Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Kevin Barry, unul dintre cei mai importanți scriitori irlandezi ai momentului, tradus în premieră în colecția Anansi. World Fiction
(Literatură)
Zilele acestea, a plecat catre librariile fizice si online din intreaga tara editia in limba romana a cartii Vaporul de noapte spre Tanger. Este o traducere in premiera din opera scriitorului irlandez Kevin Barry, „romanul pe care il astepta anul 2019 – o capodopera oferita de un talent sclipitor aflat pe culmea puterilor sale creatoare”, in aprecierea romancierului si dramaturgului Roddy Doyle.
Considerat de critici si de revistele de specialitate unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor ani, nominalizat la Booker Prize 2019, cartea lui Kevin Barry a cucerit deopotriva cititorii, cat si critica de specialitate. S-a spus despre Barry ca ar fi reusit sa creeze in acest roman un melanj intre Asteptandu-l pe Godot a lui Becket, Navigand spre Bizant al lui Yeats si dramaturgia lui Harold Pinter. „O calatorie tragicomica in abis... Splendid scris…”, in viziunea criticilor de la The Guardian.

Inca de cand am citit romanul de debut al lui Kevin Barry, distopia The City of Bohane, mi-am dorit sa fie tradus in romana. E unul dintre cei mai inventivi si nativ originali scriitori contemporani, nu doar in literatura irlandeza (care ne este cvasinecunoscuta, de altfel). Vaporul de noapte spre Tanger e un adevarat poem romanesc inchinat vietii, o platforma pe care Barry cocheteaza cu anihilarea totala a ceea ce numeste el «geekdom and moronism»”, a declarat scriitorul Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei Anansi. World Fiction.  

Vaporul de noapte spre Tanger (traducere din limba engleza de Mihaela Buruiana), cel de-al treilea roman al lui Kevin Barry, spune povestea lui Charlie si Maurice, doi gangsteri imbatraniti care astepta in portul spaniol Algeciras vaporul spre Tanger si, odata cu acesta, posibilitatea de a gasi o fata disparuta care ii leaga pe amandoi.
Lumea lor e pe cale sa se destrame, iubirile au pierit, o fiica a disparut, iar ceea ce-i mai tine in viata sunt amintirile. Vaporul de noapte spre Tanger este un roman plin de sex, moarte si droguri, dar, mai presus de toate, e un roman despre misterul iubirii. O capodopera tragicomica a unuia dintre cei mai mari autori irlandezi in viata.

Kevin Barry s-a nascut in Limerick in 1969. Romanul sau de debut, City of Bohane, a castigat premiul literar Impac Dublin, editia 2013, si a fost selectat pentru Premiul Costa acordat romanelor de debut. Urmatorul sau roman, Beatlebone (2015), a fost recompensat cu Premiul Goldsmiths, o distinctie literara care le revine cartilor de fictiune britanica si irlandeza care „sparg tiparele sau extind posibilitatile formei romanului”. Cartea il imagineaza pe John Lennon calatorind pe coasta de vest a Irlandei in 1978 pentru a incerca sa ajunga pe mica insula Dorinish, pe care muzicianul o cumparase de fapt in 1967 pentru 1.700 de lire sterline. Barry si-a descris abordarea ca fiind una „cat se poate de salbatica in cadrul povestilor mele”. Noul sau roman, Night Boat to Tangier / Vaporul de noapte spre Tanger, a fost nominalizat in 2019 la Booker Prize. Kevin Barry a publicat si trei volume de povestiri, Dark Lies the Island, There are Little Kingdoms si That Old Country Music. Povestirile si eseurile sale au fost publicate in The New Yorker sau Granta. Barry este de asemenea dramaturg si scenarist. In prezent traieste in comitatul Sligo, Irlanda.

________________________________________
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei. Recent, colectia a marcat aniversarea unui an de la lansare, printr-un proiect in cadrul caruia cititorii sunt invitati sa devina autori: Povestile ne apropie – detalii pe http://blog.pandoram.ro/.
 





.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate