Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 mai 2024
Recomandări
Zilele Culturii Sefarde la București, ediția 2022
(Literatură)
In zilele de 15 si 16 noiembrie, Institutul Cervantes din Bucuresti si Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, in colaborare cu Ambasada Spaniei la Bucuresti, Ambasada Turciei in Romania, Festivalul International de Film Evreiesc, Forumul B´nai B´rith „Dr. Moses Rosen”, Muzeul Muncipiului Bucuresti si Fraterna Association, organizeaza, la sediul Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr.
38, editia din 2022 a Zilelor Culturii Sefarde la Bucuresti. Evenimentul, deja traditional in spatiul cultural romanesc, va beneficia in acest an de prezenta unor personalitati de prestigiu ale culturii sefarde si se va desfasura dupa urmatorul program:  

Marti, 15 noiembrie 2022
17.30-18.00
|  Vernisajul expozitiilor Evreii in documente din Imperiul Otoman si Turcia moderna oferita de Ambasada Turciei la Bucuresti
#FemeiRezistente, expozitie creata si organizata de catre Muzeul Holocaustului din Buenos Aires si oferita de Ambasada Spaniei in Romania.
18.00-19.00 | Dialog intre ambasadori: Experienta sefarda in Spania si America Latina
Participa: E.S. Domnul Reuven Azar, Ambasadorul Israelului in Romania, si E.S. Domnul José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasadorul Spaniei la Bucuresti
19.00 | Proiectia filmului Shlomo Bar, in prezenta regizorului Gilad Inbar, urmata de o sesiune de Q & A.
 
Miercuri, 16 noiembrie 2022
18.00-19.00
| Masa rotunda Folclorul sefard
Participa: Donna Levy (Uruguay), Solomon Bali (Bulgaria), Rebecca (Rita) Gabbai (Grecia).
Ilustratie muzicala: Bogdan Mihailescu (chitara) – muzica sefarda
Moderator: Felicia Waldman

Prezentarea invitatilor:
Donna Levy, sotia E.S. Domnul Alberto Antonio RODRIGUEZ GOÑI, Ambasadorul Uruguay la Bucuresti, s-a nascut la Tel Aviv in 1957, dar a crescut de la varsta de 3 ani la Buenos Aires, unde a urmat scoala primara si liceul. Fortata de situatia politica din Argentina anului 1978 sa abandoneze Facultatea de Drept si sa se intoarca in Israel, si-a terminat acolo studiile, lucrand apoi peste 25 de ani in pozitii de conducere la Swissair. Fiica unui tata nascut la Ierusalim si a unei mame sefarde, azi in varsta de 94 de ani, care se numara printre putinii supravietuitori ai Holocaustului din Salonic, isi aduce aminte de bunica din partea mamei, nascuta Gategno, care in ciuda faptului ca si-a trait intreaga viata intre Salonic si Atena nu a invatat niciodata greaca, folosind intotdeauna limba ei materna, ladino (iudeo-spaniola). Ladino a fost astfel limba prin care a putut comunica toata familia.

Nascut la Sofia in 1967 si specializat in consultanta de afaceri, Solomon Bali este activ ca analist politic, expert in antisemitism si radicalism si aparator al drepturilor omului. S-a implicat in reorganizarea comunitatii evreiesti din Bulgaria dupa caderea comunismului si este membru al mai multor organizatii evreiesti internationale. Crescut intr-o familie cu traditie sefarda, considera ca ladino este o componenta semnificativa a identitatii sale. „Este o limba care nu doar ne defineste comunitatea, ci ne si modeleaza viziunea asupra lumii”.  

Rebecca (Rita) Gabbai s-a nascut la Atena in 1935 din parinti sefarzi veniti din Turcia. A lucrat peste 20 de ani ca ofiter cultural la Ambasada Statului Israel in Grecia si a ocupat diverse pozitii in cadrul comunitatii evreiesti ateniene. Actualmente este vice-presedinta a organizatiei B’nai Brith Atena. Autoare a numeroase carti stiintifice in limba greaca, a publicat, de asemenea, trei volume de poezie in ladino (Kinyentos anyos despues, Fuente de mi tradisyon, Poezias de mi vida), dar si primul Dikssionario Grego-Ladino (2004). Promotoare activa a limbii si culturii iudeo-spaniole, tine cursuri pentru adulti si lucreaza in acest moment la o carte despre prezenta evreiasca la Atena.

Castigator, in 1984, al marele trofeu al Concursului national de chitara clasica de la Sinaia si beneficiar al unui stagiu de perfectionare cu profesorii Gary Ryan si Carlos Bonell, la Royal Academy of Music din Londra, in perioada 1997–2006, Bogdan Mihailescu a desfasurat ulterior o intensa activitate concertistica si pedagogica in Romania, Germania, Africa de Sud si Marea Britanie, realizand in acelasi timp inregistrari in studiourile de radio, televiziune si arta cinematografica din Bucuresti. In 2007 s-a restabilit in Romania si s-a dedicat exclusiv muzicii de camera dand numeroase recitaluri in Bucuresti si in alte orase din tara, dar si in strainatate, alaturi de prestigiosi muzicieni in formule camerale de la duet la cvintet.

Regizor si producator de film israelian, Gilad Inbar a absolvit Scoala de Film si Televiziune Sam Spiegel din Ierusalim. Inbar a regizat filmele documentare Shlomo Bar – a musical documentary (2021) si The Hungarian Cube – a Journey with Andre Hadju (2013). Shlomo Bar este unul dintre cei mai importanti si originali artisti muzicali din Israel. Timp de patruzeci de ani, impreuna cu trupa sa, Natural Gathering, a compus o muzica care exprima intr-un mod unic sufletul israelian – amestec emotionant de Est si Vest care produce compozitii de o mare frumusete, exprimand in acelasi timp protestul si durerea sociala. In film, Shlomo examineaza traiectoria vietii sale printr-o serie de intalniri cu personalitati cheie din trecut si din prezent, impletite cu fragmente din cantecele sale care completeaza si sustin povestea filmului.






 
 
 



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate