Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Nou în colecția Anansi: două romane fascinante despre războiul legendar care a măcinat o civilizație, văzut din perspectiva feminină
(Literatură)
Doua dintre romanele istorice care au fascinant cititorii britanici, cucerindu-i mai apoi pe iubitorii de literatura din intreaga lume, au aparut recent in traducere in cadrul colectiei Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Este vorba despre doua romane fascinante care reviziteaza cu ajutorul fictiunii momentul istoric si legendar al Razboiului Troian, conflictul care a macinat o civilizatie, vazut insa din perspectiva feminina.

Primul dintre acestea este Femeile din Troia, cel mai recent roman al indragitei prozatoare britanice Pat Barker, „una dintre cele mai profunde si fascinante scriitoare contemporane”, in viziunea criticilor de la The Washington Post.
Nominalizat la Women’s Prize for Fiction, The Gordon Burn Prize si Costa Book Awards si castigator al The Independent Bookshop Award in 2019, Femeile din Troia (traducere de Genoveva Cerchez) urmareste destinul unei femei extraordinare si reinvie una dintre cele mai glorioase povesti ale lumii antice.
Troia a cazut, iar aheii, victoriosi, sunt nerabdatori sa se intoarca acasa cu prada unui razboi care parea ca nu se mai sfarseste. Ca sa poata pleca inapoi, pe mare, ei asteapta un vant prielnic, insa zeii, jigniti de indrazneala razboinicilor, se impotrivesc. Trupul neinsufletit al regelui Priam zace pe pamant, iar razboinicii sunt si ei parasiti in tabara adapostita in umbrele unui oras in ruina. Pe masura ce asteptarea creste, vechi dusmanii ies la suprafata, iar gandurile potrivnice dintre oameni, femei si barbati, nu-si gasesc astampar. Regina Briseis, candva sclava a lui Ahile, urmareste in tacere framantarea celor refuzati de vanturile marii si se aliaza cu Hecuba, vaduva regelui Priam, incercand sa se razbune pe invingatori.

Romanul lui Pat Barker este o minunatie” (Publishers Weekly), „Proza lui Pat Barker are ceva mai puternic decat o simpla infloritura literara: ea aduce intamplari petrecute demult in prezentul imediat” (The Washington Post), „Scrisul lui Pat Barker este viu, minutios, profund. Romanul reuseste sa ne faca sa pricepem ca simtamintele personajelor lui – jalea femeilor din Troia – nu erau diferite de ale noastre, in lumea contemporana” (Chicago Review of Books) – acestea sunt doar o parte din cronicile entuziaste care au acompaniat publicarea cartii.

Pat Barker (n. 1943) este autoarea a cinsprezece romane, incepand cu capodopera din 1982, Union Street. Drumul fantoma, apartinand trilogiei despre Primul Razboi Mondial (Trilogia regenerarii), considerata una dintre cele mai apreciate capodopere pe tema istorica din literatura britanica, a fost recompensat cu Booker Prize. Romanul Tacerea femeilor a fost nominalizat la Women’s Prize for Fiction, The Gordon Burn Prize si Costa Book Awards, iar in 2019 a castigat The Independent Bookshop Award. In anul 2000 a primit distinctia de Commander of the Order of British Empire. Traieste in Anglia, la Durham. In limba romana au mai aparut Dincolo de limita (Editura Trei, 2005), Trilogia regenerarii (Editura Trei, 2009) si Tacerea femeilor (Pandora M, 2019).

Cel de-al doilea roman care „da glas femeilor pana acum tacute din Razboiul Troian” (Madeline Miller) este O mie de corabii, unul dintre bestsellerurile cunoscutei scriitoare si clasiciste britanice Natalie Haynes.
O mie de corabii (traducere de Ioana Filat) nu este numai romanul unui razboi, ci este o naratiune urzita cu povestile femeilor prinse intr-un conflict legendar si istorisita prin vocea muritoarelor, dar si a zeitelor, un roman inspirat, printre altele, de Iliada, „una dintre operele fundamentale pe tema razboiului si a razboinicilor, a barbatilor si a masculinitatii”.
Creusa se trezeste la miezul noptii intr-o cetate, Troia, mistuita de flacari. Dupa zece ani de lupte in care aheii si troienii aproape ca au uitat ce i-a manat pe campul de batalie, primii a iesit victoriosi, iar ultimii si-au vazut cetatea redusa la cenusa in cateva ceasuri.
Urmarile ingrozitoare ale infruntarii se intind de la Muntele Olimp pana la Muntele Ida, din Troia pana la indepartatele insule grecesti, ele ii cutremura pe oameni si zei deopotriva.  
Un roman fascinant, o poveste despre pasiuni, tradare si putere pe care Homer insusi si-ar fi dorit s-o scrie”, notau criticii de la Globe and Mail imediat dupa publicarea cartii, „aparte, de un feminism curajos, aceasta interpretare subversiva a clasicilor este o profunda incantare”, completau cei de la The Guardian.

Natalie Haynes este una dintre cele mai populare scriitoare britanice, comediana multiplu premiata, jurnalista si broadcaster. A facut parte din juriul Man Booker Prize si Orange Prize. A publicat trei romane: The Amber Fury (2014), The Children of Jocasta (2017) si A Thousand Ships (O mie de corabii, 2019), care a fost nominalizat la Women's Prize for Fiction in 2020. A scris, de asemenea, doua volume de nonfictiune, The Ancient Guide to Modern Life (2010) si Pandora's Jar (2020). Este autoarea unei serii de emisiuni radio, Natalie Haynes Stands Up for the Classics, si publica frecvent cronici in The Independent si The Guardian.

________________________________________
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.
 
 




.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate