Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 aprilie 2024
Recomandări
Actrița Ioana Crăciunescu, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Premiile Gopo 2023
(Teatru)
Cariera de peste patru decenii a actritei Ioana Craciunescu va fi recompensata cu Premiul pentru Intreaga Activitate, in cadrul celei de-a 17-a editii a Galei Premiilor Gopo 2023. Gala de decernare va avea loc pe 25 aprilie 2023.
Nascuta in Bucuresti, pe 13 noiembrie 1950, Ioana Craciunescu este actrita si poeta. In 1973 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti, debutand pe scena Teatrului Nottara, unde va face parte din distributia unor spectacole legendare precum Karamazovii, dramatizare de Horia Lovinescu dupa Dostoievski (regia Dan Micu) sau Floare de cactus de Pierre Barillet si Jean Pierre Gredy (regia Mircea Cornisteanu). De-a lungul carierei a jucat in peste 60 de spectacole de teatru si peste 50 de filme.

Pe ecran se remarca pentru prima data in rolul Ada din Editie speciala (1978), al doilea film regizat de Mircea Daneliuc, o poveste plasata in Bucurestiul anului 1939: „Trebuie sa ma refer la o alta surprinzatoare aparitie in acest film, Ioana Craciunescu, intr-un personaj care imbina candoarea si cutezanta, puritatea si tenacitatea. [...] Aparitia si evolutia ei dove­desc existenta unei actrite care poate ridica valoarea exprimarii noastre artistice”. (Mircea Alexandrescu). Debutul ii aduce o Diploma de Onoare a Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN).


Rolul care a consacrat-o vine in 1980, cand o joaca pe Ana din Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii, ecranizarea lui Mircea Muresan dupa celebrul roman Ion, de Liviu Rebreanu. „Experienta Ana a fost meritul regizorului, pentru ca eu eram perceputa ca o fiinta destul de boema, moderna. Inainte facusem doar Editie speciala a lui Mircea Daneliuc. Eram total atipica pentru ideea de taranca si l-am intrebat pe Mircea Muresan cum de s-a gandit la mine. Mi-a spus ca m-a vazut pe strada intr-o zi ploioasa, cu o privire obidita si nefericita” (Ioana Craciunescu pentru mariustuca.ro). Filmul i-a adus Premiul pentru Interpretare Feminina al ACIN si a transformat-o intr-una dintre cele mai cunoscute actrite ale epocii.

Joaca alaturi de Mircea Albulescu si Dan Condurache in La capatul liniei (r .Dinu Tanase, 1982). Rolul Any, o femeie din provincie care se indragosteste de un strain venit in oras, ii aduce Premiul de interpretare feminina la Amiens International Film Festival in 1990, unde filmul a avut premiera internationala la 8 ani dupa lansare. In Sa-ti vorbesc despre mine (r. Mihai Constantinescu, 1987), adaptarea romanului Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Dragusanu, interpreteaza rolul principal, cel al unei educatoare de gradinita, inca indragostita de fostul iubit, dar curtata de multi alti barbati: „sensibila fara excese, nefericita cu demnitate, inteligenta cu gratie, feminina fara ostentatie, umana, in atat de obisnuita ei existenta” (Eva Sirbu).


Pana in 1989, din filmografia Ioanei Craciunescu mai fac parte si filme precum Artista, dolarii si Ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1980), De ce trag clopotele, Mitica? (r. Lucian Pintilie, 1981), Femeia din Ursa Mare (r. Adrian Petringenaru, 1982), Promisiuni (r. Elisabeta Bostan, 1985), Duminica in familie (r. Francisc Munteanu, 1987) sau Intamplari cu Alexandra (r. Cornel Diaconu, 1989).

In 1991, Ioana Craciunescu pleaca in Franta, unde isi continua cariera. Joaca in filme precum Quelque part vers Conakry (r. Françoise Ebrard, 1992), in drama Mensonge (r. François Margolin, 1993) alaturi de Nathalie Baye si Bruno Todeschini, sau in comedia Pullman paradis (r. Michèle Rosier, 1995). Se dedica si teatrului: joaca la Paris, la Teatrul de Poezie romaneasca Opium de la Haute Allier, dar si la Avignon, sau in Belgia si in Luxemburg, unde interpreteaza roluri in franceza. Adapteaza si regizeaza pentru scena mai multe spectacole. Revine periodic in Romania, unde joaca pe scena la Bucuresti si Sibiu. Dupa 2000, o vedem pe marele ecran in Sieranevada (r. Cristi Puiu, 2015), in Morometii 2 (r. Stere Gulea, 2018) sau in Scara (r. Vlad Paunescu, 2021). In anul 2022 apare in documentarul Phoenix. Har/Jar (r. Cornel Mihalache), iar cel mai recent rol al sau este Marta, in Mireasa Mortului (r. Cornel Gheorghita, 2022).


Ioana Craciunescu este si o poeta premiata. A debutat cu poezie in Romania literara (1968), iar in volum cu Scrisori dintr-un camp cu maci (1977). A mai publicat volumele de versuri: Duminica absenta (1980), Supa de ceapa (1981, 2007, in editie bilingva) sau Crestet si gheare (1998). Pentru activitate scriitoriceasca a fost distinsa cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in 1981 si cu Marele Premiu "Nichita Stanescu" pentru poezie, decernat de Ministerul Culturii si Cultelor in 2009.

„Intotdeauna am dorit si am incercat sa-mi largesc gama. Sa ma indepartez cat mai mult posibil de mine... Adevarul este ca pe mine experienta de film m-a imbogatit si ca actrita de teatru. Tin minte, dupa prima zi de filmare in exterior, cand m-am intors, seara, sa joc pe scena, am realizat, dintr-odata ce constrangere inseamna decorul. Cei trei pereti intregiti cu un al patrulea, care e sala. Din seara aceea eu nu am mai jucat in decor.”
- Ioana Craciunescu pentru aarc.ro


Premiul pentru Intreaga Activitate, oferit de Primaria Municipiului Bucuresti prin ArCub, va fi inmanat actritei Ioana Craciunescu in cadrul Galei Premiilor Gopo 2023. Evenimentul va avea loc pe 25 aprilie si va fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si pe  premiilegopo.ro.

Lista completa a nominalizarilor este disponibila online si poate fi consultata pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/stiri/nominalizari-premiile-gopo-2023

***


Premiile Gopo 2023 sunt organizate de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.
Finantat de: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: CNC, Dacin Sara, Babel Communication
In parteneriat cu: Primaria Municipiului Bucuresti prin ArCub, Primaria Sectorului 5 prin Centrul Cultural si de Tineret „Stefan Iordache”si Teatrul National “I.L. CARAGIALE” Bucuresti.
 
Sponsori principali: Apa Nova - o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall Bucuresti
Sponsori: IQOS, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Lidl
Parteneri: BlackCab, Domeniile Averesti, Domeniile Samburesti, Ginissima, Grand Hotel Bucharest
Servicii profesionale: PWC

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate