Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 mai 2024
Recomandări
Artistul Călin Țopa, invitat să prezinte publicului instalația audio la Veneția, în expoziția de artă contemporană Personal Structures
(Arte vizuale)
La invitatia Centrului Cultural European Italia (ECC-Italia), compozitorul si designerul de sunet Calin Topa e prezent la Venetia, in cadrul celei de-a 7-a editii a expozitiei de arta contemporana Personal Structures – Beyond Boundaries, cu instalatia sonora „Transcendent Renaissance”. O calatorie muzicala atemporala ii asteapta pe vizitatori incepand din acest weekend, 20 aprilie, intr-o editie valoroasa, in care expun peste 200 de artisti din 50 de tari.
Situata la primul etaj al Palazzo Mora din Venetia, lucrarea lui Calin Topa poate fi admirata pana pe 24 noiembrie 2024, cu acces liber pentru public.

Dupa invitatiile de a expune „Transcendent Renaissance” in locatii prestigioase precum The Quadrennial Prague sau Royal Central Drama School din Londra, acum, instalatia sonora va fi prezentata in capitala mondiala a artei contemporane, Venetia, in cadrul expozitiei Personal Structures. Aceasta se desfasoara concomitent cu cea de-a 60-a editie a Bienalei de la Venetia, eveniment emblematic al scenei internationale de arta contemporana.

Ma onoreaza invitatia si oportunitatea de a participa cu lucrarea „Transcendent Renaissance” in cadrul editiei din acest an a expozitiei Personal Structures. Simt ca prezenta mea aici e mai mult decat a arata publicului munca mea; e despre a ma angaja intr-o conversatie globala a modului in care arta ne face sa percepem viata, ca un intreg. În plus, ma bucur ca astfel se creeaza un mediu de legatura cu colegi artisti, curatori si pasionati de arta din arii diverse, cu care impartasesc pasiunea pentru creatie, creativitate si frumos”, a spus Calin Topa.

Calin Topa

Calatorie prin secole de expresie muzicala: Transcendent Renaissance

In lumea artei sonore si a experientelor imersive, Calin Topa se remarca prin inovare, combinand frumusetea atemporala a muzicii corale cu creativitatea lumii moderne. Cea mai recenta creatie a sa, „Transcendent Renaissance”, nu este doar o instalatie audio, ci o calatorie transformatoare prin secole de expresie muzicala, care se remarca prin originalitate.

Mi-am dorit ca prin aceasta instalatie, ascultatorii sa se piarda in spatiu si timp, pret de 12 minute, si sa se bucure de o experienta corala unica. Am folosit sase difuzoare pentru a reda vocile unui cor de catedrala, fiecare intruchipand o voce individuala – bas, tenor, alto sau soprana. Rezultatul? Un mix de compozitii de secol XVI cu piese contemporane, intr-o lucrare creata intru totul de mine, de la primul, pana la ultimul sunet.
Ceea ce m-a inspirat sa realizez aceasta instalatie audio a fost profunda fascinatie pentru puterea transformatoare a sunetului si explorarea modului in care muzica poate transcende timpul si spatiul. A fost captivant sa pot imbina trecutul si prezentul in cadrul unei singure experiente sonore
”, a mentionat Calin Topa.

Astazi, intr-un moment in care tehnologia si ecranele ne domina simturile, instalatia lui Calin Topa incurajeaza o alta forma de implicare. Publicul se poate apropia de fiecare difuzor al instalatiei, explorand astfel lumea sonora intr-un mod intim si creand un moment de conexiune cu arta in sine.


Instalatia audio Transcendent Renaissance

O capodopera creata in colaborare cu muzicieni valorosi

Pentru ca lucrarea sa ia forma dorita, Calin Topa a apelat la dirijorul Radu Mihalache sa armonizeze toate vocile corale: sopranele Alexandra Moroiu, Monica Lotreanu si Catalina Postolache, alto -Gabriela Iesean, Monica Paun si Sarah Rizescu, tenorii Alexandru Cartis, Lucian Haralambie si Calin Topa, bas - Radu Mihalache si Ciprian Ravnic. In plus, actrita Ada Gales a jucat rolul de narator, iar vocile de copii ale lui Aldous Baranowski au adaugat inocenta si magie lucrarii finale.

Nu as fi putut ajunge la forma dorita a lucrarii fara dedicarea si profesionalismul acestor artisti exceptionali si ma bucur ca, timp de 7 luni, vocile lor si munca noastra vor fi auzite si admirate de publicul prezent in Venetia. Pentru mine, aceasta colaborare este o lectie despre importanta impartasirii creativitatii. Experienta va ramane, cu siguranta, una dintre cele mai semnificative si pline de inspiratie din cariera mea artistica.”, mentioneaza Calin Topa.

Lucrarea „Transcendent Renaissance” va putea fi ascultata in curand pe Spotify, pentru cei care sunt curiosi sa exploreze lumea sunetelor lui Calin Topa.

Actrita Ada Gales e si ea prezenta la Venetia, nu doar in rolul de narator al instalatiei sonore, ci si cu lucrarea proprie intitulata „Uneori vreau sa fac arta/Uneori vreau un Pad Thai”, prin care Ada exploreaza intersectia dintre arta si experientele femeilor. Lucrarea e o reflectie asupra mostenirii femeilor in arta, atat din punct de vedere istoric, cat si in lumea actuala, cu text afisat pe pereti.


Calin Topa este un artist interdisciplinar care lucreaza in domeniul muzicii experimentale, specializat in crearea muzicii care se incadreaza in stilurile ambientale, neoclasice sau in alte stiluri gossamer. Calin Topa a compus muzica in industrii precum teatru, film, dar si instalatii multimedia. Lucrarile lui au fost expuse in diverse locatii din intreaga lume precum Royal Central din Londra, Quadrennial Praga sau in Bucuresti, la Muzeul National de Arta Contemporana, Teatrul National, Galeria Nicodim, Art Safari etc. Lucrarile sale captiveaza publicul tocmai prin modalitatea creativa si inovativa de a imbina sunetul cu tehnologia si cu experienta umana.
www.calintopa.me / https://www.instagram.com/calintopa/

////

Cu sediul la Venetia, ECC Italia este filiala principala a organizatiei sale mai mari, Centrul Cultural European. Concentrandu-ne pe diverse teme din arta, arhitectura si design, ECC Italia isi propune sa creeze spatii de expozitie dinamice care sa evidentieze schimbul de idei din diferite culturi. Expozitia de arta contemporana Personal Structures alterneaza in fiecare an cu expozitia bienala de arhitectura Time Space Existence.
ecc-italy.eu

Palazzo Mora Venice



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate