Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
„Moștenitorii României muzicale”: pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo, într-un turneu dedicat aniversării Radio România Muzical - 25
(Muzică)
25 ani cu Radio Romania Muzical, sarbatoriti alaturi de doi muzicieni de (aproape) 25 ani: unicul post romanesc de radio dedicat muzicii culte priveste spre viitor, cu un turneu sustinut la inceput de an de violoncelistul Cornelius Zirbo si pianistul Cadmiel Botac, laureati ai bursei “Mostenitorii Romaniei muzicale”. Turneul se desfasoara intre 8 si 13 ianuarie.
Programul recitalurilor: sambata, 8 ianuarie, ora 19.00 – Sala Auditorium Maximum, in stagiunea Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca; marti, 11 ianuarie, ora 19.00, Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul” din Timisoara; joi, 13 ianuarie, ora 19.00, Sala Radio din Bucuresti.

Cadmiel Botac si Cornelius Zirbo propun un program rar cantat in Romania: Sonata in si minor pentru pian de Franz Liszt, una dintre cele mai dificile si expresive sonate pentru pian din intreaga literatura dedicata acestui instrument, alaturi de Sonata op. 19 pentru violoncel si pian de Serghei Rahmaninov, o lucrare-reper pentru repertoriul dedicat violoncelului.

Promovarea tinerilor muzicieni a fost intotdeauna o prioritate pentru Radio Romania Muzical, concretizata in ultimii 4 ani sub emblema proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale”, derulat impreuna cu Rotary Club Pipera. Recitaluri la Sala Radio, o bursa in valoare de 4000 euro, inregistrari de studio, discuri aparute la Editura Casa Radio, aparitii in programele Uniunii Europene de Radio, cu un public potential de zeci de milioane de ascultatori: “Mostenitorii Romaniei muzicale” este o oportunitate importanta pentru tinerii muzicieni romani, mai ales in perioada atat de grea a pandemiei pe care o traversam.

Cadmiel Botac si Cornelius Zirbo sunt laureati ai bursei “Mostenitorii Romaniei muzicale” – editiile 2020 si 2021. Primul disc semnat de pianistul Cadmiel Botac este un beneficiu oferita de acest proiect; discul a aparut la finalul anului 2021 la Editura Casa Radio si poate fi achizitionat cu semnatura protagonistului, in foaierul salilor de concerte unde vor avea loc recitalurile. Albumul a fost remarcat deja de critica de specialitate, fiind considerat unul dintre cele mai bune discuri de debut ale anului trecut.

Proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale”
…organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, isi propune sa-i aduca pe una dintre cele mai prestigioase scene din Romania, cea a Salii Radio, pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.
Din 2018 si pana in prezent au avut loc 15 recitaluri: violoncelistul Andrei Ionita, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Radutiu, pianistii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar cativa dintre protagonisti. Toate recitalurile au fost puse la dispozitia Uniunii Europene de Radio, concretizate in difuzari la posturi precum BBC Radio 3, France Musique, etc.
Sub egida aceluiasi proiect, au aparut si doua albume la Editura Casa Radio, cuprinzand evolutii din recitaluri.

In 2020, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera au initiat si bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani. Castigatori ai bursei in valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Botac – in 2020 si violoncelistul Cornelius Zirbo – in 2021.

Proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale” este initiat si organizat de Cristina Comandasu – redactor sef Radio Romania Muzical si Dan Popescu – presedinte comisia PR Rotary Club Pipera.


Pianistul Cadmiel Botac
Nascut in 1997, Cadmiel Botac a inceput studiul pianului in orasul natal – Sighetu Marmatiei – la  varsta de 4 ani, sub indrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul sau a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani castigand deja primul concurs national. Au urmat alte premii nationale si internationale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb si Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” - Bucuresti. La 14 ani se muta la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist si pedagog Daniel Goiti, profesor la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistica se completeaza prin cursurile de maiestrie la care a participat in cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg si International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de indrumarea unor mari artisti, precum Robert Levin, Boris Berman si Markus Schirmer.
Un eveniment foarte important in evolutia tanarului artist a avut loc la Concursul International “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obtinut Premiul I, fiind apreciat in mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat sa sustina un recital chiar la resedinta sa. La scurt timp, Cadmiel a castigat Concursul “Milano Piano Talents” , Concursul International “Adilia Alieva” din Franta si alte doua concursuri internationale din Brasov si Sibiu.  În Februarie 2020, Cadmiel a castigat bursa Fundatiei Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European.
Cadmiel acorda o mare importanta si muzicii de camera. Este laureat cu Premiul I la Concursul “Mozart” din Cluj-Napoca, atat la sectiunea pian solo cat si la cea de duo pian-vioara. De asemenea, in doi ani la rand a fost bursier in cadrul Festivalului SoNoRo.
Cadmiel Botac a sustinut concerte cu Orchestra Nationala din Kazahstan si Filarmonica din Irkutsk, in cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar in tara cu Orchestrele Radio – Bucuresti si cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iasi, Bacau, Satu-Mare, Arad. A sustinut recitaluri in SUA, Luxemburg, Croatia, Italia, Franta, Rusia, Germania si Austria.
In prezent, Cadmiel este masterandul Academiei de Muzica si Arte din Viena, la clasa profesorului si pianistului Stefan Arnold.


Violoncelistul Cornelius Zirbo
Cornelius Zirbo s-a nascut in Cluj-Napoca, unde la varsta de 9 ani a inceput studiul violoncelului la Scoala Gimnaziala de Muzica "Augustin Bena". Si-a continuat studiile la Colegiul de Muzica "Sigismund Toduta", in orasul sau natal, ulterior s-a transferat la Colegiul National de Arte "Dinu Lipatti", Bucuresti, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar in prezent urmeaza studiile de licenta a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu.

S-a perfectionat la Paris, unde a studiat in cadrul Clasei de Excelenta de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfasurata la Fundatia Louis Vuitton.

Pana in prezent a beneficiat de indrumarea a numerosi violoncelisti de talie internationala precum : Gautier Capuçon, Frans Helmerson, Miklós Perényi, Wolfgang Emanuel Schmidt, Götz Teutsch, Maximillian Hornung, Romain Garioud, Alexander Buzlov, László Fenyo, Jan-Erik Gustafsson, Wendy Warner, etc.

Este ambasador al Academiei de Vara a prestigiosului festival Verbier (Elvetia), loc in care a aprofundat studiul violoncelului si al muzicii de camera cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy si James Ehnes, in vara anului 2017.
De asemenea a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar in iulie 2016 si 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfasurat la Palazzo Ricci in Montepulciano, Italia.

Este laureat a numeroase concursuri in tara si in strainatate, ca de exemplu : Concursul International de Coarde "StreichWerk" de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International "Young Virtuosos", Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul International de Violoncel "Antonio Janigro", Croatia (Locul III); Concursul International de Violoncel "ProArt", Ucraina (Locul II), Concursul International "Concertino Praga", Cehia (Locul II) si Locul I la Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala (din 2010 pana in 2018)
Activitatea lui concertistica cuprinde concerte si recitaluri in Romania, Cehia, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Marea Britanie, Danemarca, China, etc. in prestigioase sali de concert, precum : Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elvetia), Concert Hall of National Library (Beijing) si Ateneul Roman (Bucuresti). Cornelius si-a facut aparitia pe scena celebrelor festivale de muzica: Verbier (Elvetia), Enescu (Romania), SoNoRo (Romania), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) si Toamna Muzicala Clujeana (Romania).

A concertat in postura de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonica Academica a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat "Transilvania" , Filarmonica de Stat "Moldova", Camerata Regala, Orchestra Nationala de Tineret a Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei si Orchestra Nationala "Junior".
A aparut in diverse formatii camerale alaturi de artisti consacrati ca: Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny, etc.
In ascensiunea lui profesionala a fost sprijinit financiar de Fundatia Principesa Margareta (prin intermediul proiectului "Tinere Talente"), Uniunea Muzicienilor Interpreti din Romania, Provident in parteneriat cu Scoala de valori si Fundatia pentru Comunitate.

Rotary Club Pipera
De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profesionisti din toate vocatiile, este o retea globala de lideri care actioneaza pentru a contribui la comunitatile din intreaga lume si a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabila. Rotary Club Pipera asigura sustinerea financiara a proiectului “Mostenitorii Romaniei muzicale” si promoveaza activ concertele, ca o expresie a preocuparii de a servi comunitatea pe latura culturala, educationala si inspirationala. Toate fondurile stranse de Rotary Club Pipera pentru proiectul „Mostenitorii Romaniei muzicale” servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artistilor si a unei parti din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ in sustinerea proiectului, prin donatii in contul Rotary Club Pipera. Amanunte despre posibilitatile active de implicare pot fi accesate pe contul facebook/rotaryclubpipera/


Biletele pentru recitalul de la Cluj pot fi achizitionate in reteaua www.entertix.ro (https://www.entertix.ro/evenimente/9921/mostenitorii-romaniei-muzicale-8-ianuarie-2022-casa-universitarilor-sala-auditorium-maximum-cluj-napoca.html).

Biletele pentru recitalul de la Timisoara sunt disponibile la casa de bilete a Salii Capitol.

Biletele pentru recitalul de la Sala Radio din Bucuresti pot fi achizitionate exclusiv online in reteaua www.iabilet.ro. (https://www.iabilet.ro/bilete-recital-cu-mostenitorii-romaniei-muzicale-69807/)


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate