Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
Seară americană la Sala Radio
(Muzică)
Vineri, 17 ianuarie 2025 (de la 19.00), MATTHIAS FOREMNY (Germania), care este dirijor principal invitat al Operei din Leipzig si a fost dirijor principal al Orchestrei de Camera din Stuttgart, se va afla la pupitrul ORCHESTREI NATIONALE RADIO pentru o seara cu parfum american.
Veti asculta la Sala Radio cele doua celebre partituri semnate de George Gershwin: Rhapsody in Blue si Un american la Paris, dar si Suita americana de Dvorák.

In 2012, dirijorul MATTHIAS FOREMNY a fost distins cu Echo Classic Award (Germania) si printre ansamblurile importante la pupitrul carora s-a aflat se numara: Gewandhausorchester Leipzig, Staatskapelle Dresden, Deutsches Sinfonieorchester Berlin, Hamburger Philharmoniker, Deutsche Oper Berlin, Rundfunksinfonieorchester Berlin, WDR Sinfonieorchester Köln, NDR Sinfonieorchester Hamburg, NDR Radio Philharmonie Hannover, Finish Radio Symphony Orchestra Helsinki, China Philharmonic Orchestra.

Matthias Foremny (c) Reiner Pfisterer

Seara de la Sala Radio se deschide cu Valses nobles et sentimentales (Valsuri nobile si sentimentale), creatia lui Ravel, compozitorul francez de la a carui nastere aniversam 150 de ani. Partitura (conceputa in 1911) reuneste opt valsuri si este un omagiu adus altui mare compozitor: Schubert (ce lansase o lucrare cu acelasi nume in 1823). Mai tarziu, versiunea orchestrala a valsurilor a devenit balet sub titlul Adélaïde, ou le langage des fleurs (Adélaïde sau limbajul florilor), cu un subiect foarte asemanator cu „La traviata” a lui Verdi.

La pian o veti aplauda ca solista pe LUIZA BORAC, care a primit peste 50 de premii si distinctii internationale. A fost laureata cu Premiul I la Edvard Grieg Competition, unde a primit, de asemenea, si Premiul Publicului, este castigatoare a Premiului I al Concursului de pian Mendelssohn - Berlin, castigatoare a Premiului II si a medaliei de argint la Concursul International de Pian Gina Bachauer din Salt Lake City s.a.
Artist premiat de BBC, descrisa ca fiind o pianista cu „o mare bogatie de nuante”, 

Luiza Borac (c) Henrike Schunck

Luiza Borac a interpretat si a inregistrat cu succes la nivel international premiere mondiale de Robert Schumann, George Enescu (Concertul pentru pian), Dinu Lipatti, Marcel Mihalovici, György Kurtàg si Constantin Silvestri. A cantat in sali de concert prestigioase din intreaga lume, printre care Carnegie Hall - New York, Walt Disney Hall - Los Angeles, Concertgebouw Amsterdam, Köln Philharmonie si Barbican Centre - Londra, alaturi de orchestre ca Academy-of-Saint-Martin-in-the-Fields, Netherlands Philharmonic Orchestra, WDR Köln si altele.
Luiza Borac a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si s-a perfectionat apoi la Academia de Muzica si Teatru din Hanovra. In anul 2013 a lansat albumul cu lucrari pentru pian de Dinu Lipatti, alaturi de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, inregistrare ce a obtinut 5 stele de la BBC Music Magazine si 18 stele de la Piano News. Albumul sau din 2021, ce cuprinde interpretarea in premiera mondiala a lui George Enescu (Concertul pentru pian), Constantin Silvestri (integrala lucrarilor pentru pian) si György Kurtàg a obtinut 2 nominalizari: pentru International Classical Music Awards si pentru Opus Klassik, la categoria „Instrumentist al anului”.
In calitate de promotoare a artistilor de sex feminin, Luiza Borac a dedicat o activitate unica si foarte apreciata la nivel european lui Alice Herz-Sommer, cea mai in varsta pianista din lume, pe care a cunoscut-o personal, si Clarei Schumann - pentru cea de-a 200-a aniversare a acesteia. Fiind unul dintre primii laureati ai Premiului Dorothea-Erxleben (numit dupa prima femeie licentiata in medicina din lume), Luiza Borac a prezentat in premiera, inregistrat si interpretat in concerte un numar mare de lucrari scrise de femei compozitoare.
Singurul pianist care a inregistrat integral muzica pentru pian a celor mai importanti 3 compozitori romani - George Enescu, Dinu Lipatti si Constantin Silvestri - Luiza Borac a fost descrisa ca fiind „cel mai mare exponent in viata al muzicii de pian a compatriotului sau - George Enescu”. Luiza Borac este artist Steinway din 1998 si a fost inclusa pe Steinway Wall of Fame.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor doua posturi de radio) si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele sunt disponibile in sistem online pe www.bilete.ro si in Reteaua Bilete.ro. Biletele se pot achizitiona si de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.salaradio.ro - sectiunea Bilete.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate