Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 aprilie 2024
Recomandări
Asociația eematico anunță debutul proiectului Kitul de Arhitectură: Mini-opțional de cultură arhitecturală în şcoli
(Arhitectură)
Asociatia eematico anunta debutul proiectului Kitul de Arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala in orasul Breaza, co-finantat prin AFCN (Administratia Fondului Cultural National) sesiunea I/2024 de finantare a proiectelor culturale, aria educatie prin cultura. Proiectul urmareste transmiterea cunostintelor arhitecturii si a patrimoniului orasului prin activitati practice dedicate elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal si va ajunge pe bancile elevilor in a doua parte a anului scolar 2023-2024.
Bugetul de peste 33.000 de euro va sustine si procesul de realizare al suportului de material didactic, cat si pregatirea profesorilor. Acesta va fi implementat incepand din luna aprilie si se va extinde pana in luna noiembrie, fiind cofinantat si de Primaria orasului Breaza.

Proiectul Kitul de Arhitectura - Mini-optional de cultura arhitecturala in orasul Breaza se va adresa in prima etapa unui numar de 500 de elevi, urmand ca mai apoi sa beneficieze peste 1000 de elevi din clasele 0 -12 din cadrul Liceului Teoretic Aurel Vlaicu. Kit-ul va contine un curs de 9 lectii despre arhitectura si mediul construit, cat si materiale educative de asamblat pentru elevi, activitati pe calculator, tutoriale video explicative si materiale de indrumare pentru cadrele didactice. In plus, cursurile se vor baza pe activitati practice, dar vor ingloba si cunostinte generale de arhitectura si patrimoniu.

Astfel, elevii vor avea oportunitatea de a intelege importanta mediului construit pentru dezvoltarea sanatoasa a comunitatii culturii si isi vor dezvolta creativitatea, gandirea critica si capacitatea de comunicare. In plus, se va testa in premiera implementarea in ciclul liceal unde absenteismul este ridicat. Proiectul are drept scop apropierea de interesele elevilor, astfel ca se urmareste cresterea interesului pentru scoala, iar cunoasterea patrimoniului Breaza se va face intr-un mod contextualizat si aplicat.


Ne asteptam ca perspectivele copiilor sa se schimbe pe termen lung privind cunoasterea, intelegerea si interactionarea cu mediul construit. Speram ca elevii  sa devina cetateni implicati, participanti activi la viata arhitecturii urbane, atat in rolul de locuitori care modeleaza deciziile orasului, cat si ca posibili arhitecti, constructori sau dezvoltatori. De asemenea, ne asteptam ca cei mici sa descopere si sa integreze in viata lor, prin joaca, patrimoniul arhitectural si urbanistic al orasului Breaza si sa devina promotori ai cunoasterii, valorificarii si protejarii acestuia si catre alte generatii” a declarat Ion Neculai presedintele asociatiei eematico, coordonator de proiect si arhitect.

Beneficiarii principali sunt elevii, dar in aceeasi masura si cadrele didactice din Breaza. Acestea vor participa la o serie de traininguri si vor reprezenta vectori de promovare a informatiilor in randul elevilor. In plus, materialele kiturilor de arhitectura sunt reutilizabile, putand fi implementate dupa incheierea proiectului si la viitoarele generatii de elevi.

Proiectul reprezinta o extraordinara oportunitate pentru elevii nostri de a descoperi si de a intelege aspecte ale arhitecturii si ale patrimoniului. Kitul de arhitectura reprezinta o lectie de viata, o forma de invatare care imbina spiritul practic, jocul, creativitatea si ne ajuta elevii sa inteleaga responsabilitatea pe care fiecare actiune a lor o implica. Suntem fericiti, entuziasmati si asteptam cu nerabdare inceputul cursurilor, si desi implementarea se intinde pana in luna noiembrie a anului in curs, activitatile vor continua pana in luna noiembrie a anului viitor. Le multumim tuturor celor care au facut posibila desfasurarea acestui curs in scoala noastra.” a afirmat prof. dr. Alina Nicola, directorul Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, Breaza.


Breaza este un oras cu vechime si istorie bogata, insa se afla intr-o zona care este adesea lipsita de oportunitati culturale. Autoritatile locale si structurile scolare au dat dovada de interes si deschidere privind acest proiect, astfel, au sustinut de indata aceasta colaborare. Primaria Breaza va sprijini si financiar desfasurarea acestui curs, avand rolul de co-finantator, asigurand 10% din bugetul proiectului.

Ne dorim ca elevii din orasul Breaza sa ia parte la cat mai multe activitati ce le aduc un plus de valoare in drumul spre o cariera de succes. Chiar daca acestia nu vor fi atrasi neaparat de meseria de arhitect, vor ramane cu informatii pretioase despre patrimoniu, cultura, mediul construit inconjurator. De asemenea, prin jocurile propuse, elevii isi vor dezvolta gandirea  critica, creativitatea si capacitatile de comunicare. Nu putem decat sa ne bucuram de initiativa eematico si sa incurajam participarea in numar cat mai mare atat a cadrelor didactice, cat si a elevilor.” a mentionat primarul orasului Breaza, Bogdan Cristian Novac.



Asociatia eematico este o organizatie care deschide drumul spre inovatie a programelor educationale, printr-o abordare proprie menita sa dezvolte abilitatile de viata pentru secolul XXI. eematico realizeaza acest lucru prin invatare experientiala, bazata pe joaca, procesul fundamental de invatare, precum si prin construire si cu ajutorul materialelor noastre didactice. eematico viseaza la o lume in care educatia tine cont de cat mai multe din nevoile si aptitudinile copiilor si sustin intelegerea, in defavoarea achizitiei oarbe de concepte si metode de lucru, astfel incat acestia sa poata profita cat mai bine de cea mai fertila perioada a lor pentru invatare: copilaria.
Asociatia se remarca prin proiecte de care au beneficiat peste 7500 de copii de materialele didactice unice ale grupului. De asemenea, eematico a infiintat primul makerspace pentru copii din Romania, a castigat mai multe distinctii printre care premiul LEGO Foundation in 2014 si locul 1 la Gala Societatii Civile 2022, categoria Educatie si a colaborat cu numeroase fundatii precum Romanian American Foundation, ERSTE Foundation, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Bosch Romania, UiPath Foundation, Fundatia Comunitara, Ashoka si altele.



„Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila pentru continutul proiectului sau modul in care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.”







.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate