Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 mai 2024
Recomandări
Au început înscrierile pentru Concursul Internațional George Enescu 2024
(Muzică)
Tinerii muzicieni din intreaga lume sunt asteptati sa se inscrie la cele patru sectiuni ale Concursului: violoncel, vioara, pian si compozitie. Cel mai important concurs de muzica clasica din Romania si unul dintre cele mai importante din lume deschide inscrierile pentru a XIX-a editie, ce va avea loc intre 31 August si 29 septembrie 2024 in Bucuresti.
Concursul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si este un proiect cultural strategic finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.

Anul viitor, Concursul International George Enescu revine la formatul traditional, dupa doua editii in care organizarea a fost adaptata la contextul pandemiei. Editia a XIX-a va gazdui cele patru etape la Bucuresti, semifinalele si finalele desfasurandu-se in minunata sala a Ateneului Roman.

La fel ca in anii precedenti, competitia are patru sectiuni: violoncel, vioara, pian si compozitie. Termenul limita pentru inscriere este 10 mai 2024 pentru sectiunile violoncel, vioara si pian, in timp ce lucrarile pentru sectiunea de compozitie sunt asteptate pana pe 30 iunie 2024.

Tinerii muzicieni se pot inscrie online accesand site-ul oficial al Concursului:  concurs.festivalenescu.ro/apply/

Inscrierea se face prin completarea formularului de pe site. Jurizarea pentru preselectia Concursului va avea loc online prin analizarea inregistrarilor video trimise de concurenti de catre juriul desemnat de organizator pentru fiecare sectiune in parte. In urma jurizarii vor fi alesi concurentii care vor participa la cele patru etape desfasurate la Bucuresti: Etapa I, Etapa a II-a, Semifinala si Finala.

Etapele I si II ale fiecarei sectiuni se vor desfasura la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar Semifinalele si Finalele vor avea loc in Sala Mare a Ateneului Roman.

„Ne bucuram sa revenim la normal in ceea ce priveste organizarea Concursului International George Enescu, dupa doua editii pline de provocari. Propunem publicului din Romania intalnirea cu cei mai talentati tineri muzicieni din lume, viitoare staruri pe care le vom descoperi impreuna pe parcursul celor trei saptamani de Concurs” 
a declarat Cristina Uruc, Manager interimar ARTEXIM si Director Executiv al Concursului Enescu.

O noutate incepand cu acest an este extinderea varstei limita pentru inscriere pana la 35 de ani, in concordanta cu World Federation of International Music Competition, organizatie din care Concursul Enescu face parte incepand cu anul 2002.

In aceasta editie a Concursului International George Enescu vor avea loc mai multe recitaluri extraordinare, care vor aduce pe scena Ateneului Roman laureati ai editiilor anterioare, membri ai juriului si invitati speciali.

Editia a XIX-a a Concursului se va deschide la Ateneul Roman pe 31 august 2024 cu Concertul de Gala sustinut de Orchestra Nationala Radio. Pe scena de la Ateneul Roman vor urca, in calitate de solisti, violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, violonista de origine romana Maria Marica si pianista israeliana Alexandra Segal, care vor interpreta triplul concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra de Paul Constantinescu.

Cei trei castigatori ai editiei a XVIII-a, dar si o parte dintre finalistii si castigatorii editiilor anterioare, au putut fi urmariti anul acesta in cadrul editiei a XXVI-a a Festivalului International George Enescu, atat in Bucuresti in sala Ateneului Roman, in Piata Festivalului, cat si in concertele desfasurate sub egida Festivalului Enescu la Satu Mare, Craiova, Arad, Botosani, Ramnicu Valcea sau Pitesti.

Valoarea totala a premiilor este de 125.000 EURO pentru cele patru sectiuni din concurs. Pe langa premiile in bani, castigatorii vor beneficia si de promovarea nationala si internationala si lansarea artistica prin intermediul parteneriatelor realizate de ARTEXIM, organizatorul competitiei, cu agentii de impresariat artistic si orchestre din Romania si din strainatate. Castigarea locului I la Concursul Enescu 2024 este biletul de acces pe scena Festivalului International George Enescu, la editia 2025 – cei mai talentati dintre concurenti vor avea oportunitatea de a concerta in editia urmatoare a Festivalului alaturi de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

„Dincolo de premiile si oportunitatile pe care le ofera Concursul Enescu, cred ca e foarte importanta calatoria pe care o parcurge un tanar muzician atunci cand decide sa participe la aceasta competitie. Chiar daca la final vom avea doar trei instrumentisti castigatori si doi compozitori, cred ca toti cei inscrisi vor castiga ceva din aceasta experienta. Acum vor face cunostinta cu muzica lui Enescu, vor avea ocazia sa evolueze pe scena Ateneului Roman si vor putea sa descopere publicul de la Bucuresti.” 
a declarat Cristian Macelaru, Directorul Artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu.


Despre Concursul Enescu
Organizat pentru prima data in 1958, in acelasi timp cu Festivalul International George Enescu, Concursul Enescu functioneaza ca o platforma internationala de lansare pentru viitorii muzicieni de marca ai lumii. De asemenea, Concursul promoveza compozitiile marelui muzician roman in randul noii generatii de artisti din toata lumea, fiind astfel o completare fireasca a Festivalului International George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania.
Din anul 2002 Concursul Enescu este membru al Federatiei Mondiale a Concursurilor de Muzica, fiind singura competitie de muzica clasica din Romania organizata in concordanta cu standardele si statutul Federatiei.
Incepand cu 2014, Concursul Enescu a devenit un eveniment distinct de Festival si este organizat la fiecare doi ani (alternativ fata de anii in care se organizeaza Festivalul).
Producatorul Concursului este Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Culturii. Organizator este ARTEXIM, institutie subordonata Ministerului Culturii. Concursul International George Enescu se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Realizarea fiecarei editii este sustinuta de parteneri institutionali si sponsori din mediul privat, artistic si academic.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate