Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Ioana Maria Lupașcu: “Cât de fragile sunt punctele noastre de reper, când sunt lumești, dar avem atâta nevoie de frumusețe, chiar așa, fragilă și trecătoare, cum este ea!“
(Muzică)
Va marturisesc ca simt recunostinta deplina pentru sansa pe care o am, de a va invita la un dialog generos, adresat sufletului, menit sa aprofundeze recenta aparitie a CD – ului intitulat: “Piano Promenade”. Va promit o incursiune printr-o inedita plimbare sonora: pe clapele pianului, in compania fabuloasei pianiste Ioana Maria Lupascu.
In aceste zile, cand inima scrie dor pe cerul primaverii cu o nemaiintalnita cerneala, ce pastreaza in a sa consistenta irizatii aparte ce vorbesc despre intoarcerea la “impreuna”, la a observa, a reflecta, a medita, a ajuta, a darui, a simti, a iubi, a pretui, am adresat intrebari primaverii, iar ea a raspuns cum doar ea stie, simte, compune, coloreaza infinitul in verdele-i crud, de smarald, apropiindu-ne: stari, senzatii, emotii, ganduri ce implica constientizare, lupta cu neputintele omenesti, regasire si conectare prin ruga, dar si mirosul pomilor in floare, mirosul naturii ce renaste, nectarul inmiresmat al toporasilor, ghioceilor, caprifoilor, freziilor, amintindu-ne ca, de fapt, “fiecare zi este o cucerire, precum in viata lui Beethoven…”

________________________________________________________________________


“Avem atata nevoie, azi, de intelegere, de imbratisare, sa ne iertam unii pe altii… Avem atata nevoie sa incetam ura, dezbinarea, aratatul acuzator cu degetul spre celalalt. Sa privim toti acelasi cer, cu speranta si dragoste, unii pentru altii. Toti suferim. Sa ne fim umar, unii altora.

“…Fiecare zi este o cucerire, precum in viata lui Beethoven, cand el lupta cu nostalgia si dorea ca bucuria sa se instaleze victorioasa in inima si sufletul lui, asa si noi, azi…”

“Experienta auditiva a fiecaruia este personala… Frumusetea muzicii este, printre altele, libertatea personala…”

“Libertatea personala, care, iata, acum dispare, mi se pare fundamentala, chiar si in privinta experientei de a asculta un CD si de a ne lasa emotionati de ceva anume…”
“Rachmaninov are o densitate si un parfum armonic special, aparte, un abur slav pasional, este Dostoievski al muzicii.”


Ioana Maria Lupascu,
pianista concertista, solista Filarmonicii “Paul Constantinescu “, Ploiesti.

________________________________________________________________________


Collage

Stefania Argeanu: Cum i se dezvaluie primaverile vietii Ioanei Maria Lupascu?

Ioana Maria Lupascu: Fiecare an cu provocarile, cu surprizele si incercarile sale… Recunosc ca 2020 a venit cu ceva ce n -am mai cunoscut, cu ceva la care, eu personal, nu stiu cum sa ma raportez, ca punct de referinta cu ceva din trecut. Iau fiecare zi asa cum vine si incerc sa imi tin mintea cat mai treaza si mai calma, ca sa pot rationa si sa gasesc solutia cea mai buna.

Care sunt sunetele, culorile, miresmele, gusturile care te imbie primavara?

Oh, in mod normal, mirosul pomilor in floare, mirosul naturii ce renaste, florile... Dar, iata, ca acum stam in case si doar privim natura si, in scurtele momente cand iesim, parca frumusetea ei face parte din alt film. Natura se bucura, celelalte fiinte ale lui Dumnezeu isi vad netulburat de ciclul vietii lor, dar noi suntem consemnati in case. Se vede ca L-am suparat tare mult…

Ce simte pianul primavara? Este primavara un personaj adjuvant al universului artistic? In ce sens?

Primavara este adjuvant in orice. Este renasterea naturii, verdele, culorile, totul...
Dar aceasta primavara este speciala, ne obliga sa fim altfel, creativi, de acasa. Inventam, iata, concerte online, povesti muzicale online, sa ramanem in contact unii cu altii. Imagineaza-ti cum ar fi acest stat acasa fara muzica, fara filme, fara carti. Iti recunosc ca am avut zile in care nu am avut calmul, de a ma aseza la pian, sa studiez. Dar fiecare zi este o cucerire, precum in viata lui Beethoven, cand el lupta cu nostalgia si dorea ca bucuria sa se instaleze victorioasa in inima si sufletul lui, asa si noi, azi…

Ce semnificatii trezeste in sufletul tau anotimpul inceputurilor, renasterii starilor de spirit pozitive, optimiste, pigmentate de prezenta parfumului floral care te insoteste bland pe strazile orasului tau, conducandu-te, intr-un sens olfactiv vioi, pana ce ajungi acasa?

Intrebarile tale au fost scrise cu mult timp in urma, dar eu nu am gasit imediat starea in care sa pot raspunde, pentru ca oricat am incerca sa fim calmi, o asemenea situatie ne tulbura pe toti. Eu iubesc primavara si o iubesc, atat ca anotimp de sine statator, dar si ca anuntator al verii. Faptul ca soarele ne va lumina zilele mai lungi, ca ne vom incalzi, ca ne vom bronza, vom inota, imi aduce, pur si simplu, fericire. Acum, in acest an, in mod special, nu stim.

... Iar nectarul inmiresmat al toporasilor, ghioceilor, caprifoilor, freziilor, continua sa persiste. Este un privilegiu sa asisti, sa participi, sa admiri ceea ce se intampla cu intreg universul, primavara, si cu sufletele, cu vietuitoarele, cu atmosfera din salasul lor launtric. Ce reprezinta primavara magic incifrata cu al sau cod, "2020", pentru tine, in plan profesional?

Aveam multe planuri, care au cazut toate, asa ca reformulam si ne schimbam in mers si invatam sa facem altceva, mult mai mult online. Este interesant, desigur, un alt tip de abordare, cu care toti artistii, azi, trebuie sa se familiarizeze. Cum salile de concert sunt inchise, raman casele noastre. Acum nu stim unde vor duce toate acestea. Azi, pare ca arta nu are loc, dar, desigur, ca locul artei este important, pentru ca, mai ales, in izolare, omul trebuie sa isi hraneasca sufletul, si arta mangaie, ajuta. Eu nu mai ascult televizorul, pare a avea unic scop instaurarea fricii. Ca mine, vor face toti cei ce doresc sa isi pastreze sanatatea mintii si atunci ne vom indrepta spre concerte online, carti si astfel de activitati care ajuta, in loc sa blocheze. Panica, frica, blocheaza. Muzica tamaduieste.

thumbnail_1

Te rog sa ne povestesti despre miraculozitatea sonora pe care o intruchipeaza Piano Promenade, proiect de suflet ce iti poarta semnatura si generozitatea pianistica?

Acest nou CD a avut o perioada lunga de asteptare. Primele piese au fost inregistrate in 2008, la Filarmonica Sibiu. Am sustinut, atunci, un turneu cu acest recital in multe orase ale Romaniei si Italiei, iar pe unul din aceste recitaluri, l-am inregistrat. Cu siguranta, sufletul meu a ales piese rusesti si ca tribut spre maestrul meu rus, Lazar Berman, dar si pentru ca sunt piese de mare profunzime si fac parte din marele repertoriu pianistic. Celelalte doua piese au fost inregistrate in 2016, in Germania, la Moonlight Studio. Numele “Promenade” este dat, fireste, de piesa Promenade, care se repeta in cadrul “Tablourilor dintr-o expozitie”*, de Mussorgski, intruchipand plimbarea printre tablouri. Aici este vorba de plimbarea sonora.

* Tablouri dintr-o expozitie este o suita de zece piese (plus una recurenta, Promenada), compusa pentru pian de compozitorul rus Modest Musorgski in 1874.
Suita este cea mai faimoasa lucrare de pian a lui Mussorgski, devenind o piesa de rezistenta pentru virtuozii pianului. A devenit, de asemenea, cunoscuta prin diverse orchestratii si aranjamente produse de alti muzicieni si compozitori, aranjamentul lui Maurice Ravel fiind cel mai des inregistrat si reprezentat in concert.

thumbnail_2

Care este acel numitor comun benefic ce a favorizat intalnirea a 4 compozitori clasici - Serghei RACHMANINOV, Modest MUSSORGSKY, Piotr Ilici CEAIKOVSKY, Johann Sebastian BACH- , cu binecunoscutul si contemporanul Guy Bacos (profesionist cu care, de altfel, ai mai colaborat) in "spatiul de desfasurare" al aceluiasi CD?

Trairile mele si emotia adusa de fiecare piesa. Cine cumpara CD-ul, va gasi povestea mea personala, cu fiecare piesa, in interiorul booklet-ului.

Daca ar fi sa parcurgem impreuna, pe indelete, fiecare notatie ce insoteste/intregeste lista pieselor pe care le-ai inclus pe CD-ul tau, Ioana, de la: Serghei RACHMANINOV - Musical Moments --- op. 16: No. 3 in B Minor - Andante cantabile, pana la Guy BACOS - Fantasy on Lie Ciocarlie Theme, care este povestea fiecareia dintre ele, ma refer desigur, la povestea din spatele povestii, la acele informatii mai putin accesibile publicului, din diverse motive. Vorbeste-ne, te rog, despre specificitatea, unicitatea fiecarei lucrari componistice.

Rachmaninov are o densitate si un parfum armonic special, aparte, un abur slav pasional, este Dostoievski al muzicii. Cei care vor cumpara cd-ul, vor afla mai multe si din latura experientei mele personale cu aceste piese. Tablourile lui Mussorgski sunt, desigur, o piesa cu mare greutate in repertoriul muzical universal. Miniatura lui Ceaikovsky reprezinta bucuria lunii decembrie. Bucuria cadourilor, bucuria Nasterii Domnului, intalnirea cu prietenii, frumusetea acestor momente surprinse de aparenta simplitate a muzicii lui Ceaikovski. Poate, o piesa mai accesibila tuturor, este Preludiul de Bach-Silotti si, desi Silotti a fost rus, si intra in linia de muzica rusa preponderenta in cd, el a fost si elevul lui Liszt, si aici se apropie de alte proiecte ale mele, ce il au in prim plan pe Franz Liszt. In ce priveste “Ciocarlia” lui Guy Bacos, aceasta piesa este iubita de mine foarte mult si extrem de des cantata in recitaluri sau, ca bis, in diferite concerte.

Iti propun sa ne marturisesti ce consideri tu a fi esential, reprezentativ, insa putin cunoscut, despre opera fiecarui compozitor pe care l-ai asimilat, pregatit, integrat in povestea "Piano Promenade", astfel incat sa apropiem timpurile muzicii, sa ne imprietenim cu personalitatile care constituie subiectul celui mai recent proiect de anvergura faurit de tine.

Cred ca, aici, experienta auditiva a fiecaruia este personala si fiecare din aceste piese poate trezi fiecaruia ganduri, trairi, emotii, conform experientelor personale.
Eu am toate aceste piese in suflet, nu stiu daca exista ceva esential... Ce este esential pentru mine, nu este pentru altcineva si fiecaruia ne tresara sufletul diferit, deci poate e mai bine sa nu conditionez pe nimeni cu parerea mea. Frumusetea muzicii este, printre altele, libertatea personala. Sunt sigura ca, nu intamplator, am raspuns tarziu interviului tau. Intre timp, am mai invatat ceva lucruri si libertatea personala, care, iata, acum dispare, mi se pare fundamentala. Chiar si in privinta experientei de a asculta un CD si de a ne lasa emotionati de ceva anume…




Stefania Argeanu: In cele ce urmeaza, viziuni despre primavara si al ei univers, de la Khalil Gibran pana la Rainer Maria Rilke.

Te rog sa ne impartasesti viziunea ta despre o altfel de primavara: despre pianistica primavara, pornind de la: „Florile primaverii sunt visele iernii, povestite dimineata, la micul dejun al ingerilor.” Khalil Gibran

Ioana Maria Lupascu: Tare frumos! Si iarasi spun, ca stand in casa vad lucrurile altfel. Mi-a smuls un suras amar, acest citat. Cat de fragile sunt punctele noastre de reper, cand sunt lumesti, dar avem atata nevoie de frumusete, chiar asa, fragila si trecatoare, cum este ea!

„Existam nu pentru a palavragi despre absurditatea lumii, ci pentru a ne da o justificare. Si uneori e de ajuns duiosia unui cer de primavara ca sa ne reaminteasca acest lucru.” Octavian Paler

Interesant ales acest citat. Vezi, tu, noi cautam justificari, de multe ori, pentru ce nu poate fi justificat. Si asta poate fi arma impotriva noastra. Avem atata nevoie, azi, de intelegere, de imbratisare, sa ne iertam unii pe altii, sa ne intelegem. Avem atata nevoie sa incetam ura, dezbinarea, aratatul acuzator cu degetul spre celalalt. Tot poporul roman s-a lasat dezbinat, de vreo sase ani incoace. Din ce in ce mai dezbinat. Sa privim toti acelasi cer, cu speranta si dragoste, unii pentru altii. Toti suferim. Sa ne fim umar, unii altora.

„Totul infloreste fara nicio opreliste; daca in locul culorilor ar fi voci, o incredibila vanzoleala s-ar naste in inima noptii.” Rainer Maria Rilke

Dar, astazi, noaptea tace... Totul infloreste, fara nicio opreliste, si noi L-am suparat pe Dumnezeu, nu mai avem voie acolo unde natura are si acolo unde restul fiintelor au. Sa ne smerim, sa oprim galagia gandurilor noastre, sa ne intorcem la bunatate, la dragoste si intelegere.

“Stiinta nu s-a putut lauda niciodata cu inventarea unui tranchilizant atat de puternic precum o zi insorita de primavara.” W. Earl Hall

Si nici nu va putea. Stii cine a inventat ziua insorita de primavara, care este absolut perfecta, de o perfectiune aproape divina? Cel care e Atotfacator, Atotstiutor. Dumnezeu este si Atotstiinta. El a inventat aceasta. Stiinta este doar creatia, nu Creatorul. Creatia nu poate inventa nimic, Creatorul da.

“Primavara trece si fiecare iti aminteste de propria inocenta. Vara trece si fiecare isi aminteste de propria exuberanta. Toamna trece si fiecare isi aminteste de propria adoratie. Iarna trece si fiecare isi aminteste de propria perseverenta” (Yoko Ono)

La mine e altfel si o sa razi, caci sunt precum un copil. Primavara aduce o bucurie enorma, intrucat se apropie vara, soarele, caldura. Eu ma imbrac mereu mai subtire, mai repede decat trebuie si, de aceea, adesea racesc, pentru ca nu mai am rabdare sa intampin caldura verii. Apoi, vine vara, fericirea deplina! Numai soparlele, ce stau toata ziua in soare, pot fi mai fericite decat mine, vara. Vara mea ideala este o cura intensa de vitamina D, stand de dimineata, pana in noapte, la soare si inotand, din cand in cand. Desigur, acum nu se poate, dar daca intr-o zi se va putea... Pot sa mor apoi, caci am cunoscut fericirea pe acest pamant. Toamna este trista, chiar daca este calda si minunata, dar trecerea verii, inca din luna august, aduce nostalgie. Este o adevarata durere trecerea verii, iar iarna, fericirea caldurii pare atat de departe, ca aproape nu te poti consola, gandind cat de departe este vara. Dar, iata, ca ea vine iar!

Vine primavara?, a intrebat. Ce este primavara?….
Este soarele stralucind peste ploaie si ploaia cazand peste razele soarelui
". (Frances Hodgson Burnett)
Cand simti ca vine primavara?

Cand se simte acel miros in aer de caldura, de flori, de iarba, cand vad copacii in floare, cand nu mai e nevoie de geaca, si aici, de obicei, e momentul cand racesc, pentru ca, adesea, ma bucur prea repede si renunt la geaca, inainte de a trebui. M-am obisnuit cu aceasta, trebuie sa acceptam fiecare copilul din noi si sa ii permitem, cu toleranta, sa se manifeste. Trebuie sa avem ingaduinta cu propriile neputinte si, astfel, sa fim toleranti si cu neputintele celorlalti.

“Ziua in care Dumnezeu a creat speranta a fost probabil si cea in care a zamislit primavara”. (Bern Williams)

Dumnezeu, primavara, speranta: ce corelatii exista intre cele trei instante?

Speranta moare ultima, as spune razand. Sau as spune ce spune parintele Argatu, inainte de a incepe fiecare slujba a sa, si anume: "Cand va rugati ceva la Dumnezeu, nadajduiti ca ati si primit."

“Mi-am varat capul pe fereastra in aceasta dimineata si primavara m-a sarutat drept in fata.“- Langston Hughes
Iti aduci aminti de o astfel de zi de primavara?

Oh, nenumarate!... Aceasta este insasi esenta sau definitia primaverii, sau ar putea fi.

“Intr-o primavara am numarat 136 de stari diferite ale vremii pe parcursul a 24 de ore.” Mark Twain

In orice primavera, totul este posibil, orice minunatie si, mie, mi se pare ca primavera, pe langa ca este minunata in sine, in plus cuprinde, in insasi inima sa, garantia verii, care este precum inima care bate in fiecare corp, pulsul vietii.

Un optimist este personificarea umana a primaverii.” —Susan J. Bissonette

O, da! Un optimist, un entuziast, o persoana pe care o poti asocia cu sampania, cu florile proaspete, cu dulceata diminetilor.

Primavara s-a intors. Pamantul este precum un copil care stie poezii.” - Rainer Maria Rilke

…Si recita fiecare zi cu inocenta, un copil pe care nu te poti supara, pentru ca il iubesti cu toata fiinta ta!

thumbnail_3wor

Dialogul cu pianista Ioana Maria Lupascu a fost pregatit de Stefania Argeanu, pentru Ceasca de Cultura.
martie 2020

Sursa text: Stefania Argeanu
Autor: Stefania Argeanu
Sursa foto: din arhiva personala a pianistei Ioana Maria Lupascu

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate