Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
O mare redescoperire din literatura italiană, o capodoperă a secolului XX. Romanul Arta bucuriei de Goliarda Sapienza a fost tradus în colecția ANANSI
(Literatură)
Cel de-al 33-lea titlu publicat in colectia ANANSI. World Fiction a Editurii Pandora M este o noua carte-eveniment.
Monumentalul roman istoric Arta bucuriei, de Goliarda Sapienza, este o mare redescoperire din literatura italiana, o fresca a secolului XX vazuta prin ochii unei puternice femei siciliene.

Un roman febril si inteligent, foarte concret, foarte vizual, erotic si familial, psihologic si politic… mai mult decat un eveniment literar, unul existential” (Le Nouvel Observateur), „un imn al senzualitatii si al inteligentei subversive”(L’Express), „un roman politist, roman libertin, socialist, feminist, roman al anilor ’68, este tot – tot ce e mai bun din secolul XX” (L’Unità), „o poveste ce poate fi citita ca text-companion, scrisa din perspectiva celor umili, a celebrului roman al lui Lampedusa, Ghepardul” (Kirkus Reviews), acestea sunt doar cateva dintre cronicile elogioase care au insotit traducerea si publicarea cartii in intreaga lume.

Scriitoare si actrita, anarhista, bisexuala, independenta Goliarda Sapienza (1924-1996) este considerata astazi una dintre figurile emblematice ale miscarii feministe italiene. S-a nascut in orasul sicilian Catania, intr-o familie de orientare antifascista. Mama ei, Maria Guidice, a fost una dintre figurile proeminente ale miscarii socialiste italiene, iar tatal ei, Peppino Sapienza, un cunoscut avocat socialist. La 16 ani, Goliarda s-a mutat la Roma impreuna cu mama ei, pentru a studia la Academia de Arte Dramatice. Timp de zece ani, intre 1940 si 1950, a fost actrita de film si de teatru. A lucrat, printre altii, cu Luchino Visconti si Francesco Maselli.

Printre romanele publicate de Goliarda Sapienza se numara Lettera aperta (1967), Il filo di mezzogiorno (1969) si Io, Jean Gabin (2010).

Cel mai important roman al sau, Arta bucuriei, a ramas nepublicat pana dupa moartea autoarei. La doi ani de la disparitia Goliardei Sapienza, sotul acesteia, Angelo Pellegrino, a finantat publicarea integrala a o mie de exemplare din Arta bucuriei de catre Editura Stampa Alternativa, fara prea mare succes de vanzari. Cativa ani mai tarziu, Pellegrino trimite cateva exemplare din carte la Targul International de Carte din Frankfurt, unde romanul este remarcat de un editor german, care, considerandu-l o capodopera care merita redescoperita, aranjeaza publicarea lui. Editorul german il transmite, la randul sau, unui editor din Franta, unde cartea este publicata imediat, inregistrand un important succes de critica si de vanzari: peste 300.000 de exemplare vandute, la scurt timp de la lansare. Ca raspuns la succesul international, editura italiana Stampa Alternativa reediteaza cartea in anul 2003 si astfel incepe procesul sau de reasezare in istoria literaturii italiene, drept una dintre capodoperele secolului XX.

Goliarda scria asa cum citea, ca o cititoare, scria pentru cititorii cei mai puri si mai indepartati, cu o daruire lucida si totodata pasionala, afectuoasa si senzuala, atenta la bataile inimii unei opere mai mult decat la concepte si la forme.
La idei, nu, la idei era foarte atenta — se definea ca o scriitoare ideologica, facandu-si evident o nedreptate —, da, inima si ideile erau unica sa hrana literara. În rest, scria cu adevarat pentru cititorii cei mai puri si mai indepartati, singurii pe care reusea sa-i simta frateste aproape”
, marturiseste Angelo Pellegrino in prefata cartii.

Arta bucuriei a fost scrisa de-a lungul a noua ani, din 1967 pana in 1976.  Acest monumental roman sicilian, a carui poveste incepe in anul 1900 si isi urmeaza personajul principal, Modesta, pe parcursul intregii perioade a secolului XX, este in acelasi timp un roman al maturizarii, o poveste despre aventuri si descoperiri sexuale, o fictiune autobiografica si o schita a trecutului moral, politic si social al Italiei. Nascuta intr-un mic sat sicilian si orfana la noua ani, Modesta isi petrece copilaria intr-o manastire crescuta de maici. Senzuala, mandra si hotarata, Modesta vrea sa descopere bogatia infinita a vietii si astfel incepe sa distruga toate barierele sociale care ii impiedica cautarile si implinirea dorintelor sale. Îi seduce atat pe barbati, cat si pe femei si chiar uciderea devine acceptabila ca mijloc de inlaturare a unui obstacol in calea fericirii si a descoperirii de sine.

Goliarda nu se recunostea prea mult in Modesta — la urma urmei, Arta bucuriei nu e un roman autobiografic —, raspundea usor tulburata ca Modesta e mai buna decat ea, semn ca Modesta poate fi chiar ea, dar amestecata si cu Beatrice, Carlo, Bambù, Nina, Mattia si chiar cu bunica Gaia, marturiseste Angelo Pellegrino, sotul Goliardei si primul editor al cartii.

Editia in limba romana a cartii, disponibila in librariile fizice si online din intreaga tara,  apare in traducerea din limba italiana si note de Corina Popescu.

________________________________________

ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate