Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
AG Weinberger. The Jewish Troubadour
(Muzică)
Spectacolul prezentat in premiera la Teatrul Evreiesc de Stat incepe cu o amintire ca o umbra abia perceptibila, pe care nu ti-o doresti, dar de care ai nevoie intr-o viata de om. O bucata de istorie necesara, privita in oglinda retrovizoare.
E mult mai usor si comod sa privesti in alta parte, sa nu te incarci cu raul, cu durerea, cu lucrurile pe care nimeni n-ar vrea sa le vada. Dar avem nevoie sa le privim si sa tinem minte. Sa luam aminte de cat rau suntem capabili si ce se poate intampla daca uitam asta. Tot ce a urmat a fost ridicat de la zero, din moloz, balast si ruine. Cel mai bun mod de a intelege trecutul este sa nu-ti fie teama de viitor si sa imbratisezi schimbarea ca parte inevitabila a vietii. Pentru a te bucura de prezent, e nevoie sa ai radacinile bine infipte in trecut, sa-l cunosti, sa-l respecti si sa primesti viitorul fara sa te copleseasca. Sa renasti. Sa-ti amintesti ca esti centrul Universului. Ca universul sensibilitatii tale apartine patrimoniului cultural al omenirii. Ca muzica ta este cea mai simpla si mai frumoasa linie de dialog intre oameni.
   
79329797_10221190525096526_7039049183046664192_o

,,The Jewish Troubadour este o experienta unica in peisajul muzical, dar si in cel teatral, si, mai cu seama, o imbratisare amabila a asumarii conditiei globale de Om al Epocii Moderne.” Peisajul sonor e fantastic: videoproiectii, corzi, lumini si umbre se misca in mai multe dimensiuni ale istoriei personale si  totodata universale. Intr-o conversatie spumoasa cu propriile ganduri, perspectivele pe care AG  le deschide sunt si ele fabuloase.
_______________________________________________________________

Motto: ,,Am venit din foc... da... prin el am trecut… Am o relatie ciudata cu focul…Bunicul meu a fost macinat de foc… a fost devorat… la Auschwitz… mama supravietuia intr-un canal cu ajutorul unei lumanari… iar in mine aceeasi flacara imi hraneste visele si creativitatea din care mi-am cladit edificiul… Dar focul prin care am venit… lumineaza oare prin preajma lui?“
AG Weinberger
_______________________________________________________________

Superbul monolog muzical al lui AG Weinberger este o imensa sursa de inspiratie pentru a trai frumos si simplu si pentru a trece prin viata cu respect, asumare si bun simt fata de tot ce te inconjoara. The Jewish Troubadour nu e doar poezie si muzica, e felul sau de a se raporta la viata, de a fi preocupat de locul si soarta omului in arta si-n univers, ca metafora a vietii, imbratisand firescul existentei, tinzand in mod profund spre echilibru, armonie cu sine insusi si cu ceilalti, chiar si atunci cand trage semnale de alarma. Mai ales atunci! ”Traim vremuri ciudate… nimeni nu mai poate garanta nimic, siguranta a devenit un hazard… Lucrurile o vor lua razna si mai mult destul de curand… lumea se dezechilibreaza vizibil si alarmant… Oare cat mai avem pana vom sari in aer cu totii ?
 
79756894_10221190536136802_2223632894172069888_o

Odata ce te indepartezi de lumea dezlantuita si-ti oferi cateva minute de gandire, fie ca-i spui meditatie, rugaciune sau The Jewish Troubadour, rezultatul e acelasi: reconectarea cu tine insuti, intr-un spectacol sarbatoare care transmite o stare de spirit buna si o energie pozitiva. Un spectacol al carui sound se inscrie in patrimoniul mondial al umanitatii si este continuarea fireasca a celor 7 minuni ale lumii moderne. Dupa Marele Zid Chinezesc, Petra, statuia lui Isus din Rio de Janeiro, Machu Picchu, Piramida de la Chichén Itzá, Colosseum si Taj Mahal, The Jewish Troubadour reprezinta un mindfulness auditiv, o experienta a ”fluxului sonor prin diferitele sale ipostaze improvizate, serpuind si eliberat de reguli, invocand citate  muzicale din estetica jazz-ului, blues-ului si a rock-ului. Iar ochiul este rasfatat cu ,,poezia” narativa a proiectiei creata special pentru acest spectacol”, compusa din mai multe detalii la care merita sa fii atent si care vizeaza, per ansamblu, binele colectiv. 

79356430_10221190522696466_2005292910215430144_o

AG Weinberger se simte foarte bine sa imbine un strop din anumite filosofii de viata traditionale cu viata contemporana si trepidanta. Fara extremism, doar folosind o bucatica din intelepciunea trecutului, pentru a gestiona mai bine prezentul. Luand ce i se potriveste si lasand restul deoparte,  ca si cum respirarea acestor melodii l-ar reconecta la o bucata din univers, cel despre care auzim zilnic ca ”suntem toti conectati prin fire invizibile”, dar n-avem timp s-o simtim efectiv, pentru ca traim pe pilot automat si luam decizii by default.
 
79516730_10221190522656465_1348413108657324032_o

The Jewish Troubadour nu e doar despre AG Weinberger, este despre fiecare dintre noi. Ne aminteste lucrurile si emotiile care ne-au facut cine suntem si care ne structureaza. Ne contrabalanseaza restul vietii unde suntem tonomate date peste cap, cantand fals aceeasi melodie: ne agitam bezmetic, facem prea multe lucruri in acelasi timp, la orice ora din zi si din noapte, vrem sa fim peste tot, sa bifam tot ce e de bifat, sa ne crestem performantele, sa ne dublam experientele, sa ne distram mai mult, sa castigam mai mult. Mai mult nu inseamna mai bine. Din cauza zgomotului de fond si a bombardamentului de informatii, idei, dorinte, asteptari, emailuri, presiuni, avem tot mai putin timp sa gandim si sa simtim. Speram ca revelatiile sa fie asemenea unor fulgere care ne lovesc in moalele capului, dar in cele mai multe cazuri trebuie sa ne punem noi in calea lor. The Jewish Troubadour este o poveste senzoriala, relatata high tech. Videoproiectiile constituie scenografia sonora a experientelor eminamente functionale, dar care lucreaza adanc in sufletul tau si sapa exact acolo unde trebuie, tocmai pentru ca este un spatiu epurat de inutil, de balast, de inflorituri redundante.

Fiecare replica si fiecare nota muzicala are un design atent gandit  si o atentie la detalii minutioasa, fiind amplasata intr-o extrem de bogata, elegant si sugestiva ambianta sonoro-vizuala, parca desprinse din paginile unui album de arta. Dar nimic nu este doar de ”dragul de a fi”. Totul este perfect dozat ca mesaj si ca intensitate. Totul este atat cat trebuie ca sa nu fii coplesit si sa ai timp de lucrurile cu adevarat importante. Sa gandesti, sa simti, sa contempli o experienta spirituala deosebita, ca atunci cand ceva din tine se potriveste perfect cu ”sinteza subiectiva si introspectia personala a lui AG”, ca o piesa de puzzle.

AG este un microcosmos, o metafora pentru viata, un prilej de meditatie si inspiratie, un ragaz pentru contemplare si regasire, o cale catre sine, o viziune ideala a lumii. Poate pentru ca i-a pasat mereu de oameni, face atat de mult bine si-l face dezinteresat, fiindca asa simte. Si chiar daca lucrurile nu sunt intotdeauna roz, ele nu-i amarasc sufletul. Stie sa le ia ca atare si sa treaca mai departe, fara sa-i pese. Fara sa se schimbe. Fara sa-si doreasca sa faca oamenilor pe plac cu orice pret, daca asta ar insemna sa-si inghita cuvintele. Singular, AG Weinberger este The Jewish Troubadour autentic, profund, real, fara scuze, pretexte, minciuni de complezenta. AG Weinberger/The Jewish Troubadour ca stil de viata, personalitate, spirit are o forta incredibila, o putere interioara care depaseste toate provocarile, lasand in urma doar ce este important.

The Jewish Troubadour
Concept, scenariu, muzica si regie: AG Weinberger
Visual, foto, film, procesare digital: Daniel Munteanu
Foto afis: Maria Stefanescu
Foto spectacol: Oana Monica Nae

afis-the-jewish-troubadour-740x1024

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate