Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Invențiile ocazionale, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești
(Literatură)
Cea mai recenta carte a scriitoarei Elena Ferrante, Inventiile ocazionale, a fost publicata recent in traducere la Editura Pandora M, in cadrul colectiei Anansi. World Fiction.
Este vorba despre un volum de eseuri care le ofera cititorilor o perspectiva asupra lumii interioare a autoarei si a identitatii sale de scriitoare, texte insotite de o serie de ilustratii ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forta vizuala. Editia in limba romana, aparuta in traducerea Ceraselei Barbone si editata in conditii grafice deosebite, a plecat zilele acestea catre librariile fizice si online din intreaga tara.

Recentul volum continua proiectul colectiei sale de scrieri non-fictionale Frantumaglia din 2016: asamblarea de fragmente narative ca parti constitutive ale identitatii scriitorului. Spre deosebire de volumul anterior, care a luat nastere ca o carte ce reunea corespondenta diversa, interviuri si fragmente narative nepublicate ale Elenei Ferrante, Inventiile ocazionale realizeaza o cartografiere mult mai coerenta si mai inchegata a lumii interioare si a vietii cotidiene a scriitoarei. Regasim aici multe din dorintele, temerile, ambitiile si esecurile sale, Elena Ferrante dezvaluind o farama autentica din ea insasi.

Aceste texte au aparut dupa ce am scotocit direct in memorie in cautarea unei mici experiente reprezentative; am dat, fara sa ma gandesc, peste convingeri formate despre carti citite cu multi ani in urma, cu care am pierdut si apoi am reluat legatura gratie altor lecturi, am urmarit intuitii neasteptate, produse de aceeasi nevoie de a scrie, am ajuns la concluzii abrupte din cauza spatiului de acum epuizat. In fine, a fost un exercitiu nou: de fiecare data coboram in graba galeata in interiorul unui abis intunecos al mintii mele, trageam in sus o fraza si asteptam cu neliniste sa urmeze altele”, marturisea Elena Ferrante in cadrul unui interviu.

Subiectele textelor reunite in volum, publicate timp de un an de zile de cunoscutul cotidian britanic The Guardian, sunt extrem de variate: de la prima dragoste la schimbarile climatice, de la amintiri din copilarie la violenta de gen si incercarile maternitatii, prietenia dintre femeii sau competitia dintre scriitoare.

Ma preocupa tot ce tine de aceste vremuri, dar ideea ca mare parte din specia umana – copii, femei, barbati – indura in feluri diferite efectele inegalitatii mi se pare nucleul tuturor chestiunilor care ne epuizeaza fizic si psihic”, a mai declarat autoarea.

La fel ca si in cazul romanelor sale, aparitia volumului Inventiile ocazionale a fost insotita de cronici entuziaste semnate de critici de la cele mai importante publicatii ale lumii: „vocea Elenei Ferrante este limpede, elocventa si plina de forta“ (The New York Times), „o polifonie tematica, o adevarata desfasurare epica a gandurilor un laborator de scriitura si o poetica a dimensiunii aparent obisnuite a vietii“ (Tiziana De Rogatis), „o experienta extraordinara; in scrisul Elenei Ferrante palpita o candoare nelinistitoare si plina de forta” (The Boston Globe).

Inca de la aparitia romanului Prietena mea geniala, care deschide Tetralogia Napolitana, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformandu-se in asa-numita „Febra Ferrante“. Este considerata una dintre prozatoarele contemporane cele mai puternice, o stilista desavarsita, cu o intuitie artistica iesita din comun, care a castigat admiratia mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – si a unor critici importanti precum James Wood, John Freeman sau Eugenia Williamson. Dar, fara indoiala, primirea cea mai calduroasa a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce le vorbeste intr-un stil plin de frumusete si de forta despre sentimentul de apartenenta, despre relatiile umane, dragoste, familie si prietenie. La Editura Pandora M au aparut toate volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea geniala, Povestea noului nume, Cei care pleaca si cei ce raman si Povestea fetitei pierdute, romanele Fiica ascunsa, Iubire amara, Zilele abandonului si Viata mincinoasa a adultilor, volumul de interviuri, eseuri si confesiuni Frantumaglia, precum si cartea pentru copii Noaptea pe plaja. Povestea fetitei pierdute a fost nominalizata la Man Booker Prize (2016) si a primit Medalia de Aur pentru fictiune in cadrul Independent Publisher Book Awards (2016). Tetralogia Napolitana este ecranizata de HBO sub forma unui miniserial. Cea mai recenta adaptare este cea a romanului Fiica ascunsa, debutul in regie al actritei Maggie Gyllenhaal, ecranizare nominalizata la cele mai importante premii in cinematografie ale anului 2022, ce reuneste nume importante ale cinematografiei, precum Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Jessie Buckley sau Paul Mescal.

________________________________________
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei. Recent, colectia a marcat aniversarea unui an de la lansare, printr-un proiect in cadrul caruia cititorii sunt invitati sa devina autori: Povestile ne apropie – detalii pe http://blog.pandoram.ro/.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate