Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Inside Story, mult-așteptatul roman autobiografic al lui Martin Amis, acum în colecția Anansi. World Fiction
(Literatură)
Dupa noua editie a romanului Zona de interes, publicata odata cu intrarea in cinematografele autohtone a filmului cu acelasi nume, scriitorul Martin Amis revine in atentia cititorilor romani cu o noua carte publicata in traducere in colectia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Este vorba despre mult-asteptatul roman autobiografic Inside Story, ultima carte publicata de Martin Amis, considerat de multi critici una dintre cele mai influente si mai inovatoare voci ale literaturii britanice moderne.

Cea mai frumoasa carte a lui Martin Amis”, potrivit criticilor de la The New York Times, „o capodopera care ne reaminteste ca Amis e cel mai bun”, in viziunea celor de la The Spectator, Inside Story este una ditre cele mai dezbatute carti ale sale, atat de criticii, cat si de cititorii din intreaga lume.

Inside Story reprezinta povestea vietii extraordinare a unuia dintre cei mai influenti scriitori britanici de dupa al Doilea Razboi Mondial. Romanul are ca punct de plecare moartea celui mai bun prieten al lui Martin Amis, Christopher Hitchens, dar si pe cea a mentorului sau, Saul Bellow. In timp ce isi aminteste vietile si mortile lor, Amis analizeaza evenimentele din 11 septembrie 2001, al doilea razboi din Irak, Brexitul si actiunile presedintelui Donald Trump, precum si criza europeana a migrantilor. Reia, de asemenea, reflectiile sale confesive de lunga durata asupra cauzelor si efectelor antisemitismului.

Universul lui este populat de personaje care i-au modelat viata naratorului, de la tatal sau, scriitorul Kingsley Amis, la eroul literar, Saul Bellow, de la Philip Larkin la Iris Murdoch si Elizabeth Jane Howard si pana la enigmatica, atragatoarea si amorala iubita a tineretii lui, Phoebe Phelps. Ceea ce debuteaza ca o captivanta poveste despre dragoste, familie si prietenie se va transforma intr-o explorare inteligenta si tandra a unor intrebari fundamentale: cum trebuie sa traiesti, cum sa suferi si cum sa mori?

In cautarea raspunsurilor, Amis survoleaza ororile secolului XX, precum si pe cele ale inceputului de secol XXI, incercand sa inteleaga cum l-au invatat sa devina scriitor. Rezultatul este una dintre cele mai frumoase realizari literare ale lui Amis: o scrisoare de dragoste pentru viata, totodata exuberanta, meditativa si sfasietoare.

Este si una dintre marturiile din finalul acestui roman autobiografic care a cucerit cititorii din intreaga lume: „Acesta este micul secret inviorator al literaturii. Energia ei este energia iubirii. Toate evocarile de persoane, locuri, animale, obiecte, trairi, concepte, peisaje terestre, peisaje marine si formatiuni noroase: toate aceste evocari sunt, in esenta, indragostite si exultante. Iubirea este deversata in scris, si iubirea este extrasa...”.

Desi acum Inside Story se dezvaluie a fi o scrisoare de adio, ea ramane una in care inteligenta maleabila a lui Amis desfide gravitatea si solemnitatea”, scriau la aparitia editiei in limba engleza criticii de la The Guardian.

Romanul autobiografic Inside Story include si o serie de observatii legate de tehnica scrisului.
Dupa ce am publicat atatea carti, romane si carti de nonfictiune, cred ca am invatat cateva reguli de baza legate de tehnica scrisului. Intotdeauna am fost fascinat de modul in care trebuie sa modulez si sa folosesc anumite tehnici. Obisnuiam sa spun ca exista o separare utila care poate fi facuta intre talentul unui scriitor si geniul unui scriitor. Orice scriitor care a fost publicat mai mult de o data sau de doua ori are un pic de geniu. Nu am nici o indoiala ca este adevarat. Talentul, insa, tine mai mult de tehnica. Desigur, nu poti invata geniul, dar poti invata talentul pana la un punct. Apoi, as putea spune ca viata mi-a oferit o pozitie de observator extrem de privilegiat al vietii literare, care a inceput inainte de a implini zece ani. Avand acest privilegiu, am considerat ca este de datoria mea sa il transmit mai departe intr-o forma sau alta. Mi se pare in continuare o profesie fascinanta, misterioasa, cu acest element magic al creatiei.. Am vrut sa transmit acest lucru”, marturisea acum patru ani Martin Amis intr-un dialog cu scriitorul si eseistul Salman Rushdie.

In 2008, publicatia The Times l-a inclus pe Martin Amis in lista celor mai mari scriitori britanici de dupa 1945. Este adeseori plasat in generatia romancierilor britanici care s-au afirmat in anii ’80 si care ii include pe Salman Rushdie, Ian McEwan si Julian Barnes.

Martin Amis s-a nascut la Oxford, in 1949, si a murit in primavara anului trecut. Este fiul scriitorului Kingsley Amis. The Rachel Papers (1973) este primul sau roman, scris in timp ce lucra ca secretar de redactie la Times Literary Supplement si distins cu Somerset Maugham Award in 1974. In 1975 ii apare al doilea roman, Nascuti morti, iar in 1984 — Banii, primul volum dintr-o trilogie a carei actiune se desfasoara la Londra. Este autorul a paisprezece romane, doua volume de povestiri si opt volume de nonfictiune. In seria Anansi. Contemporan a aparut romanul Zona de interes, iar in Anansi. Mentor, eseul Koba cel cumplit.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate