriei, actiunea din Frescele Kievului, impartita in zece «cine-fresce», ar fi trebuit sa aiba loc pe 9 mai 1965, la aniversarea eliberarii Kievului. Frescele Kievului anticipeaza poetica si imagistica Culorii rodiei (1969). (...) Pentru Parajanov, filmul a marcat despartirea de actoria naturalista si apropierea de miscarea actoriceasca pur expresiva. Acest nou interes aminteste de fascinatia lui Eisenstein pentru gest, si totodata, de studiile timpurii de vioara, canto si balet ale lui Paradjanov. Inevitabil, conducerea sediului din Kiev a Comitetul de Stat pentru Cinematografie (Goskino) a observat ca testele de camera prezinta «o perceptie a realitatii distorsionata... patologica», si, desi au recunoscut valoarea artistica a experimentului lui Paradjanov, l-au reclamat ca fiind diferit de scenariul aprobat. Astfel, intreaga filmare a fost anulata, iar cameramanul Oleksandr Antypenko a transformat testele de camera intr-un scurtmetraj. La putin timp dupa, Paradjanov este invitat de studioul armean Armenfilm sa realizeze un lungmetraj despre viata poetului national Sayat Nova. (Daniel Bird, Il Cinema Ritrovato 2024)

Sambata, 8 ianuarie
IL POSTO – ora 18.00
IL CINEMA RITROVATO ON TOUR


Regia: Ermanno Olmi
Cu: Sandro Panseri, Loredana Detto
Coming of age — Italia —1961— 98min — VO IT SUB RO
Un tandru coming-of-age si totodata o observatie atenta a dezumanizarii corporatiste, Il posto este povestea emotionanta si hilara a unui tanar impiedicandu-se pe drumul catre maturitate.
„(...) Cel de-al doilea lungmetraj al lui Ermanno Olmi, Il posto, a condus cinemaul international catre ceva cu totul nou: o senzatie de intimitate intre regizor si personaje care depasea orice daduse canonul neorealist pana atunci. In anii ce au trecut, filmul a avut un impact profund asupra regizori unul si unul, printre care Wu Nien-jen, Abbas Kiarostami si Martin Scorsese. (...) Filmele lui Olmi se simt ca o intalnire intre patru ochi cu oameni reali – iti dau impresia ca regizorul se tine de mana cu fiecare personaj in parte. « Senzatia pe care o am este ca multe dintre alegerile pe care le fac nu imi apartin numai mie, ci si altora », i-a spus Olmi candva lui Ellen Oumano.” (Kent Jones, „Il posto: Handcrafted Cinema”, 2003, The Criterion Channel)

CALATORIE SPRE INCEPUTURILE LUMII – ora 20.00
Regia: Manoel de Oliveira


Cu: Marcello Mastroianni, Jean Yves Gautier, Leonor Silveira, Diogo Doria
Drama — Portugalia, Franta —1997— 98min — VO IT SUB RO
Lansat post-mortem, ultimul film al lui Marcello Mastroianni, Calatorie spre inceputurile lumii, incununeaza cu gratie ultima perioada din cariera marelui actor, nebanuit de libera si vivace. De-a lungul anilor ’90, sexagenarul Mastroianni a colaborat cu cineasti vizionari precum Robert Altman, Agnès Varda, Raúl Ruiz si, in final, cu Manoel de Oliveira, eternul portughez, la acest fascinant film despre un secol si doua vieti.
In Calatorie spre inceputurile lumii, Afonso este un actor nascut dintr-un tata portughez si o mama franceza. Acesta porneste in cautarea propriilor origini, vizitand satul natal al tatalui sau decedat impreuna cu prieteni: cativa colegi actori si Manoel, regizorul alaturi de care lucreaza la un film. De-a lungul calatoriei, doua naratiuni se intrepatrund: amintirea copilariei lui Manoel si reconstituirea vietii tatalui lui Afonso.
Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de Film de la Cannes in 1997

Duminica, 9 ianuarie
THE SEALED SOIL – ora 18.30


Cu: Flora Shabaviz
Drama — Iran —1977 —1h30min — VO FA SUB RO
„Cu mult inaintea filmelor despre femei iraniene ale lui Rakhshan Bani-Etemad si Jafar Panahi, Marva Nabili a regizat The Sealed Soil (Khake sar beh mohr), bazat pe povestea adevarata a luptei pentru independenta a unei tinere femei in Iranul pre-revolutionar. Prin tusele sale poetice, dialogul rarefiat si interesul pentru viata de zi cu zi a protagonistei sale, filmul aminteste de Jeanne Dielman (1975) al lui Chantal Akerman, dar si de cinemaul lui Sohrab Shahid-Saless.” (Hossein Eidizadeh, Sight and Sound)
„Khak-e Sar bé Mohr urmareste viata repetitiva si reprimata a lui Roo-Bekheir, o tanara femeie dintr-un sat sarac din Sud-Vestul Iranului, si rezistenta sa la o casnicie aranjata. Este o critica riguroasa din punct de vedere formal, si totodata distanta emotional, a patriarhatului si a falsei reforme a agriculturii iraniene care a fost unul dintre motivele revolutiei din 1979.
Acesta a fost filmul de diploma al lui Nabili in urma studentiei in New York. Cu ajutorul producatorului si cameramanului Barbod Taheri, cineasta s-a intors in Iran si a facut o intelegere in urma careia sa regizeze parte din seria TV Povesti persane antice la schimbul unei echipe de filmare si a peliculei de 16mm. (...)
Folosind cadre lungi si statice, Nabili citeaza influenta majora asupra filmului a miniaturii persane, [arta picturala] in care povestea este reprezentata la distanta, permitand spectatorului o interpretare libera a personajelor. Cineasta ii numeste, de asemenea, Bertolt Brecht si Robert Bresson ca inspiratii (...).”  (Ehsan Khoshbakht)

DUSI DE VAL – ora 20.30
Regia: Lina Wertmüller


Cu: Mariangela Melato, Giancarlo Giannini
Comedie — Italia, Franta —1974 —1h54min — VO IT SUB RO
„Raffaella (Mariangela Melato), frumoasa bogatasa cu limba ascutita care a inchiriat un yacht, si Gennarino (Giancarlo Giannini), sicilianul care lucra pe yacht ca ajutor de marinar, naufragiaza impreuna pe singura insula a Mediteranei care nu a fost inca ocupata de turisti germani. Precum Popeye Marinarul si Olive, cei doi sunt prinsi intr-o lupta pasionala precum. El este un comunist cu dedicarea unui crestin din primul secol. Ea, o capitalista... Si mai important, el este barbat, si ea, femeie, iar fiecare va plati pentru asta... Giannini si Melato sunt cel mai bun lucru care s-a intamplat comediei italiene de cand Mastroianni si Loren s-au certat in anii ’60.” (Vincent Canby, The New York Times)


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate