Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Sounds of Soul by Maia Truțulescu
(Arte vizuale)
Biblioteca Nationala a Romaniei - sala de expozitii Pergament a gazduit in data de 28 septembrie 2019 vernisajul unei expozitii inedite de pictura cea a Maiei Trutulescu, in varsta de numai 9 ani, intitulata ”Sounds of Soul”, eveniment organizat cu sprijinul Asociatiei Culturale ARTAR. Maia a expus lucrari de pictura in tehnica acril pe panza, cea mai mare fiind de 2 metri pe 2 metri.
La 9 ani, Maia este la cea de a patra expozitie personala de pictura. A participat la mai multe expozitii colective, dintre cele mai importante amintim expozitia “RITMURI CROMATICE” organizata de Galeria Elite Prof Art din Bucuresti in colaborare cu Crowne Plaza Bucharest Hotel si expozitia  ”Chipul lui Dumnezeu-Chipul omului” unde expune alaturi de studenti ai Universitatii  Babes Bolyai Cluj-Napoca, sectia arta sacra. Multe din lucrarile Maiei se afla deja in colectii private sau de stat. Deoarece stra-strabunicul Maiei a fost unul dintre cei 1228 de delegati care au votat Unirea Transilvaniei cu Romania in 1918, a dorit sa realizeze o lucrare prin care sa aduca un omagiu inaintasului ei si celor 100 de ani de Romania. Astfel in acest an a realizat lucrarea ”Visul Romaniei Mari” care in momentul de fata se afla la loc de cinste in patrimoniul Muzeului National al Literaturii Romane  din Bucuresti.

Nocturna, 2019, acrilice pe panza 50x140 cm
Nocturna,  2019, acrilice pe panza 50x140 cm

In aceasta noua expozitie Maia prezinta lucrari de pictura majoritatea realizate in acest an. Fata de anii anteriori suprafetele sunt de-a dreptul indraznete din prisma dimensiunilor, Maia reusind sa transforme panzele intr-un loc de joaca, dar o joaca seriosa si foarte creativa. Pasta de structura, cutitul de paleta, drippingul raman instrumentele principale ale cautarilor ei plastice. Noutatea vine si din paleta de culori folosita in ultimul an, care adauga culorilor pure un spectru diafan de griuri colorate asezate maiestuos in compozitii care aduc sugestia peisajului mai aproape de suflet. Crampeie de lumina si vibratii venite din inocenta si candoarea sufletului de copil cu siguranta transmit si privitorului acea bucurie a vietii fara prejudecati si constrangeri. Maia cauta, la fel ca orice artist adult care intelege cum functioneaza arta, modalitati de exprimare proprie, experimenteaza, devine subtila si face trimiteri fine spre discursuri plastice cu sine si cu lumea pe care si-o imagineaza. In rest Maia este un copil la fel ca ceilalti: scoala, lectii, bicicleta, muzica, excursii, joaca... Pasiunea si seriozitatea cu care picteaza sau deseneaza o fac speciala si fara sa-si dea seama prin ceea ce realizeaza in pictura, la varsta ei, a devenit un mic-mare artist. 

Vibratii, 2019, acrilice pe panza, 200x200 cm (2)
Vibratii, 2019, acrilice pe panza, 200x200 cm

Expozitia de la Bucuresti a lasat o impresie foarte buna publicului iubitor de arta, care a apreciat atat originalitatea cat si maniera de lucru a Maiei, aceasta fiind supusa unui tir de intrebari despre cum a reusit sa realizeze lucrari de asemenea dimensiuni. Impresia lasata a fost una de impact, atat in ceea ce priveste lucrarile dar si in ceea ce priveste aspectul expozitiei in ansamblul ei.

Expozitia ”Sounds of Soul” de la Biblioteca Nationala a Romaniei - sala Pergament va ramane deschisa pana in 11 octombrie 2019.

70

”Pentru ca in aceasta expozitie este vorba despre un copil inzestrat cu un talent deosebit pentru pictura ce a reusit sa dea forma sunetelor sufletului ei printr-o claritate a expresiei si o inocenta ce ne fascineaza si ne face sa ne intrebam: cum a reusit un copil atat de mic sa fie atat de profund?
In compozitiile Maiei nu este vorba despre reguli, despre constrangeri compozitionale sau despre tipare, ci despre libertate si culoare.
Cu certitudine Maia simte culoarea si remarcam aceasta calitate a ei in lucrari precum Flori, Vibratii in care exploziile de culoare se armonizeaza perfect intrand in relatie unele cu altele intr-un dialog armonios, definind o lume in care realul e sesizabil prin simturi. Nu pune culoarea direct din tub, ci experimenteaza un limbaj cromatic in care amestecurile de culoare reusesc sa creeze o atmosfera, o stare. Ea reuseste sa esentializeze vegetatia sau un camp cu flori printr-o distilare a formelor in registre cromatice dominate de verde, albastru sau violet asa cum remarcam in lucrarile Vegetatii, Arsita, Camp cu flori sau Nocturna.
Intr-un alt registru se inscriu cele trei lucrari de mari dimensiuni: Sunetele sufletului, Vibratii monocrome si Vibratia luminii in care Maia experimenteaza limbajul monocromiei inventand o noua geneza a formelor, specifica ei. Regasim si in aceste lucrari explozia de energie din celelalte lucrari datorata dispunerii tuselor sau a stropirii efective a panzei cu pensula imbibata de culoare, creand astfel diverse senzatii vizuale si chiar tactile. De asemenea trebuie sa privim aceste lucrari si de aproape pentru ca asa vom vedea ca aceste suprafete monocrome, aceste griuri colorate s-au format din diverse amestecuri cromatice bine dozate pentru a rezulta un echilibru tonal.
Dar indiferent de optiunile cromatice, in compozitiile din ultimul an Maia vrea sa cuprinda un intreg orizont de sentimente, de aceea tendinta ei este de a lucra pe suprafete tot mai mari, chiar daca sunt formate din unirea mai multor panze. Pe suprafetele mari se simte mai libera si reuseste sa imblanzeasca spatiul asa cum nu te-ai astepta de la o ”mana de om”, cu o infatisare fragila, dar incarcata de o ambitie imensa.” sunt cateva din cuvintele curatorului expozitiei, Roxana Barbulescu, care a vorbit in deschiderea vernisajului

5
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate