Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Ștefan Câlția desenează diplomele Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
(Arte vizuale)
Pentru a doua oara in istoria Galei Premiilor Radio Romania Cultural, care va avea loc pe data de 22 aprilie 2024, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, diplomele pe care laureatii le vor primi vor fi adevarate opere de arta, realizate special de pictorul Stefan Caltia, dupa ce anul trecut au fost semnate de Dan Perjovschi.
E o bucurie pentru mine, contribuind prin micul gest in realizarea diplomelor, sa ma alatur oamenilor de exceptie care sunt premiati de Radio Romania Cultural”, a spus Stefan Caltia.

Vor fi acordate premii la opt sectiuni, precum si trei premii speciale care vor recunoaste reusite si evenimente extraordinare, iar premiantii vor avea bucuria sa pastreze aceste diplome, adevarate opere de arta, cu semnatura unuia dintre cei mai mari pictori romani.

Ne-am dorit ca valoarea diplomelor oferite de Radio Romania Cultural sa se ridice la cea a oamenilor premiati si a ispravilor lor minunate. Ii multumesc domnului Stefan Caltia ca a acceptat sa deseneze si sa semneze o diploma care se transforma, in acest fel, nu doar intr-o amintire de nesters, ci si intr-o adevarata opera de arta. Unicitatea diplomelor oferite la Gala Premiilor Radio Romania Cultural este, si prin gestul domnului Stefan Caltia, o certitudine.”, a spus Radu Croitoru, managerul Radio Romania Cultural.

Stefan Caltia s-a nascut in 1942 la Brasov si a copilarit in satul Sona, un spatiu care i-a marcat puternic imaginarul artistic si i-a impregnat panzele cu un amestec unic de realism magic, spatiu rural si natura. A absolvit Liceul de Arte Plastice si Muzica din Timisoara, avandu-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny si apoi sub indrumarea lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (1964-1970). Fagarasul, Sona, Timisoara, Bucurestiul sunt locuri esentiale in anii de formare artistica, sociala si culturala. Din anul 1992, Stefan Caltia devine profesor la Academia de Arte din Bucuresti, alaturi de Sorin Ilfoveanu, Florin Ciubotaru, Florin Mitroi, Vladimir Zamfirescu. Intre 1992-1996 este decan al Facultatii de Arte Plastice, iar dupa 1996, sef al Catedrei de Pictura din cadrul aceleiasi universitati. Expune regulat in anii ’80-’90  in Danemarca, Norvegia si Germania, iar in 1993, la Galeria Catacomba, curatorul si artistul Sorin Dumitrescu ii ingrijeste una din cele mai ample si spectaculoase expozitii cu desene de mari dimensiuni. Odata cu infiintarea Galeriei Posibila, la inceputul anilor 2000, desfasoara o serie de expozitii in diferite orase din tara. In 2006 expune lucrari de referinta din perioada 1980-2000 la Muzeul de Arta din Cluj. In 2014, expozitia “Stefan Caltia. Locuri”, organizata la Muzeul de Arta din Timisoara, precum si cartea care ii este asociata, prezinta opera artistului pornind de la subiecte precum loc, calatorie, natura ori teatru. In 2017, la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti i se deschide expozitia „Obiecte graitoare”, gandita in jurul relatiei dintre procesul artistic si sursele artistului. In 2023 i se deschide la MNAC expozitia retrospectiva „Insemnari dintr-un timp trait”, care pune accentul pe relatia subtila a artistului cu politicul, intre 1965 si 1995. Din anul 2013, artistul este implicat, alaturi de Galeria Posibila si Asociatia Sateasca „Sona Noastra”, in intarirea comunitatii din satul Sona.

Cea de-a XXIII-a editie a Galei Premiilor Radio Romania Cultural va avea loc pe scena Teatrului Odeon, luni, 22 aprilie 2024, de la ora 19.00, si va fi transmisa in direct de Radio Romania Cultural. 

Stefan Caltia (c) Adrian Parva

Accesul la eveniment se va face pe baza de invitatii care pot fi solicitate la numarul de telefon 021 303 1515, de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 14.00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.
Producator: Radio Romania Cultural
Partener: Teatrul Odeon


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate