Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 aprilie 2024
Recomandări
Gaep la miart 2023, cu lucrări de Răzvan Anton, Raluca Popa și Ignacio Uriarte 14-16 aprilie @Milano
(Arte vizuale)
Gaep participa intre 14 si 16 aprilie la targul international de arta moderna si contemporana miart 2023, de la Milano, cu lucrari noi sau recente de Razvan Anton, Raluca Popa si Ignacio Uriarte. Dupa mai multe participari in sectiunea Emergent, aceasta va fi prima prezentare a galeriei in sectiunea principala, Established.
Razvan Anton, Raluca Popa si Ignacio Uriarte actioneaza intr-un camp extins, in care desenul nu este doar o compozitie de linii pe o suprafata plana, ci poate asimila strategii din alte medii de exprimare, precum fotografia, sculptura si chiar muzica.

Printre lucrarile din standul Gaep se afla o selectie de desene din noua serie Disegno Ricercato (I), pentru care Raluca Popa asociaza o compozitie pentru pian – Musica Ricercata no. 1, de Ligeti – si o fotografie facuta de Brancusi in atelierul sau, in jurul anului 1920, infatisand un grup de cinci sculpturi. Demersul artistei se bazeaza pe o incercare de intelegere a acestor doua surse aparent incongruente si pe o cercetare a nuantelor reprezentarii lor prin desen si prin manipularea ulterioara a acestuia – uneori, Popa taie si impleteste doua desene pentru a realiza o singura lucrare. Departe de a traduce partitura lui Ligeti intr-un desen sau fotografia lui Brancusi intr-un desen ilustrativ, ea isi propune sa construiasca ceva nou, „un tip de vas care sa contina mai multe tipuri de materialitate si moduri de a exista”.

Prezentarea de la miart include, de asemenea, doua lucrari de mari dimensiuni ale lui Razvan Anton avand ca punct de pornire Arhiva de Fotografie de Presa Minerva – o colectie de peste 30.000 de imagini realizate de fotoreporteri de la doua ziare clujene intre 1960 si 1990. Pe parcursul ultimilor sapte ani, artistul a folosit asemenea imagini de arhiva ca sablon pentru a excava, oarecum paradoxal, un inteles ascuns de pe suprafata lor, cu ajutorul unei tehnici heliografice. El incepe prin a satura foile de desen cu o hasura realizata cu un pix albastru simplu. Peste acestea suprapune un film transparent imprimat cu negativul imaginii de arhiva. La final, expune ansamblul la lumina soarelui, pe ferestrele atelierului lui din Cluj, timp de saptamani sau luni, pentru ca imaginea sa se developeze. In practica lui Anton, pe care artistul insusi o descrie drept „contra-tehnologica”, timpul are rabdare.

Intr-o epoca a instantaneitatii si presiunii productivitatii, Ignacio Uriarte recurge la gesturi aparent ineficiente pentru a realiza desene ce presupun un efort vizibil. Lucrarile lui, care amintesc de practicile riguroase ale Minimalismului si Artei Conceptuale, ofera greutate unor materiale prozaice de birou (pixuri simple, hartie in format standard, markere permanente, rigle etc.) si unor actiuni repetitive. In desenele selectate pentru aceasta prezentare, artistul genereaza efecte sculpturale sau cromatice si iluzia de miscare doar prin linii drepte sau un scribble foarte precis.

Ajuns la editia a 27-a, miart va reuni 169 de galerii din 27 de tari. Participarea Gaep – singura galerie din Romania prezenta la aceasta editie – este sprijinita de ICR - Institutul Cultural Roman.

Razvan Anton, Fading Study (Tarnita Water Dam), 2022, pix albastru pe hartie perforata, 168 x 150 cm


RAZVAN ANTON (n. 1980, traieste si lucreaza in Cluj-Napoca) a absolvit un master in desen la Camberwell College of Arts din Londra, dupa studii de licenta si master la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca. Lucrarile lui au fost incluse in expozitii la MGML – Match Gallery (Ljubljana, 2021), Motorenhalle/riesa efau (Dresda, 2019), Politecnico di Milano – Galleria del Progetto (Milano, 2019) si Bienala Art Encounters (Timisoara, 2017), printre alte locuri. Gaep a prezentat doua expozitii personale ale sale: Studies of Gaze (2020) si Mnemonics (2015). Anton a fost artist in rezidenta la MuseumsQuartier din Viena si la Casa de langa Sinagoga, Medias, in cadrul proiectului Absenta ca Patrimoniu/TRACES.

RALUCA POPA (n. 1979, traieste si lucreaza in Berlin) a absolvit masterul in Arte Plastice la Byam Shaw, Central Saint Martins, University of the Arts London (2011), dupa studii de licenta la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca (2003). Printre expozitiile recente se numara: 22 Women Artists (Stations, Berlin, 2022), Goodbye, Sarotti! (Soft Power Project Space, Berlin, 2021), Abecedar 2012 (Ultima Arhiva & Tranzit Bucuresti, 2020), Viral Self-Portraits (expozitie online, MG+MSUM, Ljubljana, 2020), How to Disappear (expozitie personala, Gaep, Bucuresti, 2019), Artistic Enquiries into Plants (Tranzit Bucuresti, 2019) si The Unknown Portrait of Brancusi (expozitie personala, Europe House, Londra, 2016). A participat de doua ori in bienalele de arta Sinopale (Sinop, 2022 si 2017) si Art Encounters (Timisoara, 2019 si 2017).

IGNACIO URIARTE (n. 1972, traieste si lucreaza in Valencia, Spania) a studiat artele la Centro de Artes Audiovisuales in Guadalajara, Mexic, dupa studii initiale in Administrarea afacerilor. Printre numeroasele lui expozitii se numara solo show-uri la La Ciudadela (Pamplona, 2020), Kunstraum Lakeside (Klagenfurt, 2019), Museo ABC (Madrid, 2018), Leopold Hoesch Museum (Düren, 2018), Berlinische Galerie (2015), The Drawing Center (New York, 2013), precum si in galerii din Madrid, Köln, Milano, Reykjavik si Beijing. Gaep a prezentat doua expozitii personale ale sale: Sequential Operations (2022) si Three Ways to Draw and One Way to Call for Attention (2019).

Raluca Popa, Disegno Ricercato (I) XII, for the right hand, repetition, 2022, desene in creion pe hartie, taiate si impletite, 42 x 59.4 cm © Raluca Popa, prin amabilitatea artistei si a galeriei Gaep

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate