Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
A(m) iubi(t) iubirea
(Teatru)
Motto:”Cad in genunchi si-ti multumesc, iubire.”
Spectacol de poezie, adaptare dupa Nina Cassian
De: Roxana Guttman, Catalina Buzoianu
Coordonator artistic al spectacolului: Catalina Buzoianu
Distributia: Roxana Guttman, Mihai Nitu si Naomi Guttman
Muzeul National al Literaturii Romane.
A(m) iubi(t) iubirea.
A(m) sta(t) pe jumatatea ei de stea.

Acolo m-au dus Roxana Guttman, Naomi Guttman si Mihai Nitu, intr-o calatorie poezie prin universul liric al inegalabilei Nina Cassian, cea aleasa sa faca legenda prin opera si prin viata. Personalitate complexa, puternica si provocatoare, ea a creat intotdeauna mari pasiuni si controverse. Poeta prin excelenta, dar si prozatoare, autoare dramatica, eseista, jurnalista si ilustratoare, traducatoare si compozitoare, Nina Cassian a sedus publicul printr-un farmec aparte si o feminitate care sfida orice varsta.

Vroiam sa vad acest spectacol, la fel de mult pe cat Nina Cassian vroia sa ramana in septembrie, pe plaja pustie si palida si sa lunece odata cu vara in toamna.

Un spectacol hipersensibil despre noi, oamenii, care suntem ,,absolutul redus.”

Un regal actoricesc emotionant despre daruire, creat de trei artisti fabulosi care iubesc, sunt iubiti si creaza non-stop. Trei artisti imbracati in alb, parand a fi ei insisi trup si suflet poeziile in vers alb ale Ninei Cassian. Roxana Guttman, Naomi Guttman, Mihai Nitu, – o distributie si o interpretare ”La scara 1 pe 1” a caror masura umana si artistica ramane valoarea. Valoare care ”ca raspuns la intrebare/ reuseste sa prinda lumea cat e de mare.
O imensa intalnirea teatrala cu cea care a fost si va ramane geniala Catalina Buzoianu.

O recunoastere si o reverenta emotionanta in fata fiecarei secunde de gratie traita impreuna, asa cum Nina Cassian a iubit iubirea: totdeauna. Pentru totdeauna. Inregistrata peste timp, vibratia vocii acestei personalitati laureate cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1969) si distinsa cu Leul Literar (decernat in 1994 de New York Library) iti aminteste de playlistul interior si-l deblocheaza.
   
Un spectacol care reconfigureaza harta interioara a sentimentelor exilate, pentru care nu mai ai timp. Sa le auzi. Sa le simti. Sa le traiesti. ?i pe care ”mult mai tarziu le cauti cum cauti printre nisipuri, firul de aur pur, straveziu…
   
A(m) iubi(t) iubirea sau ”Memoria ca zestre” care iti transforma sufletul in poezie.
   
O mizanscena complexa de infinit tumult sufletesc, care lasa actorii si spectatorii deopotriva in transa unor vorbe de dragoste.
O cotrobaire cu scene si jocuri de cuvinte in limba sparga prin viata Ninei Cassian si a fiecaruia dintre noi… cu toata iubirea!
   
Un spectacol asemanator Coloanei Infinitului in care in unele clipe ideale,  despre fiecare actor in parte aveam impresia (chiar certitudinea) ca e Pasarea Maiastra a lui Brincusi. ?i ca impreuna sunt suflete care dau drumul la dragoste.
   
Asa cum poeziile Ninei Cassian sunt in topul celor mai frumoase poezii de dragoste ale lumii din ultima jumatate de secol, A(m) iubi(t) iubirea picura iubire in perfuzia vietii noastre cotidiene si in cea a peisajului cultural bucurestean, umplandu-ne sufletul in nestire
   
Un spectacol miracol care ”infrumusetat de dragoste/ a inceput sa cante un cantec inflorit si pur(…)/Era un cantec foarte cunoscut(…)/incat m-a turburat nespus de mult,/ si-am plans cu fruntea ingropata-n cantec.”

1.jpg

  Foto Florin Biolan


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate