Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
ANANSI. World Fiction, noua colecție de literatură universală de la Editura Pandora M
(Literatură)
Incepand din luna octombrie, o noua colectie de traduceri din literatura universala ii asteapta pe cititori in librariile fizice si online din intreaga tara. Este vorba despre ANANSI - World Fiction, un proiect initiat de Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI, si coordonat de Bogdan-Alexandru Stanescu, scriitor si unul dintre cei mai apreciati editori romani, cu o bogata experienta, de peste 15 ani, in sfera traducerilor din literatura universala.
Noua colectie, asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.

De ce o noua colectie de literatura universala? E o intrebare adecvata in legatura cu o piata de carte in care traducerile predomina, iar cele de beletristica fac legea. S-ar putea spune ca orice noua initiativa in acest domeniu este osandita la esec, insa o analiza atenta a profilului acestor traduceri arata ca ele acopera – ca sa nu zic ca abia zgarie – doar suprafata literaturilor care exporta. Sunt traduse premiile si mai putin cartile nominalizate, sunt traduse cartile care se mentin onorabil intr-un top al vanzarilor, nu si cele care devin incet-incet de referinta, sunt traduse, in proportie covarsitoare, produsele culturii anglo-saxone, ignorand faptul ca si in tarile invecinate noua se scrie literatura de foarte buna calitate. O astfel de analiza ne-a condus la schitarea unei noi colectii, care-si propune sa fie un spatiu in care sa se regaseasca toate acele carti pe care le cautam pe piata noastra de carte, dar nu le gasim.
Mai ramane intrebarea «De ce Anansi?»... Pentru ca facem parte din Grupul Editorial Trei, o sa va dau raspunsul cel mai adecvat profilului nostru: pentru ca asa ni s-a aratat intr-un vis, pentru ca am vrut sa ramanem in zona mitologiei si, in fine, pentru ca Anansi e un zeu jucaus si intelept, asa cum ne propunem sa fie aceasta colectie
”, a marturisit Bogdan-Alexandru Stanescu.  

Colectia debuteaza cu sase titluri, semnate de nume de prima marime ale scenei literare internationale. Copertele colectiei si layoutul sunt realizate de artistul vizual Andrei Gamart.


# Prima carte scrisa de Elena Ferrante dupa Tetralogia Napolitana

Elena Ferrante este una dintre prozatoarele contemporane cele mai puternice, o stilista desavarsita, cu o intuitie artistica iesita din comun, o autoare extrem de iubita si de cititorii din Romania. Viata mincinoasa a adultilor, prima sa carte scrisa dupa Tetralogia Napolitana, este cu siguranta una dintre cele mai asteptate aparitii editoriale ale acestei toamne de catre cititorii din intreaga lume. Romanul spune povestea Giovannei, a carei lume se prabuseste cand isi aude tatal spunand ca fata ei isi pierde dragalasenia si incepe sa semene cu cea a dispretuitei matusi Vittoria. Viata ei devine o cautare chinuitoare a oglinzii in care sa se poata vedea cu adevarat. Giovanna se cauta pe sine in doua orase inrudite ce se urasc reciproc: un Napoli al inaltimilor si al rafinamentului si acelasi oras, dar al adancurilor, un loc al excesului si al vulgaritatii. Fata se misca intre cele doua realitati inainte si inapoi, fara a gasi raspunsuri sau o cale de a se salva, ajungand, in schimb, la o maturizare pe care nu a dorit-o si care nu e nici pe departe atat de frumoasa pe cat crezuse. Editia in limba romana a cartii apare in traducerea Ceraselei Barbone.

# Memoriile scrise in inchisoare de Ahmet Altan, unul dintre cei mai cititi prozatori turci si un jurnalist redutabil

Nu voi mai vedea lumea niciodata, volumul de memorii scrise in tenebrele inchisorii de Ahmet Altan, unul dintre cei mai cititi prozatori turci si un jurnalist redutabil, apare de asemenea in traducere in colectia ANANSI. World Fiction. Constient ca atata vreme cat regimul Erdogan se va afla la putere el nu va mai vedea lumea cu ochii unui om liber, Ahmet Altan isi afla libertatea in scris, in citit si in adancurile memoriei. Aceasta bijuterie scoasa din genunile tiraniei este un adevarat credo ce demonstreaza ca in carcera se afla trupul, dar ca adevarata libertate nu-i poate fi confiscata niciodata unui scriitor: imaginatia si cuvintele au puterea de a darama zidurile cele mai groase. Editia in limba romana poarta semnatura lui Andrei Covaciu.
Sper ca oricine stie sa citeasca, indiferent de orientarea sa politica, va pune mana pe aceasta carte in care Ahmet Altan isi infrunta incarcerarea. Regimurile totalitare spera ca, daca intemniteaza scriitorii, ii si amutesc. Vor da intotdeauna gres. – Neil Gaiman

# Linda Boström Knausgård, scriitoare suedeza tradusa in premiera in limba romana

Una dintre surprizele de debut ale colectiei ANANSI. World Fiction o reprezinta scriitoarea suedeza Linda Boström Knausgård, un nume aflat in plina ascensiune. Cartea cu care apare in traducere in premiera in limba romana este Bine ai venit in America!, descrisa de critici drept „o proza intensa, obsedanta, ce evoca disperarea rece a unui film de Bergman” (Kirkus Reviews). Romanul, aparut in traducerea Roxanei Dreve, a fost recompensat in 2016 cu prestigiosul Premiu August. Naratoarea este o fetita care refuza sa mai vorbeasca. Infasurata in intuneric, tacere si singuratate, ea se retrage din fata vietii. Fratele ei mai mare traieste inchis in camera lui, de unde refuza sa iasa. Tatal lor a murit, insa apare de-a lungul cartii in amintiri si in viziunile fetei. Mama, o actrita frumoasa, isi vede de viata ei, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Pe toti acestia, chiar si pe tatal reconstruit din amintiri, ii uneste o dorinta neexprimata de a fi impreuna, intr-o stranie comuniune.

# Indragitul scriitor portughez José Luís Peixoto, cu un roman inspirat din relatia sa cu laureatul Nobelului pentru literatura, José Saramago

Din opera lui José Luís Peixoto, pe care José Saramago il numea „una dintre revelatiile cele mai surprinzatoare ale literaturii portugheze”, in colectia ANANSI. World Fiction apare, in traducerea Siminei Popa, romanul Autobiografia.
In Lisabona anilor ’90, drumul unui tanar scriitor aflat in plina criza existentiala – similara celei pe care a trait-o Peixoto insusi – se intersecteaza cu cel al unui mare scriitor mai varstnic: José Saramago. Din relatia celor doi se naste aceasta poveste, in care granitele dintre fictiune si autobiografie se dilueaza pana la disparitie. José Luís Peixoto exploreaza in acest joc de oglinzi absolut unic creatia literara si frontiera translucida dintre viata si literatura. In acelasi timp, isi sondeaza propriile obsesii intr-o proza plina de detalii si de lirism, care a marcat literatura contemporana portugheza.

# Slavenka Drakulic, una dintre cele mai puternice voci din spatiul ex-iugoslav, si romanul sau care porneste de la relatia fotografei Dora Maar cu Pablo Picasso

Scriitoarea croata Slavenka Drakulic, supranumita „Simone de Beauvoir a Europei de Est”, una dintre cele mai puternice voci din spatiul ex-iugoslav, apare si ea in colectia ANANSI. World Fiction, cu un roman tradus in premiera in limba romana: Dora si Minotaurul.
Celebra fotografa suprarealista Dora Maar, pe numele ei real Henriette Theodora Markovitch, a murit in 1997. Printre insemnarile facute in limba franceza, in apartamentul sau a fost gasit si un carnet scris in croata, limba tatalui, pe care o vorbea perfect. Viata Dorei alaturi de Picasso, asa cum reiese din insemnari, si consecintele traumatizante pe care le-a avut despartirea lor asupra ei dezvaluie relatia tumultuoasa a doua personalitati creatoare, dintre care una este zdrobitor de dominatoare. Cartea apare in traducerea Octaviei Nedelcu.

# Jurnalul celui mai cunoscut librar independent din Scotia, o perspectiva asupra relatiei dintre micii proprietari de afaceri din lumea cartii si giganti precum Amazon

Cu siguranta, una dintre cele mai simpatice aparitii din lista cartilor cu care debuteaza colectia ANANSI. World Fiction este volumul de memorii al lui Shaun Bythell, cel mai cunoscut librar independent din Scotia: Jurnalul unui librar (traducere de Mihaela Buruiana).
Cand Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de carti vechi din Scotia si-a infiintat, in 2010, pagina de Facebook, a hotarat, in mod premeditat, sa se concentreze asupra comportamentului clientilor. Acest jurnal, tinut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce si alte personaje pitoresti in colimatorul autorului. Desi este foarte amuzanta, cartea contine si un miez mai mult decat serios: este o scrisoare furibunda din linia intai a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu carti si giganti precum Amazon.

Pe lista autorilor care urmeaza sa apara in urmatoarele luni in cadrul colectiei ANANSI. World Fiction se afla nume precum Paul Auster, Martin Amis, Manuel Vilas, William S. Burroughs sau Robert Graves. De asemenea, doua romane recompensate recent cu premii importante – Hamnet de Maggie O'Farrell (Women's Prize for Fiction) si The Discomfort of Evening de Marieke Lucas Rijneveld (Man Booker International) – se afla  deja in pregatire in colectia ANANSI. World Fiction.

________________________________________
Bogdan-Alexandru Stanescu (n. 1979) este scriitor si editor, cu o bogata experienta in sfera traducerilor din literatura universala. Timp de 15 ani, din 2005 pina in 2019, a fost director editorial Polirom, coordonatorul colectiei „Biblioteca Polirom”.  De-a lungul anilor, a participat la cele mai importante stagii de pregatire din lumea publishing-ului din cadrul targurilor de carte la Frankfurt, Londra, Ierusalim, Istanbul, Guadalajara, Buenos Aires sau Amsterdam. In 2006, a castigat premiul de la sectiunea de retorica a „Young Publisher of the Year”, o competitie internationala desfasurata la Londra si organizata de British Council. In 2018, a fost invitat sa sustina o conferinta in cadrul celui mai important targ de carte din lume, Frankfurter Buchmesse.
Bogdan-Alexandru Stanescu s-a alaturat echipei Grupului Editorial TREI la inceputul acestui an. In prezent, este director editorial Pandora M, coordonatorul colectiei ANANSI. World Fiction.

Bogdan Alexandru Stanescu_©Anto Magzan


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate