Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Pianul Călător - 10 ani - un documentar despre istoria unei idei cu un traseu inedit
(Muzică)
Filmul documentar Pianul calator – 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte si recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail in zeci de orase ale tarii si chiar peste granite. Pianul calator – 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce aduna marturii inca de la prima editie, un documentar ce ramane ca marturie a unui efort de a aduce comunitatile mai putin dezvoltate din punct de vedere cultural si al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.
Pianul calator – 10 ani este purtatorul unui mesaj viu si actual, alert, fara a fi superficial, valorificand filmarile profesionale care au insotit pianul si pianistul de la primele calatorii si poarta privitorii prin zeci de sali de concert din comunitati diferite, intr-o seducatoare paleta de emotii artistice.
   
Pianistul Horia Mihail marturisea: “Poate va veti intreba ce inseamna pianul pentru un pianist. Pot raspunde doar in numele pianistului Horia Mihail. Pianul este un instrument in adevaratul sens al cuvantului, este unealta prin care incerc sa comunic ascultatorilor energia de ordin divin ce se regaseste in marea muzica. Este modul prin care transmit inspiratia, gandurile, starile compozitorilor, trecute prin filtrul experientei eu-lui meu. Este acea prelungire a sufletului si a corpului meu cu care reusesc sa impartasesc poate cea mai minunata emotie a acestui univers, iubirea.
   
In toamna anului 2020, Horia Mihail si Pianul calator au incheiat printr-o serie de concerte in aer liber a zecea editie a Turneului national Pianul calator, o idee cu un destin si un traseu cu totul special, asa cum era poate greu de prevazut atunci cand a inceput totul, in 2011, pornind de la o poveste gasita in cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, insotit de pianul sau marca Erard, intr-o zona in care acest instrument inca nu ajunsese, pe teritoriul  a ceea ce avea sa devina mai tarziu o parte din  Romania.
   
In ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara insotit de pianul calator sau cantand pe pianele din orasele in care a ajuns, sustinand aproape 200 de concerte si recitaluri. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio Romania, sunt incredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, au trecut prin multe orase care inca au nevoie de piane de concert. 
   

Oltea Serban-Parau, producatorul turneului, afirma: “Pianul calator va continua ! Cu toate ca timpul este cel mai nemilos “judecator”, noi suntem convinsi ca atuurile Pianului calator sunt valoarea, pasiunea si daruirea. Iar, peste timp, cronicarii vor spune ca, de vreme ce dureaza de atatia ani, calatoriile lui se arata a fi… esentiale. Pentru ca reprezinta una dintre dovezile ca oamenii au nevoie sa fie impreuna, iar muzica este unul dintre resorturile intime ale acestor intalniri.
   
Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistica mondiala, anul 2020 a fost unul esential si pentru turneul Pianul calator, iar faptul ca editia a zecea s-a petrecut in aer liber a fost o declaratie de rezistenta in fata presiunilor carora le sunt supusi artistii si mesajul lor de speranta ca nu vor fi uitati in vremurile tulburi pe care le traim.
   
Suntem interesati de potentialul activitatilor culturale pentru a promova incluziunea sociala. Artele sunt pentru toata lumea si pot contribui la reinventarea celor de langa tine. De obicei activitatile culturale joaca un rol mic in zona definita oficial ca parte componenta a incluziunii sociale. Chiar si asa, ele pot aduce o contributie valoroasa si pot creea solutii cheie, contribuind la dezvoltarea increderii in sine, spiritului comunitar si a responsabilitatii care ajuta comunitatile sa initieze si sa asigure proiecte pentru a se regenera.
   
Proiectul turneului national Pianul calator este o astfel de initiativa, iar filmul Pianul calator – 10 ani este un moment de reflectie, un moment in care ne oprim putin, ne uitam inapoi, dupa care continuam drumul, pentru ca inca mai sunt foarte multe de facut.

Producator: Pro Contemporania
Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate