Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
„Un Stradivarius în școli”, un proiect al Fundației Culturale Gaudium Animae, își propune să aducă muzica clasică în fața publicului tânăr
(Muzică)
Muzica clasica vine in intampinarea tinerilor, prin proiectul educational national „Un Stradivarius in scoli”, parte a programului „Muzica Inspira”, initiat de Fundatia Culturala Gaudium Animae. Pe data de 26 martie, incepand cu ora 19:00, Colegiul National Iasi devine scena unui concert extraordinar adresat elevilor, interpretat de Razvan Stoica, unul dintre cei mai apreciati violonisti ai scenelor internationale contemporane, impreuna cu vioara sa Stradivarius, acompaniat de pianista Andreea Stoica.
Razvan Stoica, declarat cel mai bun tanar violonist european al anului 2013, canta pe o vioara Stradivarius din 1729.

Urmatoarele concerte din scoli vor avea loc pe 28 martie, la Colegiul National „Petru Rares” din Piatra Neamt, pe 29 martie la Colegiul National Militar „Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc si pe 1 aprilie la Colegiul National „Petru Rares” din Suceava iar in luna aprilie vor continua la Bucuresti, Deva si Hunedoara.

Un demers de a apropia muzica clasica de un public curios si lipsit de preconceptii
Un Stradivarius in scoli” este conceput ca un efort sustinut, ce isi propune sa formeze noi generatii de iubitori ai muzicii clasice. Ceea ce numim astazi „muzica clasica” este un gen care a rezistat mai bine de 500 de ani si care poate fi apreciat de un public mult mai larg, in ciuda falsei perceptii ca ar fi intimidant si greu de inteles, o perspectiva eronata care apare tocmai dintr-o lipsa de acces si de familiaritate. Initiatorii acestui proiect cred in lipsa de prejudecati a tinerilor, in curiozitatea si in spiritul lor critic innascut, care cauta mereu sa se dezvolte prin dialog si prin expunere la nou.

Muzica clasica este la fel de vibranta si de plina de viata acum ca atunci cand a fost scrisa. Iar zecile de povesti, chiar mituri, despre capodoperele si geniile care au creat-o, de la Paganini la Beethoven, de la Mahler la Enescu sau Porumbescu, pot apropia tinerii de muzica, deschizand noi perspective asupra unor oameni ca ei, care au trait in urma cu cateva sute de ani.  
Un Stradivarius in scoli” este despre apartenenta tinerilor la un context istoric si cultural european, care este parte din mostenirea lor si pe care au tot dreptul sa si-o insuseasca.

In primul an de implementare al programului „Muzica Inspira”, proiectul „Un Stradivarius in scoli” s-a desfasurat in Iasi, la Liceul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, la Centrul de Servicii Sociale Bucium, la Colegiul National „Costache Negruzzi” si la Preventoriul TBC pentru copii Deleni, si la Botosani, la Colegiul National "A.T. Laurian".
In luna martie sunt programate concerte in scolile din Iasi (26 martie), Piatra Neamt (28 martie) si 29 martie (Campulung Moldovenesc) iar concertul de pe 1 aprilie, din Suceava, va fi urmat pana la final de luna si de o serie in Bucuresti, Deva si Hunedoara. Pana la finele acestui an, demersul propune 27 de concerte la nivel national, care vor aduce muzica clasica in fata unui public tanar de peste 5.000 de persoane iar „Un Stradivarius in scoli” va continua si in anii urmatori. De asemenea, in luna mai se va lansa si declinarea proiectului, „Un Stradivarius in universitati”.

Un Stradivarius in scoli Gaudium Animae

Pentru a aduce muzica clasica in scolile in care predau, profesorii pot propune participarea unitatii de invatamant in care activeaza prin transmiterea unei cereri la contact@gaudiumanimae.ro. Interesul aratat de dascali, de parinti si de copii va fi unul dintre semnele pe care Fundatia Culturala Gaudium Animae se va sprijini atunci cand va reinnoi acest proiect.

Lucrari emblematice si un instrument de exceptie

Razvan Stoica, castigatorul titlului „Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani” in anul 2013, este un adevarat maestru al artei interpretative violonistice, capabil sa inspire si sa incante pe oricine are sansa de a-l asculta, motiv pentru care i-a fost oferita vioara Stradivarius „Ex-Ernst”, in anul 2009, in urma castigarii Marelui Premiul al Concursului „Strad Prize” din Salzburg, Austria.
Vioara „Ex-Ernst” a fost realizata de lutierul italian Antonio Stradivarius in 1729, la sfarsitul Perioadei sale de Aur a mestesugului sau devenit arta. Dincolo de subtilitatile tonului si frumusetea propriu-zisa a viorii ca obiect in sine, e important de stiut ca, inainte de Stradivarius, proportiile viorii variau destul de mult de la un lutier la altul; instrumentul isi cauta inca vocea. Dupa Stradivarius, aceste variatiuni nu au mai fost necesare. in intreaga lume au ramas mai putin de 650 de viori faurite de el, din care marea majoritate sunt detinute de colectionari care, sub vraja acestor artefacte, nu le expun public si nu permit folosirea lor.

Razvan Stoica si vioara sa Stradivarius vor interpreta pentru elevi lucrari ale unor compozitori emblematici pentru intreaga aventura a muzicii clasice, de la Haydn, H?ndel, Bach si, in functie de stare si inspiratie, Mozart, Paganini, Stravinski si Ravel, fara a-l uita pe Ciprian Porumbescu cu „Balada” sa, o lucrare care si-a castigat locul in repertoriul mondial pentru vioara. Printr-un repertoriu impresionant, tinerii vor avea acces la unul dintre cei mai versatili interpreti ai viorii din secolul 21.

Un Stradivarius in scoli Gaudium Animae

Fundatia Culturala Gaudium Animae isi propune sa repuna Iasul pe o pozitie de relevanta pe harta culturala a Romaniei, in ce priveste atat evenimentele pe care le organizeaza, cat si angrenarea comunitatii locale —  pentru a crea un spatiu public modern propice afirmarii valorilor autentice culturale si umaniste.

Printre activitatile Fundatiei se numara: evenimente locale cu participarea unor artisti consacrati la nivel international, evenimente nationale pentru sustinerea si promovarea tinerilor artisti si ideilor lor, programe si evenimente locale pentru promovarea rolului culturii in coeziunea sociala, activitati culturale si educative cu si pentru copii si tineri din familii defavorizate pentru a-i incuraja sa urmeze cariere vocationale si sa se dezvolte in domeniul artistic si activitati in vederea promovarii patrimoniului cultural material si imaterial.

Un Stradivarius in scoli Gaudium Animae

Programul „Muzica Inspira”, din care „Un Stradivarius in scoli” cu participarea muzicienilor Razvan Stoica si Andreea Stoica este un prim proiect, va mai include o serie de alte directii in care sa se dezvolte iar un obiectiv important este facilitarea participarii copiilor si tinerilor din medii defavorizate la concerte de muzica clasica si spectacole de opera, ateliere demonstrative si de familiarizare cu instrumentele muzicale.

Programul este sustinut de Grup ETA.

Un Stradivarius in scoli Gaudium Animae


Un Stradivarius in scoli Gaudium Animae





.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate