Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Concursul Internațional George Enescu se reorganizează în contextul agravării situației generate de COVID-19
(Muzică)
Editia 2020 a Concursului International George Enescu, programata sa se desfasoare intre 29 august si 20 septembrie, va fi reorganizata in doua faze distincte: primele doua etape ale competitiei vor fi organizate in online in luna septembrie, conform calendarului initial, iar Semifinalele si Finalele fiecarei sectiuni vor fi reprogramate in luna mai 2021, la Ateneul Roman din Bucuresti. Accesul publicului la gala de deschidere si la primele doua etape va fi exclusiv online si gratuit, iar spectatorii care au achizitionat bilete si abonamente isi vor primi banii inapoi.
Masura a fost luata de organizatorul Concursului, ARTEXIM, in urma unei consultari cu membrii juriilor si cu directorul artistic al Festivalului si Concursului Enescu, Vladimir Jurowski, in contextul agravarii situatiei generate de pandemie, pentru a proteja sanatatea tinerilor muzicieni, artistilor implicati in procesul de jurizare, publicului si echipei de organizare.

„Ne pare rau ca a trebuit sa schimbam modul de organizare in scurtul timp ramas pana la inceperea Concursului. Am decis sa nu anulam Concursul pentru ca vrem sa transmitem artistilor si publicului larg un mesaj despre cat este de important pentru toti sa nu renuntam la ce ne defineste ca oameni. Pe concurentii care s-au inscris in Concurs ii definesc pasiunea pentru muzica si dorinta de a excela in cariera artistica. Membrii juriilor, artisti si pedagogi de recunoastere internationala, doresc promovarea tinerilor si sprijinirea lor in aceste momente grele ale viitoarei lor cariere. Publicul nostru este definit de pasiunea de a asculta muzica de calitate. Pentru ei, am decis sa continuam organizarea competitiei, dar in conditii diferite, pentru a proteja sanatatea tuturor celor implicati. Participarea la Concursul Enescu 2020 va fi mai mult ca niciodata o sansa de afirmare in cariera internationala pentru laureatii celor trei sectiuni”,
a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM.

Desfasurarea Fazei 2020 a Concursului Enescu

Toti participantii vor ramane acasa, in siguranta. Pentru fiecare dintre primele doua etape ale Concursului concurentii vor trimite Comitetului de organizare inregistrari ale interpretarii lor, pana la datele de 24 august (violoncel), 31 august (vioara) si 6 septembrie (pian) conform repertoriului ales initial, iar membrii juriului vor analiza de acasa primele doua etape ale Concursului. Toate inregistrarile trimise de concurenti vor fi publicate pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice.

Concursul Enescu 2020 va incepe conform programului pe data de 29 august, cu Concertul de Gala anuntat initial, la care publicul va avea acces gratuit, pe site-ul www.festivalenescu.ro. 

Dirijor: Josep Caballé Domenech 

Program:
Alexandru Stefan Murariu – „Concert pentru clarinet si Orchestra”  (Lucrare distinsa cu premiul I in cadrul sectiunii Compozitie, Concursul International George Enescu, editia 2018)
Solist: Aurelian Bacan
Dan Dediu
– „Brahmsodia” - Triplu concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra  - prima auditie mondiala (laureat al Concursului International George Enescu, editia 1991)
Solisti:
Gyehee Kim  – vioara, castigatoare a Concursului International George Enescu, editia 2016
Valentin Radutiu  – violoncel, laureat al Concursului International George Enescu, editia 2011
Viktoria Vassilenko – pian, castigatoare a Concursului International George Enescu, editia 2016
Brahms – Simfonia nr. 1 in do minor, Op. 68

Prima etapa de Concurs a fiecarei sectiuni se va desfasura conform programului initial: violoncel, 30 august-3 septembrie; vioara, 5-9 septembrie; pian, 11-15 septembrie. Atat publicul, cat si membrii juriilor vor asculta interpretarile inregistrate de concurenti in prealabil si trimise organizatorilor. Juriile ii vor alege pe cei 12 concurenti care vor trece in a doua etapa, care se va desfasura tot online, pe baza de inregistrari, conform programului initial: violoncel, 5-7 septembrie; vioara, 11-13 septembrie; pian, 17-19 septembrie. Dintre cei 12 vor ramane doar sase concurenti pentru fiecare sectiune, care vor intra in semifinala.

Jurizarea lucrarilor inscrise la sectiunea Compozitie a Concursului Enescu va avea loc in perioada 1-15 septembrie 2020. Fiecare membru al juriului va analiza acasa cele 25 de lucrari inscrise, iar rezultatele finale vor fi comunicate public de organizatori pe 20 septembrie 2020.

Desfasurarea Fazei 2021 a Concursului Enescu

Semifinale si Finale Concursului Enescu se vor desfasura in Bucuresti intre 13-23 mai 2021, la Ateneul Roman, cu participarea Filarmonicii George Enescu si a dirijorilor Nicolas Altstaedt (Finala Violoncel), Wilson Hermanto (Finala Vioara) si John Axelrod (Finala Pian).

Concertele din Finala Concursului vor face parte din stagiunea 2021 a Filarmonicii George Enescu. Recitalurile membrilor juriului si ale laureatilor editiei 2018 vor fi organizate in sesiunea speciala a semifinalelor si finalelor din luna mai 2021.

Accesul publicului si restituirea banilor de bilete si abonamente

Accesul publicului la Concertul de Gala, care deschide Concursul Enescu, pe 29 august, si la primele doua etape de concurs va fi gratuit si integral online. Pentru concertele si recitalurile din faza a doua a Concursului (din mai 2021), procedura de acces va fi anuntata la inceputul anului viitor. Spectatorii care au cumparat bilete si abonamente pentru editia 2020 isi vor primi integral banii inapoi, de la Eventim.

Procedura este urmatoarea:
•    Toti cei care au achizitionat bilete direct de pe site-ul Eventim.ro vor primi o informare pe email din partea Eventim cu privire la inceperea procesului de rambursare automata a banilor pentru biletele achitate. Sumele vor fi returnate in conturile din care au fost efectuate platile.
•    Cei care au cumparat bilete din reteaua magazinelor partenere Eventim vor returna biletele la punctul de vanzare de unde a fost facuta achizitia.
•    Cei care au efectuat achizitia de la punctele de vanzare Eventim sau de la sediu vor transmite un mesaj cu datele de comanda si numele cumparatorului la adresa de email contact@eventim.ro
•    Pentru mai multe detalii sau informatii, puteti trimite un mail la adresa contact@eventim.ro sau sa apelati numarul de telefon 0730240249 de luni pana vineri in intervalul orar 10.00-18.00.

Reactia juriilor fata de noua propunere de organizare

Raspunsurile primite din partea juriului international in urma prezentarii noii modalitati de organizare a Concursului sunt pozitive si apreciative:

Krzysztof Wegrzyn (juriu vioara): Prin aceasta decizie vom avea grija atat de sanatatea tuturor persoanelor implicate (concurenti, juriu, public, organizatori) si ne vom asigura ca programul se va desfasura precum a fost decis initial, oferind astfel publicului un semn plin de speranta pentru viitor.

Josu de Solaun (juriu pian): Sprijin 100% aceasta varianta. In vremurile acestea dificile decizia dumneavoastra dovedeste rezilienta, curaj si un angajament de neclintit pentru muzica si arta.

David Geringas (presedinte juriu violoncel): Nu e usor sa luati o astfel de decizie. Felicitari! Cel mai important este sa avem grija de participanti. Bineinteles ca nu va fi usor pentru toti candidatii sa-si inregistreze programul, insa noi vom fi pregatiti pentru a privi dincolo de versatilitatea calitatii si de a aprecia talentul. Speram ca rezultatele vor fi multumitoare pentru toti si ca ne vom putea intalni in Bucuresti in primavara anului 2021.

La editia 2020 a Concursului Enescu s-au inscris 292 de concurenti din 42 de tari, din care au ramas, in urma preselectiei, 272 de candidati din 41 de tari. Listele complete ale concurentilor care intra in concurs, la cele trei sectiuni, pot fi gasite pe www.festivalenescu.ro, la sectiunea „Rezultate”.

Concursul George Enescu functioneaza ca o platforma internationala de lansare pentru viitorii interpreti de marca ai lumii si de promovare a lucrarilor marelui muzician roman in randul noii generatii de artisti din toata lumea, fiind astfel o completare fireasca a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat in Romania. Concursul are patru sectiuni – vioara, violoncel, pian si compozitie – iar standardele internationale dupa care este organizat il pozitioneaza in varful ierarhiei evenimentelor de gen desfasurate in peisajul muzicii clasice din Romania.

#2020EnescuCompetitionONLINE

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate